Hillsborough Faciası Nedir? Hillsborough Stadı Nerededir? - Son Dakika
Güncel

Hillsborough Faciası Nedir? Hillsborough Stadı Nerededir?

Hillsborough Faciası Nedir? Hillsborough Stadı Nerededir?

Hillsborough Faciası, yıldönümü nedeniyle tekrar gündeme geldi. Sheffield Wednesday'in sahası Hillsborough Stadyumu'nda tam 30 yıl önce 96 kişinin hayatını kaybettiği Hillsborough Faciası meydana geldi. Olay sonrasında açılan dava ise 27 yıl sonra sonuçlandı. Peki Hillsborough Faciası nedir? Hillsborough Felaketi nasıl gerçekleşti?

15.04.2019 16:29

Hillsborough Faciası, 15 Nisan 1989'da, Sheffield şehrinin takımı olan Sheffield Wednesday'in sahası Hillsborough Stadyumu'nda gerçekleşen kaza. Bu olayda tamamı Liverpool taraftarı olan 96 seyirci ezilerek ölmüş, 766 kişi ise yaralanmıştır. Olay, İngiltere ve dünya futbolunun en ölümcül ve en kötü kazasıdır.

HILLSBOROUGH FACİASI NASIL OLDU?

Sheffield kentinin takımı olan Sheffield Wednesday'e ait Hillsborough Stadyumu'nun "Lepping Lane tribünü", maç başlamış olduğu halde stadyuma giriş yapamamış Liverpool taraftarlarının kapıya hücum etmesine sahne olmuştu. Kapıya hücum eden taraftarlar ezilme tehlikesi yaşayınca, duruma müdahale etme gereği duyan polis, turnikesi olmayan girişleri de açarak insanları stadyuma almaya çalışmıştı. Hızla stada giriş yapan taraftarlar, Lepping Lane'in tribüne açılan dar tünellerinden geçerek üst ve alt bölümlerine yığılmaya başlayınca; önceden girmiş olan ve öne doğru baskı yiyen bazı taraftarlar balkonlardan aşağı düşmeye, alt taraftakiler ise sahayı bölen kafeslere sıkışmıştı. Tüm bunlar olurken arkadan gelenlerin ön taraftaki izleyicilerin yaşadıklarından haberleri olmamış, maç ise oynanmaya devam etmişti. Sıkışan bazı taraftarlar can havliyle kafeslere tırmanmaya, bazıları ise ezilmemek için zorlayarak patlattıkları bir kafesin aralığından sahaya girmeye çalışmıştı.

İnsanların feryatlar içinde sahaya girmesiyle durumu anlayan hakem, maçı durdurmuş ve görevliler hızla yardıma koşmaya başlamıştı. Ancak, birçok taraftar için çok geç kalınmıştı. Sağlık ekipleri ve polis gücü olayın kötü sonuçlarını engelleyememişti.

Olay sonucunda 94 ölü, 766 yaralı olduğu ortaya çıkmıştı. Hastaneye canlı olarak yetiştirilen bir taraftarın da dört gün sonra ölmesiyle ölü sayısı 95'e ulaşmıştı. Olaydan sonra komaya giren ve dört yıl boyunca makinelere bağlı olarak kalan başka bir taraftarın da hayatını kaybetmesiyle olay sonucu ölen taraftar sayısı 96 olarak kesinleşmişti.

96 KOLTUK BOŞ

15 Nisan 2014 tarihinde İngiltere Premier Lig'de, Liverpool ile Manchester City'nin Anfield Road'da karşı karşıya geldiği maçta 25 yıl önceki faciada yaşamını yitirenler, maçın 7 dakika geç başlaması ve 96 koltuğun boş bırakılmasıyla anıldı.

HILLSBOROUGH DAVASI SONUCU

Bu olayın ardından açılan soruşturmalar, yıllarca devam etti. Kazanın sorumluları olarak Liverpool taraftarı suçlu gösterilmişti. Fakat o gün hayatlarını kaybedenlerin yakınları, Liverpool kulübü ve halkı, 27 yıl boyunca adalet arayışlarından vazgeçmedi. Sonuçta 2016 yılında soruşturma jürisi, olaya polisin hatasının neden olduğu kararını verdi.

Kararın açıklanmasından sonra Liverpool'daki St. James Hall üzerine 'Hakikat' ve 'Adalet' yazan bir pankart asıldı.

Hillsborough Faciası Nedir? Hillsborough Stadı Nerededir?

HILLSBOROUGH STADI NEREDEDİR?

Hillsborough Stadyumu (genelde sadece Hillsborough), İngiltere'nin Sheffield kentinde yer alan futbol stadyumu. Stadyum kapasitesi tümü koltuklu olmak üzere 39,812 kişiliktir. Stadyum 2 Eylül 1899 yılından beri Sheffield Wednesday futbol takımının iç saha maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. Hillsborough, şehrin en büyük stadyumu olma özelliği taşımaktadır. Ayrıca Premier League dışındaki en büyük stadyumdur.

Son Dakika Güncel Hillsborough Faciası Nedir? Hillsborough Stadı Nerededir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement