Kazak Muhalif İşadamının Ailesinin İtalya'dan Sınırdışı Edilmesi - Son Dakika
Güncel

Kazak Muhalif İşadamının Ailesinin İtalya'dan Sınırdışı Edilmesi

Kazak Muhalif İşadamının Ailesinin İtalya\'dan Sınırdışı Edilmesi

İtalya Dışişleri Bakanı Bonino: "Kazak büyükelçinin tatil sonrası İtalya'ya gelip çalışması faydalı olmayacak" "Kazakistan Büyükelçisi'nin İtalya'dan uzaklaştırılması konusunu değerlendiriyoruz"

22.07.2013 18:28

İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, ülkesinde krize dönüşen Kazak muhalif işadamı Muhtar Ablyazov'un eşi Alma Shalabayeva ve kızının ülkeden sınırdışı edilmesi hususunda bazı aydınlatılmamış noktalar olduğunu ve İtalya'da görevli Kazak büyükelçinin uzaklaştırılmasını değerlendirdiklerini söyledi.

Brüksel'deki Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde basının Ablyazov konusunda insan hakları ihlali olup olmadığı yönündeki sorularına cevap veren Bonino, 1 Haziran'dan bu yana durumu yakından, büyük bir dikkatle takip ettiğini, devlet kurumlarına göre her şeyin düzgün olduğunu ancak kendi endişesinin kızıyla sınırdışı edilen Alma Shalabayeva'yı savunmak olduğunu ifade etti.

Bakan Bonino, bu süreçte halen aydınlatılmamış noktalar olduğunu, diğer devlet kurumlarının buna açıklık getirmesi gerektiğini kaydetti. Shalabayeva ve kızının, İtalya'dan sınırdışı edilmesinde İtalyan makamlarıyla bulunduğu yakın teması dikkati çeken Kazakistan'ın Roma Büyükelçisi Andrian Yelemessov'un ülkeden uzaklaştırılıp, uzaklaştırılmayacağı sorusuna Bonino, "Kazak büyükelçisinin sınırları zorlayan birtakım aktiviteleri karşısında bu sorunu çözmek için bizim Kazakistan'daki varlığımızı zayıf düşürmeyecek bazı girişimlerde bulunduk" dedi.

Emma Bonino, Kazak büyükelçinin şu an için tatilde olduğunu ancak tatil sonrası İtalya'ya gelip çalışmasının faydalı olmayacağını dile getirdi. Bakan Bonino, bu konuyla ilgili 10 Temmuz'da Birleşmiş Milletler'in Cenevre'deki merkezine polisin daha önce hazırladığı raporu gönderdiklerini, kendisinin de 19 Temmuz'da Mayorka adasında yapılan "Geleceğin Avrupa Grubu" toplantısında hazır bulunan bakanlara konuyu aktardığını bildirdi.

Bonino, Avrupa Komisyonu'na yaptıkları bilgilendirme doğrultusunda Shalabayeva'nın durumunu dikkatle izlediklerini aktardı.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'e muhalif işadamı Muhtar Ablyazov'un eşi Alma Shalabayeva ve kızı, Kazak yetkililerin İtalyan güvenlik güçlerine verdiği bilgi doğrultusunda 28 Mayıs'ta gece yarısı Roma yakınlarındaki Casal Polacco'daki eve yapılan bir operasyonla gözaltına alınmıştı. 29 Mayıs'ta yürütülen hızlandırılmış yargı süreci sonunda Shalabayeva'nın İtalya'ya Orta Afrika Cumhuriyeti'ne ait sahte pasaportla ülkeye giriş yaptığı belirtilerek hakkında sınırdışı kararı alınmış ve 31 Mayıs'ta kızıyla birlikte özel uçakla Kazakistan'a gönderildiği ortaya çıkmıştı.

Konu, İtalyan kamuoyunun gündemindeki sıcaklığını korurken, Enrico Letta liderliğindeki koalisyon hükümeti, Shalabayeva'nın sınırdışı edilmesi dolayısıyla yoğun bir şekilde eleştiriliyor. -

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kazak Muhalif İşadamının Ailesinin İtalya'dan Sınırdışı Edilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement