Çiftçi Borç Ertelemesi Değil, Para Yardımı İstiyor - Son Dakika
Güncel

Çiftçi Borç Ertelemesi Değil, Para Yardımı İstiyor

Çiftçi Borç Ertelemesi Değil, Para Yardımı İstiyor

Kurak hava ve don olayı nedeniyle ürünleri zarar gören çiftçiler, yaşanan zararın doğal afet kapsamında değerlendirilerek para yardımı yapılmasını istiyor.

02.08.2014 12:17  Güncelleme: 12:34

MUSA ÖZYÜREK - Kurak hava ve don olayı nedeniyle ürünleri zarar gören çiftçiler, yaşanan zararın doğal afet kapsamında değerlendirilerek para yardımı yapılmasını istiyor.

Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olumsuz hava şartları nedeniyle Türkiye genelinde buğday ve arpada rekoltenin düştüğünü, meyve ve sebzede de aynı durumun yaşandığını söyledi.

Türkiye'nin tarımsal alanda en önemli ürünleri arasında yer alan kayısı, kiraz, ceviz, fındıkta yaşanan zararın diğer tarımsal ürünlerde de görüldüğünü belirten Güneş, aşırı sıcaklar nedeniyle birçok bölge de yerli domates dahi üretilemediğini, Ağustos ayına gelinmiş olmasına rağmen tezgahlarda yerli domates bulmakta güçlük çekildiğini vurguladı.

Arpa ve buğdayda geçen yıla göre yüzde 50'yi geçen rekolte düşüşü yaşandığına dikkati çeken Güneş, şunları kaydetti:

"Geçen yıl dekar başına 400-500 kilogram buğday aldığımız tarlalardan bu yıl en fazla 150-200 kilogram ürün alabiliyoruz. Çiftçi çok zor durumda. Para yardımı yapılmazsa ayakta kalamayacağız, ilerleyen yıllarda Türkiye buğday ve arpa ithal etmek zorunda kalabilir. Gübre ve mazot fiyatları pahalı. Çiftçi hasat ettiğini ürünün tamamını satmasına rağmen borcunu bile ödeyemeyecek durumda. Birçok arkadaşımız çiftçiliği bırakmayı düşünüyor. Üreticinin azalması ilerde ülke ekonomisi için çok büyük sıkıntıları beraberinde getirir."

Bakanlar kurulu kararıyla çiftçi borçlarının bir yıl ertelendiğini ifade eden Güneş, ertelemenin çözüm olmadığını para yardımı yapılması veya Tarım Kredi Kooperatifine olan borçların en azından bir kısmının devlet tarafından ödenmesi gerektiğini söyledi.

Bu yıl dekar başına 200 kilogram buğday alan çiftçinin seneye 500 kilogram alacağının garantisi olmadığı için borcun ertelenmesinin çiftçiyi çok fazla memnun etmediğini dile getiren Güneş, "Seneye de doğa şartları nedeniyle istenen verimin alınamaması durumunda çiftçi kazandığı çok az parayla iki yıllık borcu ödemek zorunda kalabilir. Önceki yıllarda çiftçiye nakit para yardımı yapılmıştı. Böyle bir yardımın bu yıl da yapılmasını istiyoruz. Çiftçiyi ancak böyle bir yardım kurtarabilir. Şu çiftçi anda saman karşılığında tarlasındaki ürünü biçtirebiliyor" diye konuştu.

"Tek tesellimiz fiyatlar"

Buğday ve arpadaki rekolte düşüklüğüne rağmen satış fiyatlarının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 arttığını ifade eden Güneş, geçen yıl tonu 650 liraya satılan buğdayın fiyatının bu yıl 830 liraya kadar yükseldiğini, 500 liraya satılan arpanın fiyatının da 700 lira olduğunu belirtti.

Fiyatların çiftçiyi bir nebze olsun teselli ettiğini, rekolte düşüklüğünü fiyat artışıyla kapatmaya çalıştıklarını ancak bunun da yeterli gelmediğini kaydeden Güneş, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bu yıl fiyat açıklamadı. Çiftçiler olarak fiyat açıklanmamasından memnunuz. Ama ürün olmayınca fiyatın yüksek olması da çiftçinin derdine tam anlamıyla çare olmuyor" şeklinde konuştu.

Çiftçileri spekülatörlere fırsat vermemeleri konusunda uyaran Güneş, "Hiçbir çiftçimiz 'buğday pahalanacak' diye bekleyip elindeki mahsulü satmamayı düşünmesin. Piyasa dar boğaza girerse ithal buğday gündeme gelebilir ve çiftçi daha zor durumda kalabilir" ifadelerini kullandı.

Çiftçiler borcunu ödeyemiyor

Kayserili çiftçi Halil İbrahim Özbek, yaklaşık 110 bin lira borcu olduğunu ve aldığı mahsulle bu borcu ödemesine imkan olmadığını söyledi. Dekar başına 150-200 kilogram buğday ve arpa hasat edebildiklerini belirten Özbek, hasadın gübre ve mazot parasını karşılamadığını ifade etti.

Devletin çiftçinin zararına çare bulması gerektiğini aksi takdirde çiftçiliğin tamamen bitme noktasına gelebileceğini öne süren Özbek, borcunu ödeyemezse çiftçiliği bırakmak zorunda kalacağını vurguladı.

Çiftçi Mustafa Sarı da yaklaşık bin 500 dönümlük araziye hububat ektiğini ifade ederek, "Biçerdövercilik de yapıyorum. Köylünün saman karşılığı ekinini biçerek samanı satıp buğdaydan uğradığım zararı kapatmaya çalışıyorum. Ama bu şekilde ne kadar daha devam edebilirim bilmiyorum. Yakında borcumu ödeyebilmek için tarlalarımı da biçerdöverimi de satmak zorunda kalabilirim. Devletin bize yardım etmesini bekliyoruz" diye konuştu. - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çiftçi Borç Ertelemesi Değil, Para Yardımı İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement