Ikby Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Ikby Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi Açıklaması

Ikby Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi Açıklaması

"Petrolümüzün ucuz satıldığı doğru değildir.

04.06.2014 21:42

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Türkiye üzerinden dünya piyasalarına satılan petrolün ucuz olduğu ve akaryakıt taşıyan gemilerin yerine ulaşmadığına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

İKBY Parlamentosu'nda Başbakan Neçirvan Barzani ile Meclis Başkanı Yusuf Muhammed'in katılımıyla gerçekleşen ve 6 saat süren toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Hükümet Sözcüsü Dizayi, "Satılan petrolü gerekli yerlere ulaşmadığı söylenmektedir. Bu yöndeki iddialar gerçeği yansıtmıyor. Sizleri temin ederim ki satılan petrolü taşıyan gemi gerekli limana ulaşmıştır" dedi.

Parlamento Genel Sekreteri Fahreddin Kadir ile birlikte gün boyu devam eden toplantı hakkında bilgi veren Dizayi, Kürdistan Doğal ve Tabii Kaynaklar Bakanı Aşti Hewrami'nin tüm soruları açık ve şeffaf bir şekilde cevapladığını söyledi.

Petrol gelirinin ne kadar ve nasıl harcandığının 2013 yılından beri hazırlanan aylık raporlar ile tüm bakan, milletvekili ve siyasi parti temsilcilerine verildiğini kaydeden Dizayi şunları kaydetti:

"Son zamanlarda Kürdistan petrolüyle ilgili birçok tartışma gündemde. Farklı partilerden gelen talep üzerinde bir açıklama yapmamız gerektiğini düşündük. Bu yüzden uzun ve önemli olan bir toplantı gerçekleştirdik. Parti yetkililerinin sorularını belgelerle cevapladık ve yeterli oranda açıklamalarda bulunduk. Kürdistan Başbakanı da bundan sonra bu şekildeki oturumlarını yapılacağına dair söz verdi. Gerekli zamanlarda bakanlar, Meclis'e gelerek halk için önemli olan sorulara yanıt verecekler."

Türkiye üzerinden dünya piyasalarına sevk edilen petrolün ucuz olduğuna ilişkin bir soruya Dizayi, "Uluslararası piyasa fiyatına göre petrolümüze değer biçilmektedir. Petrolümüzün ucuz satıldığı doğru değildir. Piyasa fiyatına göre satılıyor. Bir diğer husus ise satılan petrolün gerekli yerlere ulaşmadığı iddiasıdır. Bu yöndeki iddialar da gerçeği yansıtmıyor. Sizleri temin ederim ki satılan petrolü taşıyan gemi gerekli limana ulaşmıştır" şeklinde konuşarak cevap verdi.

Parlamento Genel Sekreteri Kadir ise ikinci oturumun basın kapalı olmasının gerekçelerini anlattı. Kadir, "Basına kapalı olan oturumda petrol gelirleri ve şirketlerle yapılan sözleşmelerin içeriği hakkında görüşmeler yapıldı. Hükümetten petrolün satılması konusunda daha şeffaf ve açıklayıcı olmaları istendi" diye konuştu.

Türkiye ile IKBY arasında döşenen boru hatlarıyla Mersin Limanı'na sevk edilen buradan da gemilerle dünya piyasalarına satılan petrolün yüklendiği geminin Meksika'ya giderken ABD tarafından geri çevrildiği haberi batılı ajanslar, tarafından gündeme getirilmişti. Dizayi, ilk yalanlamayı 2 Haziran'da yapmıştı. Bugün de ikinci kez yalanlamış oldu. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ikby Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement