Lübnan'daki Camilere Sığınan Suriyeli Sığınmacılar - Son Dakika
Güncel

Lübnan'daki Camilere Sığınan Suriyeli Sığınmacılar

Lübnan\'daki Camilere Sığınan Suriyeli Sığınmacılar

Kalamun'da yaşayan Suriyeliler, canlarını kurtarabilmek için sığındıkları Lübnan'ın Arsel bölgesindeki camilerde zor şartlar altında hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor  Arsel'deki Sultan...

25.11.2013 11:47

HAMZA TEKİN - Suriye rejiminin saldırılarına maruz kalan bölgelerin başında gelen Şam'ın kuzeyinde yer alan Kalamun sakinleri, canlarını kurtarabilmek için sığındıkları Lübnan'ın Arsel bölgesindeki camilerde zor şartlar altında hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor.

Lübnan'ın Suriye sınırı yakınında yer alan Arsel'de Suriyeli sığınmacılara kucak açan camilerden biri olan Sultan Camisi, bir haftadır bölgeye gelen 25 bin sığınmacıdan sadece bir kısmı olan 80 aileye ev sahipliği yapıyor.

Kalamun'un Karra ilçesinden kaçarak Sultan Camisi'nde hayata tutunmaya çalışan sığınmacılar,bulabildikleri minder ve döşekleri caminin iç avlusuna sererek kendilerine yatacak bir yer yapma çabasında. Öte yandan kadınlar ise caminin minberini eşyalarını koydukları raf olarak kullanıyor.

"Biz terörist değiliz"

"Biz terörist değiliz" diyen Suriyeli Ebu Muhammed, Esed rejiminin, yaşadıkları Karra ilçesini terörist bulunduğu gerekçesiyle bir haftadır bombaladığını ifade etti.

Bir hafta boyunca uçak ve roket fırlatma rampalarından atılan füzelerin bombardımanları sonucu, vatanlarından kaçmak zorunda kaldıklarını ifade eden Ebu Muhammed, "Füzelerden çok korkmamıza rağmen evlerimizden çıktık. Sığınak olarak saklandığımız bodrum katlarında düşen her bir rokette deprem olmuş gibi hissediyorduk" dedi.

Diğer bir Suriyeli Ebu Kamil ise Esed rejimine bağlı güçlerin, roketlerle Karra'yı bombaladığını belirterek, bölgede ne silah ne de silahlı güçlerin bulunmadığını vurguladı. Ebu Kamil, yurtlarını terk ederek, kaçmaya karar verdikleri geceyi şöyle anlattı:

"Geçen Cuma günü bombardımanlar şiddetlenince ani bir şekilde kadın ve çocukları alarak bölgeden kaçmaya karar verdik. Sadece üzerimizdeki elbiselerle yola revan olduk. Hava soğuktu ve çok korkuyorduk. Dönemeçli yollardan güçlükle dağa ulaştık."

Arsel'e ulaştıklarında Sultan Camisi'nden başka sığınacak bir yer bulamadıklarını ifade eden Ebu Kamil, "Gecenin ayazından korunmak için ne bir battaniye ne de minder vardı. Kadın, çocuk, erkek istiflenmiş gibi yatarak kendimizi soğuktan korumaya çalıştık" diye konuştu.

Suriye rejiminin bombardımanından kaçarak komşu ülkenin camilerine sığınan neredeyse ilçe nüfusunun üçte ikisini oluşturan yaklaşık 60 bin Suriyeli, hayatlarını idame ettirebilmeleri için gerekli olan temel ihtiyaçlara ulaşmakta zorlanıyor.

Karra sakinlerinin kendilerine yardım edemediğini ifade eden Ebu Kamil, "Uluslararası kurumlardan gelen yardımlar yetersiz. Bir yandan havanın soğuk olması bir yandan da ortak bir alanda üst üste bir hayat sürmemiz nedeniyle hastalıkların artmasından endişe ediyorum" ifadelerini kullandı.

Lübnan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) verilerine göre, ülkede kayıtlı 816 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Ancak Lübnan makamları bu sayının 1 milyon 200 bini aştığını ifade ediyor. - Beyrut

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Lübnan'daki Camilere Sığınan Suriyeli Sığınmacılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement