Din Adamları Organ Bağışında Cemaate Yol Gösterecek - Son Dakika
Güncel

Din Adamları Organ Bağışında Cemaate Yol Gösterecek

Din Adamları Organ Bağışında Cemaate Yol Gösterecek

İzmir Sağlık Müdürlüğü ile İl Müftülüğü, halkın organ bağışına yönlendirilmesi için işbirliğine gidecek İl Sağlık Müdürü Türkyılmaz."Din adamlarının, organ bağışına yürekten inanmalarını, inandıklarını paylaşmalarını ve organlarını bağışlayarak"...

31.05.2013 11:24

İzmir Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, İl Müftülüğü ile vatandaşların organ bağışına yönlendirilmesi konusunda işbirliği yapacaklarını belirterek, din adamlarının bu konuda öncülük etmesini istedi.

Türkyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organ bağışı konusunda halkın duyarlılığını artırıp, konuya ilişkin önyargıları yıkabilmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını söyledi.

İzmir Müftülüğü ile organ bağışı konusunda yaptıkları işbirliği kapsamında tüm ilçe müftülerine organ bağışını anlattıklarını ifade eden Türkyılmaz, "Din adamlarının, organ bağışına yürekten inanmaları, inandıklarını paylaşmaları ve organlarını bağışlayarak bunu göstermelerini istiyoruz" dedi.

İnsanların kafasındaki organ bağışına yönelik soru işaretlerinin ortadan kaldırılmasında kanaat önderlerine önemli rol oynadığını vurgulayan Türkyılmaz, şöyle konuştu:

"Ölümden sonraki hayat, organlarının eksikliğinin ne getirip götüreceğine ilişkin vatandaşların kafasında oluşan çok ciddi sorunlar var. Din adamlarının, bu konuda daha sık açıklama yapmaları ve cuma namazı sonrasında yine cemaate organ bağışı konusunda tavsiyede bulunmaları gerekiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın onayının ardından, İl Müftlüğü ile organ bağışı konusunda güzel çalışmalar yapacağız. İlçe müftülerimizin organ bağışı konusundaki soruları ile merak ettikleri konularda istişare toplantısı yaptık. Müftülerimiz, hocalarımız, imamlarımız, müezzinlerimiz, toplumun kanaat önderleri, toplumun inandığı, güvendiği, söylediğini yaptığı, yaptığını ise mutlaka örnek aldığı insanlar. Onların vereceği katkıyı çok önemsiyoruz."

"En çok beyin ölümünü merak ediyorlar"

Türkyılmaz, insanları organ bağışı konusunda yönlendirmenin, konuya gönülden inanmaktan geçtiğini, bu amaçla kent genelinde görevli din adamları ile organ bağışı konusunda görüşmeler yaptıklarını anlattı.

Görüştükleri din adamlarının, kendisine organlarını bağışlayıp bağışlamadığı sorusunu yönelttiklerini ifade eden Türkyılmaz, şunları kaydetti:

"Organ bağış kartımı görmek istediler. Organlarınızı bağışladığınızda sisteme giriş yapılıyor. Yakınlarınızın telefon numaralarını da istiyor sistem, bu numaralara 'Yakınınız organlarını bağışladı, teşekkür ederiz' mesajı gidiyor. Yaşarken organlar bağışlanıyor ama öldükten sonra yakınlarının onayı gerektiği için onları da bilgilendiriyoruz.

Din adamlarının merak ettikleri konulardan biri 'Beyin ölümü tam ölüm müdür?' sorusuydu. Tıbben tam ölüm olduğunu, bitkisel hayat ya da koma hali olmadığını söyledik. 'Beyin ölümünden sonra dönüş olur mu?' sorusuna ise kesinlikle dönüş olmadığını, solunumun kesildiğini, cihaz desteği yoksa solunumun da olmadığını yanıtını verdik. Kalp tek başına çalışabilir, böbrek tek başına çalışabilir ama koordinesiz, beyin kontrolü olmayan bir çalışma 1-2 günü geçmez. Organ bağışının, beyin ölümü aşamasında, kalp atıyorken, cihaz desteği ile soluk alıp veriyorken yapılması lazım ki o organlar bir başkasının hayatına hayat katabilsin. Bu konuları din adamları paylaştık ve soru işaretlerini kaldırdık. Din adamlarının da desteği ile organ bağışı işbirliğimizi sürdüreceğiz: " - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Din Adamları Organ Bağışında Cemaate Yol Gösterecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement