İş insanları İstanbul'dan Kerkük'e doğrudan ilk uçuşu ile Türkiye-Irak ilişkilerinin ivme kazanacağına inanıyor - Son Dakika
Güncel

İş insanları İstanbul'dan Kerkük'e doğrudan ilk uçuşu ile Türkiye-Irak ilişkilerinin ivme kazanacağına inanıyor

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Halit Acar, Türk Hava Yollarının (THY) Kerkük'e doğrudan yaptığı uçuşa ilişkin, "Bir ülke için ticaret açısından en önemli noktalardan biri ulaşımdır.

27.10.2022 22:06  Güncelleme: 22:13

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye- Irak İş Konseyi Başkanı Halit Acar, Türk Hava Yollarının (THY) Kerkük'e doğrudan yaptığı uçuşa ilişkin, "Bir ülke için ticaret açısından en önemli noktalardan biri ulaşımdır. Türk Hava Yolları'nın atmış olduğu adım biz iş insanları için çok değerli." dedi.

THY'nin İstanbul'dan Kerkük'e doğrudan ilk uçuşu sonrası iş insanları ve Irak Türkmenleri, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Acar, uçuşu sağlayan herkese teşekkür ederek, Irakla ciddi bir ticaret potansiyellerinin olduğunu ve yıllık ticaret hacmini artırmak istediklerini söyledi.

"Bir ülke için ticaret açısından en önemli noktalardan biri ulaşımdır. Türk Hava Yolları'nın atmış olduğu adım biz iş insanları için çok değerli." diyen Acar, bu uçuşlarla beraber iki ülke arasındaki ticari potansiyelin daha da artacağına inandığını kaydetti.

Acar, daha önce THY'nin Kerkük'e doğrudan uçuşunun olmadığını hatırlatarak, bu uçuşlarla beraber iki ülke arasında iş insanlarının gidiş-gelişlerinin hızlanacağını belirterek, "Kerkük'te çalışan iş insanlarımız ulaşımdan dolayı muzdaripti. Bu uçuşun bizim için çok önemli olacağını düşünüyorum." dedi.

İki ülke arasında doğrudan uçuşların gerekli olduğunu vurgulayan Acar, Irak'ı kadim bir dost olarak gördüğünü belirterek, "Bizim için sadece Kerkük değil Irak'ın bütün şehirleri çok önemli. Belli bir ticari potansiyelimiz var ama bunu yukarıya çıkarmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı Başkanı Turhan Ketene, bugünün kendileri için çok önemli olduğunu ve bunun hem Irak Türkleri hem de bölge için önem taşıdığını söyledi.

Kerkük Havalimanı'nın potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirten Ketene, "Türkiye'ye çok müteşekkiriz, THY'ye çok müteşekkiriz. Bu havalimanının sosyal ve ekonomik olarak çok ciddi etkileri olacaktır bölgeye. Musul, Diyala gibi şehirlerden insanlar buraya gelecek. Bu havalimanı ile anavatan ile bizim bir direkt yolumuz açıldı. Bu bizim için hayati olacak." ifadelerini kullandı.

Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Savaş Avcı ise bir Irak Türkü olarak uçuştan çok memnun olduğunu ve bugün hayatının en mesut gününü yaşadığını belirtti.

"Bu Irak tarihinde bir ilktir. THY'nin Kerkük'e doğrudan uçuşu bir ilktir ve Türkmenler için bir bayram günüdür." diyen Avcı, daha önce Türkiye'den Kerkük'e doğrudan bir uçuşun olmadığını hatırlattı.

Avcı, bu uçuşla Kerkük ticaretinin de etkileneceğini ve Kerkük ticaret hacminin yükseleceğini kaydetti.

Türkiye ile Irak Türkmenleri arasında bir gönül bağının olduğunu belirten Avcı, "Bu havalimanı ile Türk yatırımcılar sadece Kerkük değil çevresiyle de etkileşime girecek dolayısıyla ticaret hacmi de artacak. İlk defa hayatımda İstanbul'dan uçup Kerkük'e doğrudan inmiş oldum." ifadelerini kullandı.

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, THY'nin İstanbul'dan ilk doğrudan uçuşu sonrası Kerkük Havalimanı'nda düzenlenen açılış etkinliğinde yaptığı konuşmada, Irak'ta 5 noktaya haftada 42 frekans uçuş yaptıklarını belirterek, "2 Aralık itibarıyla Kerkük'ü de haftada 4 frekans olacak şekilde uçuş ağımıza dahil edeceğiz. Böylelikle Irak uçuşlarımızın haftalık frekans sayısını 46'ya çıkarmış olacağız." demişti.

Irak'ın Kerkük kentinde, daha önce askeri üs olarak kullanılan Kerkük Havalimanı'na ilk doğrudan uçuşla İstanbul-Kerkük seferi gerçekleştirilmişti.

THY, Bağdat, Basra, Necef, Erbil, Süleymaniye'den sonra Kerkük Havalimanıyla Irak'ta uçtuğu şehir sayısını 6'ya çıkardı.

İş insanları İstanbul\'dan Kerkük\'e doğrudan ilk uçuşu ile Türkiye-Irak ilişkilerinin ivme kazanacağına inanıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İş insanları İstanbul'dan Kerkük'e doğrudan ilk uçuşu ile Türkiye-Irak ilişkilerinin ivme kazanacağına inanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement