Fındıkta Rekolte Belirleme Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

Fındıkta Rekolte Belirleme Çalışmaları

Fındıkta Rekolte Belirleme Çalışmaları

ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Karadeniz: "Rekolte belirleme çalışmalarında fındığın bazı bölgelerimizde az, bazı bölgelerimizde ise çeşitlerine göre fazla olduğunu tespit ettik"

28.06.2013 12:46

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Rekolte belirleme çalışmalarında fındığın bazı bölgelerimizde az, bazı bölgelerimizde ise çeşitlerine göre fazla olduğunu tespit ettik" dedi.

Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındıkta rekolte tespit çalışmalarının dün itibarıyla sona erdiğini belirtti.

Kendi başkanlığında yürütülen çalışmaların sona ermesiyle tahmini rekoltenin ortaya çıkarılmasına sıra geldiğini ifade eden Karadeniz, "Bunun için de elimizdeki verileri bir araya getirerek tahmini rekolteyi önümüzdeki günlerde açıklayacağız" diye konuştu.

Çotanak sayımı sırasında bazı illerde fındığın yok denecek kadar az olduğunu gözlemlediklerini vurgulayan Karadeniz, şunları kaydetti:

"Genel olarak söyleyebiliriz ki Trabzon'da bir çeşitte fındık var, diğer çeşitlerde yok denecek kadar az. Samsun bölgesinde ovalarda fındık yok. Batı bölgelerinde ise fındığın olduğunu gördük. Ordu ve Giresun'da ise orta kolda fındığın olduğunu görüyoruz. Hem sahilde hem de üst kollarda nispeten daha az fındık var. Tahmini rekolte rakamının ne olduğu şimdi belli değil ancak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki rekolte belirleme çalışmalarında fındığın bazı bölgelerimizde az, bazı bölgelerimizde ise çeşitlerine göre fazla olduğunu tespit ettik."

"Üreticiler bahçelerini sulasın"

Fındık üreticilerine bahçelerini sulamasını tavsiye eden Karadeniz, "Bilim adamları bu yılın, 100 yılın en kurak yaz mevsimini geçireceğini söylüyorlar. Kuraklık tehlikesi ile karşı karşıyayız. Bundan bütün canlılar gibi fındık da etkilenecektir. Üreticilerimiz dere ve ırmak yataklarından yararlanarak bahçelerini sulamalıdır. Aksi durumda söylendiği gibi kurak bir yaz dönemi geçirirsek bu fındık için adeta felaket olur" ifadelerini kullandı.

- Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Soydan

Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan da yapılan çalışmalarda yanılma payının çok az olduğunun altını çizerek, "Prof. Dr. Turan Karadeniz hocamızın başkanlığında çok ciddi bir çalışma yapıldı. Bahçelerde gezilerek bu coğrafyanın yamaçlarında sıcak demeden, yağmur demeden ciddi bir rekolte çalışması yapıldı. Bu çalışmada yanılma payı çok az olacak. Kamuoyunun böyle bilmesi gerekir" dedi. - Ordu

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fındıkta Rekolte Belirleme Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement