Büyükşehir'den 3. Köprü'ye "Evet" - Son Dakika
Güncel

Büyükşehir'den 3. Köprü'ye "Evet"

Büyükşehir\'den 3. Köprü\'ye "Evet"

İstanbul Boğazı'na Garipçe ve Poyrazköy arasında yapılması planlanan "3.

17.06.2010 21:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Boğazı'na Garipçe ve Poyrazköy arasında yapılması planlanan "3. Köprü ile bağlantı yolları projesi" ile ilgili planlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde bugün görüşüldü. Plan, CHP ve Saadet Partililer'in muhalefetine rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.

Mecliste konuya ilişkin oturum öncesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Uzun 3. Köprü güzergahıyla ilgili bir sunum yaptı. Sunum sonrası söz alan CHP Grup Sözcüsü Gökhan Zeybek, "Bugün bu kent, bu yeni ulaşım aksıyla beraber kuzeye doğru yeniden genişleme hareketine başlamıştır. Her büyük ulaşım aksı, her büyük yol, çevre yolu, köprüler beraberinde nüfusun baskısını getirmiştir. Bu 3. çevre yoluyla birlikte yeni baskılar ortaya çıkacaktır. Biz bu kentte yaşayan insanlara yönelik bir proje getiriyorsak, İstanbul kentinde yaşayan halkın yüzde kaçı Boğaz'ın iki yakasında hareket ediyor? İstanbul halkının yüzde 11'i Boğaz'dan karşı karşıya geçiyor. İstanbul halkının yüzde 90'ı sadece bulunduğu alanda hareket etmektedir" diye konuştu. Başbakan Recwep Tayyip Erdoğan'ın 1994 yılında İBB meclis kürsüsünden söylediği sözleri anımsatan Zeybek, "Bu şehrin kuzeyinde geçecek olan bir Boğaz Köprüsü cinayettir söz vardır" dedi.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de, raylı taşımayı öne çıkaran projelerin neden tartışılmadığını sorarak, denizin üzerinden geçecek projeler yerine içinden geçecek projelerin tartışılması gerektiğine işaret etti. Meclis üyelerine bir öneride de bulunan Genç, "Gelin bu 6 milyar harcanması düşünülen parayı İstanbul'un değişik şeyleri için yapalım. Gelin 200 bin insanın yaşadığı Sarıyer sırtlarındaki gecekonduları iyileştirelim" dedi.

AKP Grup Başkan Vekili Ergün Turan da, 3. Köprü planının tarihi bir plan olduğunu söyleyerek, "İstanbul'da iki tane köprü var, en sonuncusu 22 yıl önce yapılmış. 3. Köprü ile de alakalı bu meclis birazdan bir kanaat ortaya koyacak. Biz herhangi bir planla beraber İstanbul'un akciğeri, gözbebeği ormanlarının ve havzalarının her halükarda yapılaşmaya, imarlaşmaya ve buralarda baskı alanı oluşturulmasına karşı olduğumuzu ifade etmek istiyorum" diye konuştu. Turan, meclisteki oturumu izlemek isteyen ve güvenlik görevlilerince engellenen çevre gönüllülerine de değinerek, itfaiyeciler için belediye önünde eylem yapanların, bu konuda da eylem yapanların aynı kişiler olduğunu söyledi.

Turan'dan sonra söz alan CHP Grup Başkanvekili Atalay Oğul ise, yerel seçimlerden 1 ay önce yüzde binlik planın meclisten geçirilmesinin AKP'de yüzde 10 oy kaybına neden olduğunu söyleyerek, "İnşallah şöyle diliyorum ki, bu 3. Köprü de sizi iktidardan indirir" dedi.

İÇERİDE OYLAMA DIŞARIDA TEPKİ VAR

Belediye Meclisinde oylamanın sürdüğü esnada ve oylamanını sonuçlanmasında dışarıda bekleyen köprü karşıtları tepkilerini dile getirdi. MHP İstanbul İl Başkanı İhsan Barutçu 3. köprü projesinin belediye meclisinden geçmesine dair, "Bugün maalesef İstanbulun geleceğinin katline dönük bir ferman imzalanmıştır. Bu manada Milliyetçi Hareket Partisi olarak AKP'nin oldu bittiye getirdiği 3. köprü projesini doğru bulmuyoruz ve buradan şunu açıklıyoruz eğer bu proje uygulamaya geçerse siyasi kimliğimizle beraber siyasi kimliklerimizden arınarak her ağacın dibinde nöbet tutacağımızı ifade ediyoruz." dedi. Projeyi protesto eden '3. Köprü Yerine Yaşam Platformu' adına İstanbul Orman Mühendisleri Odası yönetim kurulu üyesi Besim Sertok ise "Bir vatandaş olarak fiziki şiddet de kullanarak bizi meclisin içine almadılar. Biz bu köprüyü yaptırmayacağız. Bu iş burada bitmedi. Biz bu köprüyü yaptırmamak için mücadelemizi sürdüreceğiz." dedi.

Dilhun GENÇDAL- Erçin ORAN- Ünsal ÇAKİN/ İSTANBUL, (DHA)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Büyükşehir'den 3. Köprü'ye 'Evet' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement