Konya - 1Karapınarlıların Obruk Korkusu - Son Dakika
Güncel

Konya - 1Karapınarlıların Obruk Korkusu

Konya - 1Karapınarlıların Obruk Korkusu

Karapınar'da Obruklar Harekete mi Geçti

01.08.2010 15:29

KARAPINAR'DA OBRUKLAR HAREKETE Mİ GEÇTİ

KONYA'nın Karapınar ilçesinde 17 ay aradan sonra yeniden obruk (içinde su biriken çukur)oluşması, halkı tedirgin etmeye başladı. Bölgenin risk haritasını oluşturmak için çalışmasını sürdüren Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Hidrojeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Koray Törk, obrukların oluşumunu önlemek için yer altı su seviyesinin muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi.

17 AY ARADAN SONRA YENİDEN OBRUK OLUŞTU

Karapınar ilçesinde 2009 yılı Şubat ayında ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıkdaki Akkuyu yaylasındaki bir mısır tarlasında 30 metre çapında, 49 metre derinliğinde obruk oluşmuştu. 17 ay aradan sonra 27 Temmuz 2010 tarihinde ilçe merkezine 8 kilometre uzaklıkdaki Karakuyu Yaylasında yerleşim yerlerine yaklaşık 300 metre uzaklıkta bulunan Ahmet Aşıroğlu'na ait buğday tarlasında 10 metre dernliğinde, 10 metre çapında obruk meydana geldi.

HALK TEDİRGİN

Karapınar Belediye Başkanı Ak Partili Mehmet Mugayıtoğlu, "İlçemizde 17 aydır, obruk olmuyordu. Geçtiğimiz günlerde Karakuyu Yaylası'nda meydana gelen ve ilçemize sadece 8 kilometre mesafede oluşan obruk, halkımızı tedirgin etti."dedi.

Obruk oluşumunu yeraltı su seviyesinin etkilediğine dikkat çeken Mehmet Mugayıtoğlu, şunları söyledi:

"Yeraltı su seviyesinin düşmesi ile sayısı artan obruklarımız ilçe merkezine doğru yaklaşıyor. Bu da hem bizi, hem halkımızı korutuyor. Bölgemizde su seviyesinin yükselmesi ise Mavi Tünel Projesi sayesinde gerçekleşecek. Çünkü Göksü Nehri'nden Mavi Tünel Projesiyle Konya ovasına ve aynı zamanda Karapınar'a tarımsal sulamada kullanılmak üzere su aktarılacak. Artık bu su Karapınar'ın umudu oldu."dedi.

OBRUK İÇİN BÖLGENİN RİSK HARİTASI OLUŞTURULUYOR

Karapınar'da irili ufaklı 100'ün üzerinde obruğun bulunması ve hergeçen gün sayılarının artması üzerine MTA tarafından bölgenin risk haritasını oluşturmak için araştırma çalışması başlatıldı. 2 yıldır 41 uzman ekip ve 32 geçici işçi ile çalışmalar sürdürülüyor.

YERALTI SU SEVİYESİ MUHAFAZA EDİLMELİ

Bölgenin risk haritasını oluşturacak olan Konya Havzası Karstik Çöküntü Alanlarının Belirlenmesi ve Tehlike Değerlendirme Projesi başkanı Hidrojeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Koray Törk, son oluşan obruğun 17 aradan sonra olmasının yeraltı su seviyesinin düşmesinden kaynaklanabileceğini söyledi.

Dr. Koray Törk, "Karapınar'da meydana gelen obrukları tetikleyen unsurların başında, toprak yapısı ve yeraltı su seviyesi yatmaktadır. Dolayısıyla alınması gereken tedbirlerin başında da su seviyesinin muhafaza edilmesi yatmaktadır. Bu güne kadar yapmış olduğumuz araştırmaları da göz önüne alırsak, ilçede oluşan obruklar belirli bir güzergah çizmektedir. Bu güzergaha göre, ilçe merkezinde obruk oluşma ihtimali daha az görünmektedir. Ancak kesin olasılıkları, proje çalışmalarımız neticelendiğinde söyleyebiliriz. Bugün için halkın daha duyarlı olmasını ve toprakta gördükleri oluşumları hemen yetkililere veya bize bildirmeleridir. Obruk oluşumundan ne fazla rahat olacağız, ne de fazla korkacağız."dedi.

Bölgenin risk haritasının oluşturulması için yapılan çalışmaları anlatan Koray Törk, "2009 yılında çalışmalara başladık. Sistematik gözlemler yapıyoruz. Rapor doğrultusunda hangi bölgeler tehlikeli onları sunacağız. Mekanizma olarak nasıl çöktükleri belli. Bundan sonra kararı yetkililer verecek. Son yıllarda oluşumun başlıca nedeni su seviyesinin korunamamasıdır. Tarımsal sulamada çok dikkatli olmalıyız. Tarımsa faaliyet olması ve insan olması riski artırıyor. Risk alanları belirlenerek alınacak önlemler konusunda merciler önlem almalılar. Buraları sığ alanlar. Ama yinede tehlike oluşturacak şekilde oluşumlar meydana gelebilir. "

(

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Konya - 1Karapınarlıların Obruk Korkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement