Bayram Yaklaştı Pişmaniye Üretimi Hızlandı - Son Dakika
Güncel

Bayram Yaklaştı Pişmaniye Üretimi Hızlandı

Bayram Yaklaştı Pişmaniye Üretimi Hızlandı

Tarihi Osmanlı dönemine dayanan ve günümüzde ünü Dünyanın dört bir yanına da ihraç edilen İzmit'in ünlü tatlısı pişmaniye, artık bayramlarda hediyelik olarak çikolata ve şekerlemelerin yerini almaya başladı.

10.10.2013 13:18

Tarihi Osmanlı dönemine dayanan ve günümüzde ünü Dünyanın dört bir yanına da ihraç edilen İzmit'in ünlü tatlısı pişmaniye, artık bayramlarda hediyelik olarak çikolata ve şekerlemelerin yerini almaya başladı. Hem ekonomik açıdan uygun olması hem de lezzeti nedeniyle tercih edilen pişmaniye imalathaneleri bayram yaklaştıkça yoğun bir çalışma içine girdi. Bu arada yakında şeker hastalarına özel, tarçınlı pişmaniye imalatına da başlanacak.

Daha önce elle çekilen, ancak son yılarda birçok imalathanede el değmeden makinalarla imal edilmeye başlanan pişmaniye, eski ksalik ambalaj kurusundan da çıkarak artık çok şık metap ambalajlarla da satılmaya başlandı. Sadece, çikolatalı, fıstıklı, cevizli, fındıklı, meyveli olmak üzere birçok türü de bulunan pişmaniyenin ünü de artık yurt dışında çok iyi biliniyor. Kentin en köklü firmalarından olan Can Pişmaniye sahibi Yaşar Can, "İzmitliler her gittikleri yere pişmaniye götürüyor. Kentimizde yaşayan insanlar Dünya'nın neresine giderse gitsinler, oraya gelenlerden mutlaka pişmaniye beklerler. Artık tüm dünyada tanınıyor. Amerika, Avrupa ülkeri, Rusya ve Türki Cumhuriyetlerine pişmaniye ihracatımız devam ediyor." derken, şu anda yurt genelinde 27 ilde şube açtıklarını, bununla birlikte ABD, Avusturalya ve bazı Avrupa'da dülkelerinde bayilikleri bulunduğunu söyledi.

ŞEKER HASTALARINA TARÇINLI PİŞMANİYE

Pişmaniyenin çeşitliliğini arttırdıklarını söyleyen Yaşar Can konuşmasına şöyle sürdürdü:

"Vatandaşlarımız özellikle çikoatalı pişmaniyeleri tercih ediyor. Onun dışında fıstıklı, cevizli, fındıklı, meyveli pişmaniyelerimiz bulunuyor. Ayrıca saray helvası, cezerye, ayva cezeryesi, mesir macunu ve lokum da üretiyoruz. Şeker hastalarımız için de önümüzdeki aylarda özel bir pişmaniye üretimi gerçekleştireceğiz. Şeker hastaları ile bir çok hastalığa iyi gelen tarçınlı pişmaniye üreteceğiz. "

DUBAİ'YE HEDİYE PİŞMANİYE GÖTÜRÜYORUZ

Bayramda Dubai'de bulunan akrabalarına pişmaniye götürdüklerini söyleyen Fuat Sular "Akrabalarımız İzmit'ten geldiğimizi bildikleri için bizden pişmaniye istediler. Biz zaten tüm yakınlarımızı ziyaret etmeye gittiğimizde mutlaka bir kutu pişmaniye alıp gidiyoruz. Fiyatı da uygun ve güzel bir tatlı. Aynı zamanda hafif olduğu için de sağlıklı olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bayram Yaklaştı Pişmaniye Üretimi Hızlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement