İzmir Adalet Komisyonu Eski Başkanı Narin ve 7 Kişi Beraat Etti - Son Dakika
Güncel

İzmir Adalet Komisyonu Eski Başkanı Narin ve 7 Kişi Beraat Etti

İzmir Adalet Komisyonu Eski Başkanı Narin ve 7 Kişi Beraat Etti

İzmir Adalet Komisyonu eski başkanı emekli hakim Turhan Narin'in de aralarında bulunduğu 8 kişinin, çoğunluğu emekli savcı ve hakim olan 189 üyeli Karşıyaka Karya Evleri Konut Yapı Kooperatifi'nde, 10 yıl öncesinin rakamlarına göre 12 milyon lira yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla yargılandıkları dava sonuçlandı.

07.03.2016 16:09

İzmir Adalet Komisyonu eski başkanı emekli hakim Turhan Narin'in de aralarında bulunduğu 8 kişinin, çoğunluğu emekli savcı ve hakim olan 189 üyeli Karşıyaka Karya Evleri Konut Yapı Kooperatifi'nde, 10 yıl öncesinin rakamlarına göre 12 milyon lira yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla yargılandıkları dava sonuçlandı. Mahkeme, tüm suçlamalarla ilgili delil yetersizliğinden sanıkların hepsinin beraatine karar verdi.

Kooperatifin muhasebesini tutan Ahmet Basan, yolsuzluk yapıldığı ve silahla tehdit edildiğini belirtip, avukatı Ergun Bademci vasıtasıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet dilekçesi verdi. Avukat Bademci, savcılığa verdiği dilekçesinde, İzmir eski Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler, Yargıtay üyeleri, kaymakamlar, hakim, savcı ve konsolosların oturduğu Karşıyaka'daki Kayra Evleri'nde, 2006-2009 yılları arasında bazı olayların yaşandığını, müteahhitler Mehmet Topaloğlu, Hamit Topaloğlu, Seydi Ahmet Yıldırım, Hakkı Akın Sunucu'nun, Yönetim Kurulu Başkanı eski Adalet Komisyonu Başkanı emekli Hakim Turhan Narin, 2. başkan hakim Mehmet Ökten ve yönetim kurulu üyesi 9. Asliye Ceza Mahkemesi eski kalem müdürü Rıza Taşçılar'a hak ediş bedelleri üzerinden ödemeler yapıldığını öne sürdü. Narin'e, diğerlerinden yüzde 5 daha fazla ödeme yapıldığını ileri süren Basan'ın avukatı Bademci dilekçede, "Yönetim kurulu ikinci başkanı ve üyesine yüzde 1 ödeme yapılırken, Turhan Narin ile özel anlaşma yapılıp yüzde 6 üzerinden ödemeler gerçekleşti. Taşçılar'a ekonomik sıkışıklığından dolayı 45 bin lira para ödendi. Bu ödemeler müvekkilim tarafından tek tek kaleme alındı. Müteahhitler ve kooperatif yönetim kurulu üyeleri arasında ek sözleşmeyle maliyet artırımı yapılıp, maliyet 40 milyona çıkartıldı. Temelde 36 metre olması gereken kazıklar da 24 metre olarak yapılıp, eksik inşaat sebebiyle rant kazanıldı. Müvekkilim 2006 yılında işten ayrıldı. Müteahhit Mehmet Topaloğlu, hissesini SNC Yapı İnşaat sahibi Hakkı Akın Sunucu'ya devretti. Topaloğlu, müvekkilimden işten ayrılmasını istedi ve ayrılırken 'bütün belgeleri topla, arkamızda iz kalmasın' diye talimat verdi. Daha sonra işin rengi değişince Topaloğlu ve SNC Yapı İnşaat sahibi Hakkı Akın Sunucu, aldığı belgeleri geri istedi" dedi.

Bademci, müvekkili Ahmet Basan'ın, Mehmet Topaloğlu'nun oğlu ve adamları tarafından işlettiği lokalden kaçırılarak, evrakların aslını vermesi için dövülüp işkence yapıldığını, ölümle tehdit edildiğini iddia etti. Müvekkilinin bu olaydan sonra iş yerini, evini kaybettiğini, sağlığının ve aile düzeninin bozulduğunu belirtti.

Soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet savcısı 5 yıl önce hazırladığı iddianameyi ağır ceza mahkemesine gönderdi. İddianamede, Ahmet Basan'ın rüşvet verme suçuna aracılık etmek, Turhan Narin ve Mehmet Ökten'in 1163 sayılı Kanun'a muhalefet, rüşvet alma, görevi kötüye kullanma, Rıza Taşcılar'ın 1163 sayılı Kanun'a muhalefet, görevi kötüye kullanma, Mehmet Topaloğlu, Seydi Ahmet Yıldırım ve Hakkın Akın Sunucu'nun rüşvet verme, görevi kötüye kullanma, yağmaya teşebbüs eylemine azmettirme, cebir, tehdit, hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçuna azmettirme, Hamit Topaloğlu'nun cebir, tehdit, hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve yağmaya teşebbüs suçlarından 3 yıldan 30 yıla kadar çeşitli hapis cezalarına çarptırılmalarını talep etti. Savcı, dava açıldığı tarihte görevde olan yönetim kurulu ikinci başkanı hakim Mehmet Ökten'in dosyasını ayırıp, Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. İddianamede Ahmet Basan hakkında da rüşvete aracılık suçundan hapis cezası istendi.

İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan son duruşmaya, müşteki sanık Ahmet Basan, tutuksuz yargılanan sanıklar Turhan Narin, Rıza Taşçılar, Mehmet Topaloğlu ve Hamit Topaloğlu ile avukatları katıldı. Sanıklar son sözlerinde, suçsuz olduklarını belirtip beraatlerini talep etti. Mahkeme heyeti, tüm suçlardan delil yetersizliğinden sanıkların beraatlerine karar verdi.

- İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Adalet Komisyonu Eski Başkanı Narin ve 7 Kişi Beraat Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement