Eroğlu Downer görüşmesi - Son Dakika
Güncel

Eroğlu Downer görüşmesi

Eroğlu Downer görüşmesi

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs'taki müzakere sürecine ilişkin, topun artık Rum tarafında olduğunu belirterek, "Anastasiadis, bir çözüm istiyorsa artık masaya gelsin, istemiyorsa bu...

07.11.2013 21:12

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs'taki müzakere sürecine ilişkin, topun artık Rum tarafında olduğunu belirterek, "Anastasiadis, bir çözüm istiyorsa artık masaya gelsin, istemiyorsa bunu açıkça söylesin" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile Cumhurbaşkanılığı Sarayı'nda bir araya geldi.

Eroğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, ortak açıklamayla ilgili çalışmaların Güney Kıbrıs Rum tarafınca bir ön koşul haline getirildiğini ve Rum tarafının sürekli artan talepleri ve ortaya koyduğu engellerle bir sonuca varılamadığını Downer ile paylaştığını söyledi.

Karşılaşılan zorlukların Türk tarafından kaynaklanmadığını belirten Eroğlu, "Baştan öngördüğümüz gibi bu, kısa ve özlü bir açıklama olsaydı bunu birkaç gün, hatta birkaç saatte halledebilirdik. Halbuki aradan iki ay geçmiş olmasına rağmen bu konudaki tıkanıklık hala sürmektedir. Biz, bunu aşmak için daha bugün öğleden sonra yapıcı bir öneri daha verdik" diye konuştu.

-"Anastasiadis zamana oynuyor"

Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis'in zamana oynadığını vurgulayan Eroğlu, "Ancak şunu bilmesi lazım ki içinde bulunduğu siyasi zorluklardan kendisini biz kurtaramayız. Bizim de düşünmemiz gereken kendilerine karşı sorumlu olduğumuz bir halkımız, bir kamuoyumuz vardır. Biz, bunun bilinci içinde hareket etmekteyiz. Genel Sekreterin açıklamasındaki zaman limiti dolmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Eroğlu, iki aya yakın bir süredir ortak açıklama konusunda tartışmaya devam ettiklerini belirterek, Anastasiadis başkanlığa seçildiği zaman kendisine erken bir zamanda müzakerelere başlama düşüncelerini ifade ettiklerini, Anastasiadis'in ise ekonomik sorunlarından bahsettiğini anlattı.

-"Top artık Rum tarafında"

Topun artık Rum tarafında olduğuna işaret eden Eroğlu, "Anastasiadis bir çözüm istiyorsa artık masaya gelsin, istemiyorsa bunu açıkça söylesin" dedi.

Rumların önerisi olan ortak açıklama üzerinde zaman kaybettiklerini de dile getiren Eroğlu, "Oysa biz diyoruz ki ortak açıklama olmadan da müzakereler başlayabilir. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un ortaya koyduğu zaman limiti de dolmuş olduğuna göre artık görüşmelerin bir an önce başlaması gerekir" diye konuştu.

-"Ankara ile sürekli temas halindeyiz"

Bir basın mensubunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Rum tarafı anlaşmaya yanaşırsa biz de Türk tarafına anlaşma yönünde telkinde bulunuruz" ifadelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Eroğlu, Türkiye ile sürekli temas halinde olduklarını belirterek, yıllardan beridir gelmiş geçmiş tüm cumhurbaşkanlarının müzakereler devam ederken Ankara ile diyaloğunu sürdürdüğünü kaydetti.

-downwer

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement