Halkbank 2013 Yılında da Özkaynak Kârlılığında Lider Oldu - Son Dakika
Güncel

Halkbank 2013 Yılında da Özkaynak Kârlılığında Lider Oldu

Halkbank 2013 Yılında da Özkaynak Kârlılığında Lider Oldu

Halkbank, 2013 yılını 2 milyar 751 milyon TL net kâr ve yüzde 21 özkaynak kârlılığı ile tamamladı.

18.02.2014 15:27

Halkbank, 2013 yılını 2 milyar 751 milyon TL net kâr ve yüzde 21 özkaynak kârlılığı ile tamamladı. Yılsonu itibariyle toplam mevduatını yüzde 26 oranında artıran bankanın toplam kredileri ise 112 milyar TL'ye ulaştı. Bankanın yıllardır üst sıralarda yer aldığını ve son 3 yıldır ise özkaynak kârlılığında sektörde lider olduğunu belirten Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Halkbank'ın sermayesini en verimli kullanan kuruluşlar arasında yer aldığını ifade etti.

Halkbank, 2013'te toplam kredilerini 2012 yılsonuna göre yüzde 30,7 artırarak 112 milyar TL'ye yükseltti. Toplam mevduatını 101 milyar TL'ye çıkaran banka, yüzde 21 oranındaki özkaynak kârlılığı ile sektörün en verimli bankası olmayı sürdürdü. Halkbank yılı 2 milyar 751 milyon TL net kârla kapattı.

Halkbank'ın sektörün büyük ölçekli bankaları içinde son 3 yıldır özkaynak kârlılığında liderliğini sürdürdüğünü belirten Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu şunları ifade etti:

"Bankanın özkaynak kârlığında sektör lideri olması, güçlü bilanço yapısının ve verimlilik odaklı yönetim anlayışının en önemli göstergesi, izlediği stratejilerin doğruluğunun en güçlü kanıtıdır. 75 yıldır faaliyetleriyle ülke ekonomisine desteğini sürdüren banka, sermayesini en verimli kullanan kuruluşlar arasında yer alıyor. Halkbank'ın kârlılık oranları uluslararası piyasalarda itibarının yükselmesine ve yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen kurumlar arasında yer almasına neden oluyor."

Bazı basın kuruluşlarının yanıltıcı haberlerle bankanın kârlılığına gölge düşürme çabalarını üzülerek izlediklerini belirten Taşkesenlioğlu, "Açıkladığımız bu sonuçlarla Bankanın kârlı ve verimli bir şekilde yöneltildiğini bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz" dedi.

Halkbank mevduatta 100 milyar TL'yi aştı

Halkbank, 2013 yılında toplam mevduatını 101 milyar TL'ye yükselterek önemli bir artış kaydetti. Türk Lirası cinsinden mevduatı 65 milyar TL'ye ulaşan bankanın TL mevduat pazar payı da yüzde 11 seviyesine ulaştı. Bu gelişmeler doğrultusunda Banka sektörde 3. sıraya yükseldi.

Halkbank'ın mevduatta elde ettiği artıştan memnuniyet duyduklarını belirten Taşkesenlioğlu şunları söyledi:

"Halkbank müşterilerinin desteği ve tercihi sonucu mevduatını önemli ölçüde artırmıştır. Bugün 1,2 milyon çalışanın ve yaklaşık 2 milyon emeklinin maaş ödemesi Halkbank üzerinden yapılıyor. Müşteri memnuniyeti odaklı yaklaşım, mevduat müşterilerinin Halkbank'ı tercih etmesini sağlıyor."

Mevduat dışı kaynak temininde de aktif olan Halkbank'ın Aralık ayında gerçekleştirilen ve 750 milyon TL olarak planlanan bono ihraç tutarının yatırımcılardan gelen yoğun talep üzerine 1 milyar TL'ye yükseltilmesi de Bankanın başarısının ve duyulan güvenin göstergesi oldu.

Bankanın toplam kredileri 112 milyar TL'ye ulaştı

2013 yılında kredilendirme faaliyetlerini ara vermeden sürdüren Halkbank'ın toplam kredileri 112 milyar TL'ye, nakdi kredileri ise 85 milyar TL'ye ulaştı. KOBİ kredilerinin de dâhil olduğu ticari kredilerini yüzde 27,8 artışla 62 milyar TL'ye yükselten Bankanın en büyük destekçisi olduğu esnaf müşterilerinin sayısı ise 286 bin oldu. Halkbank, tecrübesi ve bilgi birikimiyle esnaf ve sanatkârların faaliyetlerini desteklemeye devam etti ve bu alanda üstlendiği görevi kesintisiz olarak sürdürdü.

Banka, uluslararası finans kuruluşları ile imzaladığı protokollerle KOBİ'ler için kaynak yaratmayı da sürdürdü. Dünya Bankası ile imzaladığı 67 milyon dolarlık Enerji Verimliliği Protokolü ile KOBİ'lerin enerji verimliliği yatırımları için ilave kaynak sağladı.

Halkbank'ın Türkiye'nin 2023 vizyonu doğrultusunda KOBİ'lerin dış ticaret faaliyetlerinin desteklenmesine büyük önem verdiğini belirten Taşkesenlioğlu, "Halkbank, KOBİ'lerin ithalat ve ihracat faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik farklı ürünler sunuyor ve alışılagelmiş ihracat rotaları dışında Afrika, Ortadoğu ve Uzakdoğu gibi dünyanın pek çok farklı bölgesine yönelik ticari faaliyetleri de destekliyor" dedi.

KOBİ'lere yönelik çözümlerinin yanı sıra bireysel krediler hacmini de artırarak bu alanda da sekörde iddialı bir konuma gelen Halkbank'ın bireysel kredileri 2013 yılında yüzde 31,3 artışla 23 milyar TL'ye ulaştı. Bireysel krediler alanında da pazar payı artan Halkbank özellikle konut kredilerinde tercih edilen bankalar arasında yer aldı. Bankanın konut kredileri yüzde 38 oranında artarken sektörden aldığı pay yüzde 9 seviyesine yükseldi.

Halkbank kredi kalitesi en yüksek bankalar arasında

Sürdürülebilir büyüme ve kârlılık stratejisiyle faaliyetlerini sürdüren Halkbank, aktif kalitesini korumadaki başarısını da istikrarla sürdürüyor. Banka, hiçbir alacağını satmamış olmasına rağmen yüzde 2,6 takip oranı ile yüzde 2,7 olan sektör ortalamasının altında bir sonuç elde etti. 2013 yılında bankacılık sektörü genelinde takipteki alacaklardaki artış yüzde 26,4 oranında olurken, bu oran Halkbank için yüzde 14,6 düzeyinde gerçekleşti.

Paraf gelişimini sürdürüyor

"Ayrıcalıklar bu Paraf'ta" sloganıyla 2012 sonunda tüketiciyle buluşan Paraf, yılsonunda 3,2 milyon kart adedine ulaştı. Kullanım ve aktivasyon oranı artarken, kredi kartı cirosu ise yüzde 70 artarak sektör büyümesinin 4 katına ulaştı. Paraf üye işyeri sayısı ulusal çapta önde gelen firmaların katılımıyla hızlı bir şekilde genişleyerek 73 binden 137 bine yükseldi. Üye işyeri sayısındaki artışla cirosu da yüzde 97 oranında büyüme gösteren Paraf, üye işyeri cirosunda pazar payını yüzde 6,2 seviyesine yükselterek 5. banka konumuna geldi.

Kredi kartı pazar payının yüzde 6'ya yükselmesini hedefleyen Halkbank'ın Paraf ile hedeflerine emin adımlarla ulaştığını belirten Taşkesenlioğlu şunları ifade etti:

"Paraf, kullanıcılarına bir ayrıcalıklar dünyası sunuyor. Sonuçlara baktığımızda tüketicilerin bu dünyanın parçası olmaktan mutlu olduğunu görüyoruz. Seyahat harcamalarına yönelik Parafly 2013 yaz başında Paraf ailesine katıldı. Bundan sonra gelecek yeni ürünlerle birlikte Halkbank'ın kredi kartı pazarındaki payının yükselmesini hedefliyoruz."

Halkbank ortaklıklarıyla büyümesini sürdürüyor

Halkbank'ın iştiraklerinin 2013 yılındaki başarılı performanslarıyla "Halkbank" markasına önemli katkılarda bulunduklarını ve iyi bir "finansal süpermarket" olma yoluyla hızla ilerlediklerini belirten Taşkesenlioğlu, "Halkbank'ın ortaklıkları, gerçekleştirdikleri faaliyetlerle önemli başarılara imza attı. Bağlı ortaklıkların aktif büyüklüğü 2005 yılında 378 milyon TL iken, 2013 sonu itibari ile 6 milyar TL düzeyine ulaşarak önemli bir gelişim gösterdi. Banka, sigortacılık alanında yakaladığı güçlü ivmeyle, 2014 yılında bağlı ortaklıklarıyla yeni organizasyonel ve stratejik kararlar almayı planlarken aynı zamanda bankacılığın yeni alanlarında da faaliyet göstermeyi hedefliyor. Bu kapsamda katılım bankacılığı alanında atılan adımların 2014 yılında olgunlaşmasını bekliyoruz" dedi.

Bağlı ortaklıklarıyla büyümesini sürdüren Halkbank, Londra Temsilciliğini kuruluş işlemlerini tamamladı ve Sırbistan Temsilciliğinin açılışını gerçekleştirdi. Banka, Sırbistan ofisinin açılışının ardından ülkedeki diğer bankacılık fırsatlarını takip etmeye başladı. Taşkesenlioğlu, "Banka alımı için Sırbistan'daki yetkililerle görüşmeler devam ediyor. Nihai kararımız için görüşmelerin önümüzdeki dönemde sonuçlanmasını bekliyoruz" dedi.

2013 yılına 40 yeni şube hedefiyle başlayan Halkbank, yıl boyunca açtığı 56 yeni şubeyle hedefinin önüne geçerek toplam şube sayısını 872'ye yükseltti. Halkbank ailesi ise 2013'te katılan 787 yeni çalışanla birlikte 14 bin 798 kişi oldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Halkbank 2013 Yılında da Özkaynak Kârlılığında Lider Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement