İHD'den İç Güvenlik Paketine Tepki - Son Dakika
Güncel

İHD'den İç Güvenlik Paketine Tepki

İHD\'den İç Güvenlik Paketine Tepki

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, hükümetin TBMM'ye getirdiği İç Güvenlik Paketi'nin çekilmesini istedi.

05.02.2015 13:47

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, hükümetin TBMM'ye getirdiği İç Güvenlik Paketi'nin çekilmesini istedi.

AK Parti hükümeti tarafından hazırlanıp TBMM'ye getirilen 'İç güvenlik paketi' ile ilgili İHD Hakkari Şubesi basın açıklama yaptı. Şube binası önünde yapılan açıklamada konuşan İHD Şube Başkanı İsmail Akbulut, siyasal iktidarın 'İç Güvenlik Reformu' adı altında getirmek istediği yasanın hiç bir hukuksal sınırlama ve yargısal denetim olmaksızın öldürme ve hapsetme yetkisi verdiğini, bunun kişi güvenliği ve özgürlüğü için tehdit oluşturduğunu belirtti. Tasarının bu haliyle onaylanması halinde vali ve kaymakamların adli kolluk amiri olacağını söyleyen Akbulut, şöyle konuştu:

"Tasarı Anayasada hükme bağlanan kişi güvenliği ve özgürlüğünü yok etmektedir. Tasarının, Ceza Muhakemesi Kanununda (CMK) öngördüğü değişiklikle yeni bir katalog suç kategorisi oluşturarak, bu suçlarda mülki amirlerce belirlenecek kolluk amirlerine, 24 saate kadar, şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabileceği görülmektedir. Tasarının toplumsal olaylar sırasında ve toplu olarak işlenen suçlarda ise 48 saate kadar önleyici gözaltı yetkisi verdiği bilinmektedir. Bu uygulama ile kişi güvenliğinin ve işkence yasağının ne denli tehdit altında olacağını söylemeye bile gerek yoktur. Gözaltına alınan kişilerin işkenceyi önlemeye yönelik usul güvencelerinden yaralanabilmeleri için gözaltı uygulamalarının yargı denetimi altında gerçekleşmesi gerekir."

Hükümetin tasarıyı çekmesini isteyen Akbulut, havai fişek, molotofkokteyli ve benzeri patlayıcı maddelerin yanı sıra, delici, kesici aletler, taş, sopa, demir ve lastik çubuklar, demir bilye ve sapan gibi aletlerin de bu kapsamda sayıldığını anlatırken, şöyle dedi:

Tasarının bu hali ile kabul görmesi durumunda polisin orantısız, ölçüsüz, keyfi bir şekilde silah kullanması ve yargısız infaz uygulamaları artacak, dolayısıyla da yaşam hakkı ihlalleri daha vahim boyutlara varacaktır." - Hakkari

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İHD'den İç Güvenlik Paketine Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement