Madenin kapasite artışına 2019 yılında onay verilmişti! CHP, heyelan sonrası Murat Kurum'a yüklendi - Son Dakika
Güncel

Madenin kapasite artışına 2019 yılında onay verilmişti! CHP, heyelan sonrası Murat Kurum'a yüklendi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen toprak kaymasından AK Parti'nin İBB Başkan adayı ve dönemin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'u sorumlu tuttu. Karabat, Murat Kurum'un bakan olduğu 2019 yılında maden kapasitesinin artırılmasının onaylandığını ifade ederek, ''O gün Bakanlık koltuğunda oturan Sayın Kurum görevini yapsaydı bugün bu facia yaşanmayacaktı'' dedi.

13.02.2024 19:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, Erzincan'ın İliç ilçesinde faaliyet gösteren Anagold Çöpler Altın Madeni işletmesinde meydana gelen toprak kaymasına ilişkin, madenin kapasitesinin 2019 yılında artırılmasının onaylandığını ifade ederek, "O gün Bakanlık koltuğunda oturan Sayın Kurum görevini yapsaydı bugün bu facia yaşanmayacaktı. Yıllardır bölgede faaliyet gösteren maden şirketinin bu faciada payı neyse bunlara göz yuman başta AK Parti hükümeti ve dönemin Bakanı Murat Kurum'un da sorumluluğu o kadardır." açıklamasını yaptı.

Erzincan'ın İliç ilçesinde özel bir firmanın faaliyet gösterdiği altın madeninde toprak kayması meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 9 işçiye ulaşılamadığını açıkladı. AFAD, olay bölgesine 9 ilden arama kurtarma ekipleri sevk etti. Olayla ilgili adli soruşturma başlatılırken, inceleme için 4 müfettiş görevlendirildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabat: 'Maden faciasında AKP hükümeti ve Murat Kurum sorumludur'

"BU ŞİRKETİN YARATTIĞI İLK FACİA DEĞİL"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Erzincan'ın İliç ilçesinde faaliyet gösteren Anagold Çöpler Altın Madeni işletmesinde bugün meydana gelen toprak kaymasına ilişkin bir açıklama yayımladı. Kayıp madencilerin bir an önce sağ salim bulunmasını temenni ettiklerini kaydeden Karabat, bölgede faaliyet gösteren maden firmasının AK Parti hükümeti eliyle korunup kollandığını öne sürdü. Karabat, "2022 yılında dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı, şimdinin İBB Başkan Adayı Murat Kurum'un himayesinde korunup kollanan bu şirketin yarattığı ilk facia değil bu." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabat: 'Maden faciasında AKP hükümeti ve Murat Kurum sorumludur'
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat

"YÖNETİCİLER UYARILARIMIZI DİKKATE ALMADILAR"

2022 yılında kapasite artışı yapan maden şirketinin söz konusu projesinin, felaket riski taşıdığının hem ilgili sivil toplum kuruluşları hem de kendileri tarafından defalarca dile getirildiğini hatırlatan Karabat, "Ancak sorumsuz yöneticiler bu uyarıları asla dikkate almadılar ve söz konusu tesise; deprem, su kaynakları ve nehirlerin korunması bakımından bilimsel gerçeklere aykırı olarak çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 'Nihai ÇED Olumlu kararı' verdiler." ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabat: 'Maden faciasında AKP hükümeti ve Murat Kurum sorumludur'

"SAYIN KURUM GÖREVİNİ YAPSAYDI BUGÜN BU FACİA YAŞANMAYACAKTI"

2022 yılında söz konusu maden sahasında sızıntı yaşandığı ve şirkete ceza kesildiğini hatırlatan Karabat, gerçekleşen kapasite artışına ve sızıntılara ilişkin o dönemde Murat Kurum'a TBMM kanalıyla soru önergesi verdiğini belirterek, "Yazılı soru önergelerimiz TBMM sitesinde duruyor. 2022 yılında da risklere dikkat çektik. 'Önlem alın' dedik. Ama maalesef uyarıları dikkate almadılar. O gün Bakanlık koltuğunda oturan Sayın Kurum görevini yapsaydı bugün bu facia yaşanmayacaktı. Yıllardır bölgede faaliyet gösteren maden şirketinin bu faciada payı neyse bunlara göz yuman başta AK Parti hükümeti ve dönemin Bakanı Murat Kurum'un da sorumluluğu o kadardır." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabat: 'Maden faciasında AKP hükümeti ve Murat Kurum sorumludur'

MADENİN KAPASİTE ARTIŞINA 2019'DA ONAY VERİLMİŞ

Öte yandan 31 Aralık 2019 tarihinde, Murat Kurum'un görev döneminde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından maden ile ilgili '2. Kapasite Artışı' onay süreci başlatılmıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabat: 'Maden faciasında AKP hükümeti ve Murat Kurum sorumludur'
Eski Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum


Bakanlığın internet sitesinden konuya ilişkin şu açıklama yapılmıştı:

"Erzincan ili İliç ilçesi Çöpler mevkiinde Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 847,49729 ve 20067313 Ruhsat No'lu Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flotasyon Tesisi projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED süreci başlamıştır. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Erzincan Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur."

Madenin kapasite artışına 2019 yılında onay verilmişti! CHP, heyelan sonrası Murat Kurum\'a yüklendi
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Madenin kapasite artışına 2019 yılında onay verilmişti! CHP, heyelan sonrası Murat Kurum'a yüklendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Selim Kayisi: Kurum'un bakanlığı boyunca poşeti paralı yapmasından başka ne yaptığını öğreniyoruz. 33 20 Yanıtla

Advertisement