İran Cumhurbaşkanı Reisi: İran-Suudi Arabistan ilişkileri bölge sorunlarının çözümüne katkı sağlayacak - Son Dakika
Güncel

İran Cumhurbaşkanı Reisi: İran-Suudi Arabistan ilişkileri bölge sorunlarının çözümüne katkı sağlayacak

İran Cumhurbaşkanı Reisi: İran-Suudi Arabistan ilişkileri bölge sorunlarının çözümüne katkı sağlayacak

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suudi Arabistan Büyükelçisi tarafından güven mektubunu kabul etti. Reisi, iki ülkenin ilişkilerinin geliştirilmesinin bölgesel işbirliklerini güçlendireceğini ve bölge sorunlarının çözümüne katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına da değinen Reisi, İslam dünyasının birlikte hareket etmesinin Siyonist rejimin zulmünü engellemekte etkili olacağını ifade etti. İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler, 2016 yılında yaşanan bir olay sonrasında kesilmişti. Ancak, Mart 2022'de ilişkilerin normalleştirilmesi kararı alınmış ve büyükelçiliklerin yeniden açılması, uçuşların başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaşmaya varılmıştı.

24.10.2023 16:18

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkesi ile Suudi Arabistan ilişkilerinin gelişmesinin bölge sorunlarının çözümüne katkı sunacağını söyledi.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçisi Abdullah Suud el-Anzi, Reisi'ye güven mektubunu sundu.

Reisi, burada yaptığı konuşmada, "İki ülkenin sahip olduğu potansiyelden yararlanılarak ilişkilerin geliştirilmesi, bölgesel işbirliklerinin güçlendirilmesine, bölge ve İslam dünyasının sorunlarının çözümüne katkı sağlayacaktır." dedi.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarına değinen Reisi, "İslam dünyasının birlikte tutum sergilemesi Siyonist rejimin zulmünü engellemekte etkili olacaktır." ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçisi Anzi ise konuşmasında, "İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler güçlüdür. Çünkü iki ulusun ortaklıkları, aralarındaki farklardan daha fazla." dedi.

İran-Suudi Arabistan ilişkileri

Suudi Arabistan'da 2 Ocak 2016'da aralarında Şii din adamı Nimr en-Nimr'in de bulunduğu 47 kişinin "terör" suçlamasıyla idam edilmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler kesilmişti.

İran ile Suudi Arabistan, 10 Mart'ta 7 yıl aradan sonra ilişkileri normalleştirme kararı almış ve karşılıklı büyükelçiliklerinin yeniden açılması, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistanlı mevkidaşı Faysal bin Ferhan da 6 Nisan'da Pekin'de bir araya gelmiş ve iki ülke büyükelçiliklerinin yeniden açılması, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaşmıştı.

Abdullahiyan, 11 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçisi'ni kendilerine tanıttığını aynı şekilde kendilerinin de Riyad'a atanacak büyükelçiyi kısa süre içinde Suudi Arabistan'a bildireceğini söylemişti.

İranlı Bakan Abdullahiyan, 17 Ağustos'ta Suudi Arabistan'a resmi ziyarette bulunmuştu.

İran'ın Riyad Büyükelçisi Ali Rıza İnayeti de 3 Eylül'de göreve başlamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran Cumhurbaşkanı Reisi: İran-Suudi Arabistan ilişkileri bölge sorunlarının çözümüne katkı sağlayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement