Emekli Orgeneral Yalman'ın Açıklamaları - Son Dakika
Güncel

Emekli Orgeneral Yalman'ın Açıklamaları

Emekli Orgeneral Yalman\'ın Açıklamaları

Emekli Orgeneral Çetin Doğan:(2) "Layık olduğu koltuğa oturduğunu ima eden Yalman'ın o koltuğa ne pahasına oturduğu ve koltuğa yakışıp yakışmadığını yüce Türk halkının takdirine bırakıyoruz" ...

05.11.2013 18:09

28 Şubat Davası'nın tutuklu sanıklarından emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın açıklamalarına yönelik, "Layık olduğu koltuğa oturduğunu ima eden Yalman'ın o koltuğa ne pahasına oturduğu ve koltuğa yakışıp yakışıp yakışmadığını yüce Türk halkının takdirine bırakıyoruz" dedi.

Doğan, avukatı Hüseyin Ersöz aracılığıyla, kendi el yazısı ile yaptığı yazılı açıklamada, Yalman'a "acil şifalar" dileğinde bulundu.

Yalman'ın, "Plan seminerinde, EMASYA planının emrine rağmen görüşüldüğü" iddiasının mesnetsiz olduğunu savunan Doğan, şunları kaydetti:

"5-7 Mart 2003 tarihinde icra edilen plan seminerinde, Türk-Yunan ilişkilerinde olası bir gerginlik durumunda kullanılmak üzere hazırlanan 'Egemen Harekat Planı' görüşülmüştür. Ordu komutanlıklarında icra edilen plan semineri, plan tatbikatı,  harp oyunlarının tarihleri, konusu, kapsamı ve tatbikata iştirak edecek birilkler Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayınlanan, 'Tatbikatlar Programı (TATPROG)  kitabında yer alır. Normal şartlarda ordu karargahlarında icra edilen bu tür tatbikatlara, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları katılır.  Egemen Harekat Planı'nın seminerde incelenmesi emri de Genelkurmay Başkanlığınca verilmiştir."

-"Sorun senaryo değil"

Plan seminerine ilişkin hazırlıklara, icra tarihinden üç ay önce başlandığını ve bu kapsamda hazırlanan "Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryonun (OYTS)",12 Aralık'ta Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na gönderildiğini belirten Doğan, şunları ifade etti:

" Kara Kuvvetleri Komutanlığı 3 Ocak 2003 tarihinde 1. Ordu Komutanlığına gönderdiği mesajın birinci maddesinde, OYTS'nin 5-7 Mart 2003 tarihinde icra edilecek plan seminerinde kullanılmaması, bunun yerine Ocak 2003 ayı içinde gönderilecek dökümanın, (2010'da ulaşılması hedef alınan 'Kuvvet-2010 Kuvvet Yapısına İlişkin Plan) Egemen Harekat Planı için kuvvet açısından yetersizliğinin incelenmesi istenmiştir.

Söz konusu mesajın ikinci maddesinde de OYTS'nin, ordu komutanının uygun göreceği bir tarihte bilahare oynanması emrini vermiştir. Demek ki sorun senaryo değil, gönderilecek yeni kuvvet yapısının yeterliliğinin irdelenmesidir."

Doğan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı "Kuvvet-2010 Planı"nın öngörüldüğü tarihte hazırlanamadığı için, 31 Ocak 2003'te Ordu Komutanlığınca 5-7 Mart 2003 tarihinde icra edilecek plan seminerine bütün hazırlıkların yayınlandığını kaydetti.

-"Tezkere nedeniyle katılamadılar"

Seminerin icrasından iki ay önce gönderilmesi gereken tatbikat dosyasının, Genelkurmay Başkanlığı dahil, kuvvet komutanlıklarına ve seminere katılacak bütün birliklere gönderildiğini belirten Doğan, ordu plan seminerine Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının katılmasının usulden olduğunu, bu nedenle de seminer hakkında komutanların, ordu komutanlarınca gönderilen dosyada, mevcut bilgiler çerçevesinde bilgilendirildiklerinin bilinen bir gerçek olduğunu ifade etti.

Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet  Komutanlarının, 1 Mart 2003 TBMM tezkeresi ve ABD ile yapılan müzakereler sebebi ile seminere katılamadığını öne süren Doğan, seminere katılamayacaklar konusunda, 1. Ordu Komutanlığına çekilen mesajın tarihinin "23 Şubat 2003" olduğunu kaydetti.

Doğan, buna karşılık, Genelkurmay ve Kuvvet Karargahından gözlemcilerin seminere katıldığını, önceden planlanan seminerin cereyan tarzında hiçbir değişiklik olmadan seminerin 5-7 Mart 2003 tarihinde icra edildiğini aktardı.

-"Yalman'ın sözü hezeyan"

"Yalman'ın emre itaatsizliği sorgulamak ve ilgilileri ikaz etmek için 1. Ordu bölgesine gittim" ifadesinin en hafif tabiriyle "hezayan" olduğunu savunan Doğan, şöyle devam etti:

"31 Mart 2003 tarihinde by-pass ameliyatı oldum. Oldukça kısa bir süre sonra sağlığıma kavuşarak göreve başladım. Nisan sıralarında yazlık evimizin değiştirilmesi için iki haftalığına Bodrum'a gittim. 1. Ordu Komutanlığına yokluğumda en kıdemli kolordu komutanı olarak sayın Şükrü Sarıışık vekalet etmiştir.

Dönüşümde Kara Kuvvetleri Komutanı Yalman'ın, kolordu komutanlarını Adapazarı'na gelerek topladığını öğrendim. Kolordu komutanlarının toplantının amacının ne olduğunu anlayamadıklarını, seminerin hiçbir suretle gündeme gelmediğini, konuya ilişkin dönemin genelkurmay başkanının beyanlarından sonra araştırarak öğrendim. Dönemin 1. Ordu Komutanlığına bağlı kolordu komutanları 'Şükrü Sarıışık, Engin Alan, Ergin Saygun, Ayhan Taş' hepsi Yalman'ın en hafif tabirle, sözlerinin gerçeği yansıtmadığını belirtmişlerdir."

-"Vatani görevi yerine getiriyoruz"

Balyoz sanıklarının,  dönemin komutanlarından kendilerine yönelik hiçbir beklentisinin olmadığını belirten Doğan, "Silah arkadaşlarımın, dönemin komutanlarının suskunluklarını sürdürmelerini, kutsal söylemde yerini bulan dilsiz şeytana dönmelerini hiç arzu etmedikleri için reaksiyon gösterdikleri çok açıktır" ifadesini kullandı. Doğan, şunları kaydetti:

"Ben ve bütün silah arkadaşlarım dönemin komutanlarının dinlenmeleri halinde sonuç halinde hiçbir şeyin değişmeyeceğinin, her zaman bilincinde olduk. Bizim görmek istemediğimiz, dönemin komutanlarının görülen siyasi davanın istendiği şekilde sonuçlanmasına katkıda bulunmasıdır. Genelkurmay Başkanlığınca konuya ilişkin dönemin sorumlu komutanı tarafından doğrudan yaptırdığı araştırma sonucunun kamuoyundan saklanmasıdır.

Sonuç olarak şu hususun altını çizmek isterim; Ben ve arkadaşlarım ülkemizin bu zor şartlarında bize yakışan yer ve mekanda oturuyor ve vatan görevini yerine getirdiğimize inanıyoruz. Layık olduğu koltuğa oturduğunu ima eden Yalman'ın o koltuğa ne pahasına oturduğu ve koltuğa yakışıp yakışmadığını yüce Türk halkının takdirine bırakıyoruz."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Emekli Orgeneral Yalman'ın Açıklamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement