Hayvan Naklinde AB Standartları - Son Dakika
Güncel

Hayvan Naklinde AB Standartları

Hayvan Naklinde AB Standartları

Samsun Tarım İl Müdürü Kadir Güven, hayvan naklinin Avrupa Birliği ülkelerindeki uygulamalarla eşdeğer hale geldiğini söyledi.

15.05.2013 14:42  Güncelleme: 17:22

Samsun Tarım İl Müdürü Kadir Güven, hayvanların nakilleri sırasında olumsuz uygulamaların yaşanmasının önlenmesi amacıyla hazırlanan yeni yönetmelikle hayvan naklinin Avrupa Birliği ülkelerindeki uygulamalarla eşdeğer hale geldiğini söyledi.

Samsun Tarım İl Müdürü Kadir Güven, hayvan nakilleri konusunda gerçekleştirilen yeni düzenlemeleri anlattı. Güven, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hayvan nakillerinde hayvan refahı ile ilgili hazırladığı yönetmeliğin 1 Ocak 2014'te yürürlüğe gireceğini belirtti. Yeni yönetmelik hayvanların güvenli bir biçimde nakillerinin yapılmasını sağlanmasının amaçlandığını dile getiren Güven, "Bundan böyle yaralanacak ya da acı hissedecek şekilde hayvan nakli yapılamayacak.Yönetmelik 65 kilometrelik bir mesafenin üzerinde hayvan nakillerinde ise özel düzenlemeler getirdi. Buna göre nakliyeciler İl Müdürlüğü'nden yetki belgesi almak zorunda" dedi.

"NAKİL GÖREVLİLERİ EĞİTİM ALACAK"

Yetki belgesi olmayanların hayvan nakil ticareti yapamayacaklarını söyleyen Güven, "Hayvan nakillerinde hayvan refahı ilkeleri dikkate alınarak tasarlanmış ve hayvanların yaralanmasını ve acı çekmesini önleyecek araçlar kullanılacak. Bu araçların hayvan nakillerinde kullanılabilmesi için il müdürlüklerinden onay belgesi alınmak zorunda. Bu araçlarda her sürücü görev yapamayacak ve her kişi nakilde hayvan bakımından sorumlu kişi olamayacak. Onay almış hayvan nakil araçlarında çalışacak sürücüler ve nakilde görevli hayvan bakıcıları, il müdürlüklerince eğitime katılmış ve yapılan sınavda başarılı olan kişiler olmak zorunda" diye konuştu.

"ŞİDDET UYGULAYANA AĞIR CEZA"

Yönetmelik ile artık hayvanların boynuzlarından, yünlerinden ya da kuyruklarından tutulup çekilemeyeceğine de dikkat çeken Güven, "Sivri uçlu değnekler ile müdahale edilemeyecek. Ayrıca nakil sırasında hayvanların şiddete maruz kaldığı tespit edildiği takdirde ağır cezai işlemler uygulanacak. Yürürlüğe giren yönetmelikler ile mevcut uygulamaların AB ülkelerindeki uygulamalar ile eşdeğer haline geldi" dedi. - Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hayvan Naklinde AB Standartları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement