Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Rize'de - Son Dakika
Güncel

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Rize'de

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Rize\'de

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye ile sınır kapılarının kapanması ile ilgili olarak, "Biz hiç kimseye kapılarımızı kapatmayız."

27.07.2012 18:55

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye ile sınır kapılarının kapanması ile ilgili olarak, "Biz hiç kimseye kapılarımızı kapatmayız. Bizim geleneğimizde yoktur ama kapıların arka tarafında sıkıntı varsa tedbir alırız" dedi.

Yazıcı, incelemelerde bulunmak üzere geldiği Güneysu ilçesinde, yıkılarak yerine Anadolu İmam Hatip Lisesi yapılacak Güneysu Çay Fabrikası alanını gezdi, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ardından Halk Eğitim Sergisi'ni gezen Yazıcı, Kıble Dağı'nda Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü tarafından yapılmakta olan Kent Ormanı'nı inceledi.

Orman ve Su İşleri Bölge Müdürü Celal Pir'den bilgi alan Bakan Yazıcı, konukevinin fayans döşenen zemininin dokuya uygun olmadığını ifade ederek, zeminin ahşap döşemeye çevrilmesini istedi.

Bakan Yazıcı, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye sınır kapılarının kapatılmasının söz konusu olmadığını belirterek, "Biz hiç kimseye kapılarımızı kapatmayız. Bizim geleneğimizde yoktur. Ama kapıların arka tarafında sıkıntı varsa tedbir alırız. Karşı tarafta komşumuzun kapısında güvenlik sorunu var. Dolayısıyla ticaretin güvenli yapılması esastır. Özellikle Cilvegözü, Öncüpınar ve Kalkamış kapılarımızın karşı tarafında güvenlik sorunu var ve gümrük hizmetlerini gerçekleştirecek elektronik altyapı tamamen tahrip edilmiş durumda. Bu sorunlar nedeniyle kapılarımızın çalışmasını yeniden düzenledik. Bazı giriş çıkışları yasakladık geçici olarak, askıya aldık" dedi.

Kapıların hukuken açık olduğunu, kapıların kapatılma kararının Bakanlar Kurulu ile alınabileceğini ifade eden Yazıcı, şunları söyledi:

"Açılması da kapatılması da Bakanlar Kurulu kararı ile olur. Sevk ve idaresi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na aittir. Bu çerçevede ilgili bakanlıklarla istişare ettik, Başbakanımızla da paylaştık. Bir düzenleme getirdik. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bu üç kapıdan giriş ve çıkışlarını durdurduk, güvenlik sorunu dolayısıyla. Suriye'den Türkiye'ye giriş yapacak gerek Suriyeli gerek Türk gerekse üçüncü ülke vatandaşları, Türkiye'ye giriş yapabilecekler. Gene Suriyeli tüccarların ihtiyaçlarını gidermek suretiyle Türkiye'den ürün alıp Suriye'ye götürmek isteyen tacir veya vatandaşlar kendi araçları, tırları ile bu ticari faaliyetlerine devam edecek. Onların bu çalışmalarına Türk gümrükleri hizmet verecek. Amaç Suriye plakalı araçların, Türkiye üzerinden transit şekilde ticaret yapması durması."

Şanlıurfa'da Akçakale, Hatay'da Yayladağ sınır kapılarının açık olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydeden Yazıcı, "Çünkü karşı tarafta komşumuz Suriye'de bu tur hizmetleri verecek gümrük elemanları ve teknik altyapı devam ediyor. Zaten ticaret halklar arasında yapılır. Devletten devlete ticaret olmaz. Bizim de ticaretimizi serbest ekonomi kurallarına göre sürdürüyoruz. Vatandaşlarımız söylediğimiz ölçülerde ticari faaliyetlerini sürdürecek. Kapılarla ilgili aldığımız bu karar da geçidir. Ümit ediyoruz ki ticari aktivitemizi daha da gelişmiş olarak sürdürürüz" diye konuştu.

Muhabir: Muhittin Sandıkçı/ Asena Akçay

Yayıncı: Murat Kaban - RİZE

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Rize'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement