Düzce'de Kooperatif Kuran Kadınlar Organik Sabunları Türkiye Geneline Satıyor - Son Dakika
Güncel

Düzce'de Kooperatif Kuran Kadınlar Organik Sabunları Türkiye Geneline Satıyor

Düzce\'de Kooperatif Kuran Kadınlar Organik Sabunları Türkiye Geneline Satıyor

Düzce'de kooperatif kuran girişimci kadınlar, yenilebilir yağları kullanarak ürettikleri organik sabunları, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin birçok iline satıyor. Gölyaka ilçesinde ev hanımı, öğrenci ve arıcı 3 kadın, oyuncak, el işi ve bal mumu üretimindeki maharetlerini geliştirmek için 3 yıl önce kooperatifleşmeye karar verdi. Kadın girişimciler, ev hanımı 4 arkadaşlarının daha desteğini alarak 2021'de 7 ortaklı Gölyaka Kadın Kooperatifi'ni kurdu. Kovid-19 salgını döneminde insanların organik ürünlere yöneldiğini fark eden girişimciler, faaliyet alanlarına organik sabun üretimini de ekledi.

27.03.2024 11:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce'de kooperatif kuran girişimci kadınlar, yenilebilir yağları kullanarak ürettikleri organik sabunları, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin birçok iline satıyor.

Gölyaka ilçesinde ev hanımı, öğrenci ve arıcı 3 kadın, oyuncak, el işi ve bal mumu üretimindeki maharetlerini geliştirmek için 3 yıl önce kooperatifleşmeye karar verdi. Kadın girişimciler, ev hanımı 4 arkadaşlarının daha desteğini alarak 2021'de 7 ortaklı Gölyaka Kadın Kooperatifi'ni kurdu.

Kovid-19 salgını döneminde insanların organik ürünlere yöneldiğini fark eden girişimciler, faaliyet alanlarına organik sabun üretimini de ekledi. Kadınlar, hem internet üzerinden hem de uygulamalı kurslara katılarak öğrendiklerini geçen yıl üretime başlayarak hayata geçirdi.

Kooperatifin kurucu üyelerinden evli ve 1 çocuk annesi 35 yaşındaki Nurcan Tekneci, AA muhabirine, sabun üretiminde doğru sonucu almak için çok çaba sarf ettiklerini söyledi.

Herkesin evine organik, doğal, yenilebilir yağlardan yapılan sabunları ulaştırma niyetiyle yola çıktıklarını belirten Tekneci, "Gerekli eğitimlerimizi aldık, çalışmalarımızı yaptık. Bayağı uzun AR-GE dönemimiz oldu açıkçası. Çok malzemeler tükettik belki ama doğru sonuca ve şu an geldiğimiz noktaya ulaşabilmemiz için çok çaba sarf ettik." diye konuştu.

Tekneci, "Sabunlarımızın 3 ana maddesi var. Zeytinyağı, Hint yağı ve Hindistan cevizi yağı. Biz hangi sabunu üretirsek üretelim, lavantalı, güllü, portakallı fark etmez, bu 3 yağı muhakkak içine koyuyoruz." dedi.

Cilt tiplerine göre ayrı ayrı ürünlerinin bulunduğunu, egzama ve akneli ciltler için sabunlara özel olarak defne veya çörek otu yağını bol miktarda koyduklarını dile getiren Tekneci, köpürmeyi sağlayan kimyasal madde yerine ise Hint yağı kullandıklarını aktardı.

Kestane ballı sabun için coğrafi işaret tescili hedefi

Tekneci, AR-GE sürecinden itibaren lavantalı, güllü, portakallı, hamam kokulu, çörek otlu ve kestane ballı başta olmak üzere 10 çeşit sabun ürettiklerini kaydetti.

Şu anda ballı olanın üzerinde yoğunlaştıklarına işaret eden Tekneci, "Sebebi şu; Gölyaka Kadın Kooperatifi olarak coğrafi işaret istiyoruz. Evet, kooperatifimizde ilk akla gelen sabun ama sonrasında kestane ballı sabun geliyor çünkü burası Batı Karadeniz, burada kestane ağaçları var. Ben arıcılık yaptığım için biliyorum. Önümüzdeki günlerde başvuru yapacağımız Kooperatifçilik Destekleme Programı'ndan yararlanabilirsek, marka ve coğrafi işaret tescilini alarak bu yolda ilerlemek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Tekneci, ilk siparişlerini Ankara'ya gönderdiklerini, ardından Düzce ve İstanbul'dan talepler geldiğini, böylece öz güvenlerinin daha çok arttığını dile getirdi.

Düzce Valiliğince girişimci kadınlar için kurulan Kadın Emeği Merkezi'nde aldıkları eğitimlerle de e-ticaret platformlarına giriş yaptıklarını ifade eden Tekneci, sabun fabrikası kurmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Sürdürülebilirlik ve geri dönüşüme önem veriyorlar

Düzce Üniversitesi Düzce Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Bölümü öğrencisi 25 yaşındaki Hümeyra Çoban ise normalde organik oyuncak ürettiğini söyledi.

Diğer üyelerin de uğraşlarının bulunduğunu ancak toplanıp kooperatif çatısı altında ortak üretim yapmayı istediklerini belirten Çoban, "Pandemiyle organik ürünlere dönüldüğünü fark edince organik sabun üretmeye başladık. Sabunlarımız arasından en çok kestane ballı tercih ediliyor." diye konuştu.

Çoban, kooperatiflerinde sürdürülebilirlik ve geri dönüşüme önem verdiklerini, bu çerçevede sabun artıklarını da üretimde kullandıklarını ifade etti.

Evli ve 3 çocuk annesi 35 yaşındaki Sevcan Sever de kooperatifle tanıştıktan sonra "Ben de yapabilirim, başarabilirim" düşüncesinin kendisinde hakim olduğunu ve öz güveninin arttığını dile getirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Düzce'de Kooperatif Kuran Kadınlar Organik Sabunları Türkiye Geneline Satıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement