Mahkeme heyeti bilirkişiler eşliğinde, siyanürle altın çıkartılan sahada keşif yaptı - Son Dakika
Güncel

Mahkeme heyeti bilirkişiler eşliğinde, siyanürle altın çıkartılan sahada keşif yaptı

Mahkeme heyeti bilirkişiler eşliğinde, siyanürle altın çıkartılan sahada keşif yaptı Bakırtepe'de siyanürle altın çıkartan Koç Holding'e bağlı Demir export firmasının aldığı 5. ÇED olumlu raporunun iptali talebinde açılan dava dahilinde bölgede bilirkişi eşliğinde keşif yapıldı.

07.04.2022 17:04  Güncelleme: 07:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakırtepe'de siyanürle altın çıkartan Koç Holding'e bağlı Demir export firmasının aldığı 5. ÇED olumlu raporunun iptali talebinde açılan dava dahilinde bölgede bilirkişi eşliğinde keşif yapıldı. Sivas'ın Kangal ilçesi Bakırtepe bölgesinde Koç Holdinge bağlı Demir export firması tarafından işletilen altın madeninde kapasite artırımına yönelik alınan Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu raporunun iptali yönünde Sivas İdare Mahkemesinde açılan dava sürüyor. Mahkeme heyeti bugün devam eden dava dahilinde bilirkişiler eşliğinde maden alanında keşif yaptı. Mahkeme ilerleyen günlerde hazırlanacak bilirkişi raporuna göre raporun iptal edilip edilmeyeceğine karar verecek.

KÖYLÜLER ENDİŞELİ

Siyanür kullanılarak altın çıkartılan madenin çevresinde bulunan köy sakinleri, daha önce iptal edilen 3 ÇED Olumlu raporuna rağmen firmanın çalışmalarını durdurmadan faaliyetlerini sürdürdüğünü ileri sürüp, kapasite artırımı ile çevrede oluşacak zararların daha da büyümesinden endişe duyduklarını dile getirdiler. Madende gerçekleştirilen patlatmalardan dolayı yer altı su kaynaklarını kaybettiklerini ve maden faaliyetleri sırasında evlerinde çatlaklar oluştuğunu belirten köy sakinlerini en çok tedirgin eden ise maden havasındaki siyanür havuzları.

ÜÇ ÇED RAPORU İPTAL EDİLDİ

Çevre köylerin sakinleri adına davanın takipçisi olan aynı zamanda mağdur köylerden Eğricek köyü nüfusuna kayıtlı avukat Özgür Cenk Karabulut "Kangal Eğricek nüfusuna kayıtlıyım. Burası benim köyüm. Ankara'da avukatlık yapıyorum ama burada Koç Holding'e bağlı Demir export şirketinin işlettiği Bakırtepe Artın Madeninin ÇED olumlu kararının iptaline ilişkin keşif icra etmek için buraya geldik. Bugün ki keşif, 5. ÇED iptal davasının keşfi. Daha önceki süreçte mahkemenin verdiği iptal kararlarına rağmen şirket sürekli bu yargı karalarının etrafından dolaşarak ÇED raporlarını revize edip faaliyetini sürdürmeye devam etti. 5. ÇED raporunda daha önceki ÇED raporlarının kapasite artırımına ilişkin bir dava. Şirket burada daha öncesi ÇED raporlarındaki açık ocak, yığın alanı, işlenecek malzeme miktarı, kullanılacak patlayıcı miktarı ve kullanılacak siyanürün artırımı ile ilgili bir ÇED raporu hazırladılar. Bakanlıkta ÇED olumlu kararını verdi. Mahkeme heyeti bilirkişilerle birlikte yaptığımız keşif sonrasında bilirkişi raporu hazırlanacak. Sonrasında mahkeme konuyla ilgili bir karar verecek. Burada doğal yapının tahrip edildiği görülüyor. Böyle bir alanda madencilik faaliyeti yürütülmesini biz doğru bulmuyoruz. Vatandaşlarımız ortaya çıkabilecek risklerden endişeli." dedi.

EVLERDE ÇATLAKLAR OLUŞTU

Maden sahasına yakın köylerden Kalkım köyü sakinlerinden Erkan Kaya, yaşadığı köye bağlı mezranın maden sahasına oldukça yakın olduğunu belirtip, madendeki patlatmalardan dolayı evlerinde çatlaklar oluştuğunu söyledi. Kaya, "Buradaki faaliyetlerden dolayı evlerimizde çatlaklar oluştu, yer altı sularımız azaldı. Demir export'tan bize evlerimizin tamir edileceğine dair söz verildi. Ama yapılan bir şey olmadı. Eski evler ve yeni yapılan evlerin tümünde çatlaklar var. Hiçbir şekilde bize yardımcı olmadılar." Dedi. "Kapasite artarsa çevreye verilen zarar da artar" Bakırtepe Çevre Platformu Sözcüsü Sabahat Yaraşır, maden firmasının kapasite arttırması halinde firmanın bugüne kadar çevreye vermiş olduğu zararın daha da artacağını belirtip, "2013 yılından bu yana burada siyanürlü altın işletmeciliğine karşı mücadele veriyoruz. Yıllardır hem eylemsel olarak hem hukuksal olarak verdiğimiz mücadele neticesinde mahkemeler birçok karar verdi. Ama Koç bu kararları tanımayarak faaliyetlerine devam etti. Firma buraya verdiği zararları göz ardı ederek kapasitesini artırmak istiyor. Yeni havuzlar açıyor ve yeni kazı alanları oluşturuyor. Biz firmanın çevreye daha fazla zarar vereceğine, köylülerin verimleri düşüyor, köy sakinlerinin evlerinde çatlaklar oluşuyor. Kapasitenin artması ile bu zararlarında artacağını bildiğimiz için bugün buradayız ve bunların buradan gitmesini istiyoruz." Şeklinde konuştu.

KAPASİTEYİ YÜZDE 50 ORANINDA ARTIRMAK İSTİYORLAR

Koç Holding'e bağlı Demir export firması Bakırtepe'de yaklaşık 678 hektarlık ÇED alanını yaklaşık yüzde 50 oranında arttırmaya çalışıyor. Bu şekilde 2 milyon 345 bin metre küp olan üretim kapasitesini 3 milyon 700 bin metre küpe çıkartmayı hedefliyor.

CEVAP GELDİ

Konuyla ilgili Demir Export A.Ş tarafından tarafından cevap geldi. Maddeler halinde sıralanan cevapta şu ifadeler kullanıldı:

Haberde var olan iddialara ilişkin sırası ile;

1) Daha önceki süreçte mahkemenin verdiği iptal kararlarına rağmen sürekli bu yargı kararlarının etrafından dolaşarak ÇEV raporlarını revize edip faaliyetini sürdürmeye devam ettiği iddialarına ilişkin olarak; Müvekkil Demir Export A.Ş tarafından faaliyet yürütülen Bakırtepe Altın İşletmesi 28.06.2021 tarihli Çevresel Etki Değerlendirme Olumlu Kararı kapsamında faaliyetine devam etmektedir. Bu karar idare tarafından çevre mevzuatı kapsamında tüm yasal süreçlerin yerine getirilmesi sonucu alınmıştır. Yine alınan karar öncesi dönemde ilgili işletmedeki faaliyet 15.08.2018 tarihli Çevresel Etki Olumlu Kararı kapsamında sürdürülmüş olup; bu kararın iptali istemi ile açılan davada Sivas İdare Mahkemesi'nin 2018/290 E. sayılı davası Mahkeme tarafından reddedilmiş ve karar Danıştay 6. Dava Dairesi 2020/9665 E. sayılı ve 19.11.2020 tarihli karar ile onanmıştır.

2) Doğal yapının tahrip edildiği iddiasına ilişkin olarak; Müvekkil Demir Export A.Ş tarafından Bakırtepe Altın İşletmesi'nde yürütülen faaliyet çevrenin korunması prensipleri ve faaliyeti yürütülmekte olan proje arasındaki denge gözetilerek sürdürülmektedir. Bu sebeple haber içeriğinde yer alan bunun aksi yönündeki, genel ve kötü niyetli ifadeler kullanılmak sureti ile Müvekkiller aleyhine yanlış kamuoyu algısı oluşturulmasını kabul etmiyoruz

3) Faaliyetlerden dolayı evlerde çatlaklar oluştuğu, evlerin tamir edileceğine dair söz verildiği ancak yapılan bir şey olmadığı iddialarına ilişkin olarak; işletme faaliyeti kapsamında yapılacak patlatmaların etkilerine ilişkin modelleme çalışmaları yapılmış, buna göre en yakın yerleşim yerlerinde oluşacak gürültü, vibrasyon ve toz emisyon değerleri ortaya konmuş olup sınır değerlerin altında kaldığı tespit edilmiştir. Yine faaliyet etki alanının 2 noktasında bulunan toz ve titreşim istasyonunda sürekli ölçümler yapılmaktadır. Hal böyle iken faaliyet alanına 4950 metre mesafede, etki alanı dışında bulunan yerleşim yerinde patlama, dolayısıyla evlerde çatlaklar oluştuğu yönündeki iddianın habercilik ekniğine aykırı şekilde, araştırılmaksızın haberleştirilmesi müvekkil şirketlerin kişilik haklarına doğrudan saldırı niteliğindedir.

4) Yer altı sularının azaldığı iddialarına ilişkin olarak; Proje faaliyete geçmeden önce etki alanında yer alan yerleşim yerleri baz alınarak ölçümler ve modelleme çalışmaları yapılmış su bilançosu ortaya konmuştur. İşletme kapsamında kullanılan su kaynaklarının herhangi bir etkileşimi bulunmamaktadır.

5) Mahkemelerin birçok kararlar verdiği; ama Müvekkillerin bu kararları tanımayarak faaliyetlerine devam ettiği iddialarına ilişkin olarak; Müvekkil Şirket Demir Export A.Ş yukarıda değindiğimiz üzere Bakırtepe Altın İşletmesi'ndeki faaliyetini anılan dava konusu Çed Olumlu Kararı öncesinde 15.08.2018 tarihli Çevresel Etki Olumlu kararı kapsamında sürdürülmüştür. Bu kararın iptali istemi ile açılan davada Sivas İdare Mahkemesi'nin 2018/290 E. sayılı davası mahkeme tarafından reddedilmiş ve karar Danıştay 6. Dava dairesi 2020/9665 sayılı ve 19.11.2020 tarihli kararı ile onanmıştır. Sonuç olarak kötü niyetle hareket eden bir kısım şahsın yanlı ve kamuoyunu yanıltıcı nitelikte lan ifadelerin yer aldığı haber içeriğini bu sebeple kabul etmiyoruz.

Mahkeme heyeti bilirkişiler eşliğinde, siyanürle altın çıkartılan sahada keşif yaptı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mahkeme heyeti bilirkişiler eşliğinde, siyanürle altın çıkartılan sahada keşif yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement