Kıbrıs Müzakere Süreci - Son Dakika
Güncel

Kıbrıs Müzakere Süreci

Kıbrıs Müzakere Süreci

KKTC Dışişleri Bakanı Nami: "Müzakere süreci tıkandı.

25.07.2014 19:17

KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs müzakere sürecinin tıkandığını belirterek, "Türk tarafının çok daha aktif bir politikayla Rum tarafından kaynaklanan bu sıkıntının üstesinden gelebileceğine inanıyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Nami, bakanlıkta yaptığı açıklamada, müzakere sürecindeki mevcut tıkanıklığın ana nedeninin Rum tarafının geçmişte sağlanan yakınlaşmalara saygı duymaması olduğunu belirterek, geçmiş müzakere dönemlerinde de çeşitli tıkanıklıklar yaşandığını ve Türk müzakere heyetinin bunların aşılması için gereken siyasi çabayı ortaya koyduğunu kaydetti.

Müzakere sürecinde yaşanan tıkanıklığı "kabul edilemez" olarak değerlendiren Nami, "Türk tarafının çok daha aktif bir politikayla Rum tarafından kaynaklanan bu sıkıntının üstesinden gelebileceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

-"Tıkanıklığın mutlaka aşılması lazım"

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, müzakere sürecinde yaşanan tıkanıklığın kader kabul edilmesi gibi bir gündemin olamayacağını dile getirerek bunun mutlaka aşılması ve sürecin kapsamlı çözümle sonuçlandırılması gerektiğini vurguladı.

Son altı aydaki görüşmelerde, halkın tüm beklentilerine karşın somut bir sonuç elde edilmediğinin görüldüğünü dile getiren Nami, bu durumun büyük bir üzüntü yarattığını söyledi.

"Bu durum maalesef yaptığımız ikazların dikkate alınmaması nedeniyle şaşırtıcı olmamıştır" diyen Nami, gelinen aşamada geçmiş yakınlaşmalar, ileriki aşamada takip edilecek metodoloji veya herhangi bir güven yaratıcı önlem konusunda tarafların anlaşamadığının görüldüğünü, bu durumun müzakere masasında önemli bir sıkıntı bulunduğunun en net ifadesi olduğunu kaydetti.

-"Cumhurbaşkanlığının hükümetle istişare içinde olması gerekir"

Nami, müzakere sürecinde Cumhurbaşkanlığı'nın hükümetle istişare içinde olması gerektiğini de belirterek, bugüne kadar izlenen yöntemin sonuç vermediğinin aşikar olduğunu, bu durumun kapsamlı çözüm beklentisini her fırsatta ortaya koyan Kıbrıs Türk halkı için kabul edilemeyeceğini söyledi.

"Müzakerelerde yaşanmakta olan sıkıntının temelinde Rum tarafının geçmiş yakınlaşmaları kabul etmemesinin olduğu bilinmektedir" diyen Nami, "Hükümetimiz ve Dışişleri Bakanlığı olarak müzakere masasındaki sorunun giderilmesi ve sonuç alacak şekilde müzakerelerin kurgulanması için her türlü katkıyı koymaya hazır olduğumuzu tekrar etmek istiyoruz. Bu yönde yaptığımız iş birliği ve istişare çağrılarına olumlu yanıt alma beklentilerimiz devam etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs müzakere süreci kapsamında ara bölgede bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis görüşmesinde gerginlik çıkmış, Türk tarafının önerilerine sinirlenen Anastasiadis gözlüğünü fırlatarak masayı terk etmişti. - Lefkoşa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kıbrıs Müzakere Süreci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement