Genel Müdür Kutlu; "Sabah Aktuel"e Konuk Oldu - Son Dakika
Güncel

Genel Müdür Kutlu; "Sabah Aktuel"e Konuk Oldu

Genel Müdür Kutlu; "Sabah Aktuel"e Konuk Oldu

TRT 1' de yayınlanan Tunç Tuncel'in sunduğu "Sabah Aktuel" programının canlı yayın konuğu olan Genel Müdür Abdullah Kutlu çiftçi borçlarının ertelenmesi hakkında açıklamalarda bulundu.

09.09.2013 11:50

Genel Müdür Kutlu, 5199 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile düşük faizli çiftçi borçlarının 1 yıl süreyle yüzde 5 faizli ertelendiğini belirterek, bu ertelemenin kesinlikle af olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.

Genel Müdür Kutlu; bu ertelemeden yararlanmak isteyen çiftçilerin çiftçi kayıt sistemine kayıtlı ve ürünlerini sigorta (TARSİM) yaptırmış olmaları gerektiğini vurgulayarak, özellikle de il ve ilçe merkezlerinde oluşturulan hasar tespit komisyonlarınca çiftçilerin ekilişleri, seraları, ürünleri veya hayvan barınaklarında en az %30 oranında hasar tespit edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kutlu,"Bu durumda olan üreticiler vade tarihi dolduktan sonra 1 ay içerisinde Tarım Kredi Kooperatiflerine veya Ziraat Bankasına müracaat edecekler. Bu müracaatlar hasar tespit komisyonunca değerlendirildikten sonra %5 faiz ve 1 yıl süreyle borçlar ertelenecek."dedi.

Kutlu şunları söyledi; "Bu kesinlikle bir af değil. Çiftçilerimiz borçlarını %5 faiz ilave ederek seneye ödeyecekler. Tabi ki doğal afet sonucu ürünü zarar görmüştür. Ödeme gücü yoktur ki, ona bir şey demiyoruz. Ama ödeme gücü varsa, gelsin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcunun en az %60'ını ödesin. Yeniden kredi kullandıralım. Gübre, mazot ihtiyaçlarını karşılayalım. Hem de devletin 0 faizli, %50, %75 indirimli, sübvansiyonlu kredileri var. Dolayısıyla ertelemeden kaynaklanan %5 faizden daha aşağı faiz oranı ile yeniden kredi kullanma imkanı var. Dolayısıyla çiftçilerimize önerimiz mutlaka gelin erteleme yerine Tarım Kredi Kooperatifine olan borcunuzun % 60'ını ödeyin. Bizler, çiftçilerimizin tefeciye, yüksek faizle para veren yerlere gitmesini istemiyoruz. Çiftçilerimizin zarar görmesini istemiyoruz.

Biz çiftçilerimize, ortaklarımıza bu ertelemeyi tavsiye etmiyoruz. Neden? Borçlar ertelendi diye aslında ödeme sıkıntısı olmayan çiftçilerimiz bu ertelemeyi bir af gibi algılıyorlar. Ellerindeki parayı bir yerde harcıyorlar. Eğer borçlarını ödemedilerse ve kredi limiti de doluysa biz onlara yeniden kredi kullandıramıyoruz. Tekrar üretim yapabilmek için de gübre, tohumluk, hayvan yemi tarımsal mekanizasyon araçları ve mazota ihtiyaçları var. Üreticilerimiz bu ihtiyaçlarını karşılamak için de yüksek faizli bankalara gidiyor. Tefecinin eline düşüyorlar. Bu yıl borçlarını ödemedikleri için seneye bir ürün kaldıran üreticimiz bir ürün geliri ile iki yere borç ödemek zorunda kalıyor. Bu da çiftçimizi zor duruma düşürüyor."

Faiz oranlarının ve döviz fiyatlarının artmasının tarım kesimini de olumsuz etkilediğini belirten Kutlu; "Gösterge faiz oranları 4,61'e düşmüştü. Bugün çift haneli oranlara dayandı. Dövizin artması tarımı da çok etkiliyor. Tabi ki gübrede ve akaryakıtta dışa bağımlıyız. Dolayısıyla döviz arttıkça gübre ve akaryakıt fiyatları da artıyor.

Bu sene 5 milyar TL kredi kullandırmayı hedefliyoruz. Bu kredilerin bir kısmını öz kaynaklarımızdan, bir kısmını da Ziraat Bankası ve özel bankalardan kredi kullanarak ortaklarımıza aktarıyoruz. Önceleri %6 ile borçlanırken şu anda %10'un üzerine çıktı. Biz bankalardan %10'un üzerinde faizle kredi alırken çiftçimize % 8 ile kredi kullandırıyoruz. Yani ortaklarımızı korumak adına, zararına kredi kullandırıyoruz. Dolayısıyla kurumsal olarak da faizlerin yükselmesinden muzdaribiz ve zarar ediyoruz.

Biz zarar edelim ama çiftçimiz zarar etmesin."dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Genel Müdür Kutlu; 'Sabah Aktuel'e Konuk Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement