Denizli Ketencik Otu Denizlili Emlakçı Için Umut Oldu - Son Dakika
Güncel

Denizli Ketencik Otu Denizlili Emlakçı Için Umut Oldu

Ketencik otu Denizlili emlakçı için umut olduDENİZLİLİ emlakçı Rıza Tanoğlu, Çivril ilçesindeki 20 dönüm arazisinde jet yakıtının hammaddesi olarak da kullanılabilen ve Türkiye'de üretimi bulunmayan ketencik otu yetiştirmeye başladı.

03.07.2017 10:18

Ketencik otu Denizlili emlakçı için umut oldu

DENİZLİLİ emlakçı Rıza Tanoğlu, Çivril ilçesindeki 20 dönüm arazisinde jet yakıtının hammaddesi olarak da kullanılabilen ve Türkiye'de üretimi bulunmayan ketencik otu yetiştirmeye başladı. 6-10 ton arasında hasat yapmayı öngördüğünü belirten Tanoğlu, "Kozmetik ve ilaç sanayisinde de kullanılan bu bitkinin Türkiye'de yetişmediğini öğrendim. Gelişmiş ülkeler tarafından jet yakıtı olarak kullanıldığını okuyunca, neden bizim ülkemizde de yetişmesin diyerek üretime başladım" dedi.

Denizli'de yaşayan ve emlakçılık yaan 25 yaşındaki Rıza Tanoğlu, 2013 yılında okuduğu bilimsel bir makalenin ardından, jet yakıtlarında hammadde olarak da kullanılan 'Camelina Sativa' isimli bitkinin üretimine karar verdi. Türkçe, 'ketencik otu' olarak adlandırılan bitki için yazılmış 200 sayfalık tez ve raporları okuyan Tanoğlu, bu yıl mart ayında Çivril İlçesi Özdemirciler Mahallesi'ndeki 20 dönümlük arazisine ketencik otu ekimi yaptı. Tanoğlu, Türkiye'de üretimi yapılmayan ancak daha önce deneme amaçlı ekilen bitkiyi arazisinde üreterek bu alanda öncü olduğunu belirtti. Genç üretici Rıza Tanoğlu, bitkinin 4 aylık kısa bir zaman diliminde hasat edilebildiği ve herhangi bir masrafının bulunmadığını söyledi. Tanoğlu, bitkinin Türkiye'de devlet eliyle araştırma amacıyla birkaç noktaya ekiminin yapıldığını ancak çiftçi olarak ilk ekimi kendisinin yaptığını belirtti. Tanoğlu, ketencik otunun, jet yakıtının hammaddesi olmasının yanında gıda, dermatoloji ve ilaç üretimi gibi alanlarda da kullanıldığına da dikkati çekti. Ketencik otunun bir yağ bitkisi olduğunu vurluyan Tanoğlu, "Ülkemizde pek bilinmiyor. Önder çiftçi olarak ilk denemesini yapıyorum. Tohumunu elde etmekte oldukça zorlandım. Jet yakıtının ham maddelerinden birisi. Ayrıca dermatoloji, tıp ve gıda alanlarında kullanılabiliyor. Bu bitkinin Türkiye'de yetişmediğini öğrendim. Gelişmiş ülkeler tarafından jet yakıtı olarak kullanıldığını okuyunca, neden bizim ülkemizde de yetişmesin diyerek üretime başladım" dedi.

"ÇİFTÇİ DOSTU BİR ÜRÜN"

Bitkinin Türkiye'de üretilmediği için bir piyasasının olmadığını belirten Tanoğlu, "Birçok ilaç ve kozmetik firmasıyla görüştüm. Hepsi almaya istekli. Onlar da ülkemizin geleceği için bu bitkinin önemli olduğunun farkında. Bu doğrultuda özel firmalardan teklifler alıyorum. İlk ekimi yaptığımız için dönüm başına 300-500 kilo arası üretim bekliyorum. Toplam 6-10 ton arası da hasat yapmayı hedefliyorum. Ülkemizde bitki üretilmediği için taban fiyatı yok. Firmalarla yaptığım görüşmeler dahilinde kilosu 2 lira ile 12 lira aralığında alım yapabileceklerini söylediler. Ülkemizde 4 milyon hektar alan nadasa bırakılıyor. 4 ay içerisinde ürün hasat edilebiliyor. Temmuzun ikinci haftası hasada başlayacağım. Masrafsız ve çiftçi dostu bir ürün. Bu yıl ortalama 50 bin lira gelir bekliyorum. Çiftçilere öneriyorum" dedi.

Denizli Ketencik Otu Denizlili Emlakçı Için Umut Oldu
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Denizli Ketencik Otu Denizlili Emlakçı Için Umut Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement