Meclis Ucu Açık Yetki Verdi! - Son Dakika
Güncel

Meclis Ucu Açık Yetki Verdi!

Meclis Ucu Açık Yetki Verdi!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi, ŞUSKİ'nin yerinin satışı, takası, kirası veya kat karşılığı verilmesi için istenilen yetkiyi verdi.

15.03.2015 13:41

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi Mart Ayı'nın 5. birleşim toplantısını gerçekleştirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Şanlıurfa İl Müdürlüğü'nde bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Toplantı Salonu'ndaki birleşime Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı Ahmet Kaytan başkanlık yaptı.

İmar komisyonuna havale edilecek olan konularla başlayan toplantıda daha önce Özel İdare'ye ait olan ve daha sonra Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'ne geçen Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü'nün (ŞUSKİ) yeri için Emlak İstimlak Daire Başkanlığı'nca istenen yetki talebi görüşüldü. ŞUSKİ'nin yeriyle ilgili parselasyonun tamamlandığını dile getiren Oturum Başkanı Kaytan, "Daha önce biz satışla ilgili yetkiyi vermiştik. Yine burada yapılacak uygulamalarla ilgili yetki talebi var" dedi.

Ne konuda bir yetki alınmak istendiğini, bu konuda bilgi almak isteğini belirten Viranşehir Belediye Eş Başkanı Emrullah Cin,'in sözleri üzerine Oturum Başkanı Kaytan bu konunun meclisin çalışmaya başladığı ikinci aydan itibaren kentsel dönüşüm ve gelişimle ilgili geldiğini söyledi. Kaytan, "Oranın kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi söz konusu olmuştu. Daha sonra bir parça satışı tartışıldı. Gerekli komisyonlarda karar verildi. Gerek böyle parçalara bölünüp verilmesi gerekse belediyeye bir gelir elde edilmesi hususunda bir çalışma öngörüldü" dedi.

'YETKİ HANGİ AMAÇLA İSTENİYOR?'

Konuyla ilgili tekrar söz alan Cin, bilgilerin yeterli olmadığını kaydetti. Cin, "Eğer konut olacaksa nasıl bir yöntemle verilecek? Öyle değilse arsa olarak satılacaksa arsanın satışıyla ilgili yetki verelim. Ama burada ciddi bir muğlaklık var. Hangi amaçla kullanılacağıyla ilgili bir bilgi yok. Bir de inşaat yapılacaksa hangi emsale göre yüzde kaçı kurumda kalacak. Bu konuda bir bilgi yok. Doğrusu ben neyi onaylayacağımızı şaşırıyorum. O konuda rahat verecek durumda değilim" diye konuştu.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Kılıç ise bölgede bulunan emsallerin örnek alınacağını dile getirdi. Kılıç, "Emsale ilişkin bir şey söz konusu değil. Sadece Emlak İstimlak Daire Başkanlığı'nın bu konuyu ihale aşamasına getirme hususunda bir yetki. Eğer bu ihale çerçevesinde taliplisi çıkarsa kat karşılığında konut, eğer taliplisi çıkarsa bu arsa şeklinde olacaktır. Burayı belediye Milli Emlak'tan bir bedel karşılığında satın aldı. Bu belediyenin gelir amaçlı elde ettiği çalışmalardır. Kentsel dönüşüm onaylandı, bitti. Şu anda parselasyonu yapıldı. Bu yönde bir yetki talebi var" diye kaydetti.

'YAPILAN ÇALIŞMA ENCÜMENİN YETKİSİNDE OLACAK'

Oturum Başkanı Kaytan Büyükşehir Yasasının 5813 sayılı 18'e E maddesine gönderme yaparak yetkinin ilgili kanun çerçevesinde istendiğini dile getirdi. Kaytan, "Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli taşınmazın kamu hizmetine ihtiyaç duyulması halinde tahsisin kaldırılmasına, üç yıldan fazla kiralanmasına veya süresi 30 yılı geçmemek kaydıyla bunların üzerinde sınırlı ayni hak tesisi hükmü gereğince karar vermek için bizden bir yetki talebi var. Elbette Emlak İstimlak Daire Başkanlığımız bu noktada bir çalışma yapacak. Yapılan çalışmanın yetkisi encümenin yetkisinde. Encümen bununla ilgili ya ihale yapılacağını veya kat karşılığı bir inşaat üretimi söz konusu olacak. Bizden talep bu noktada. Emlak İstimlak Daire Başkanlığımız da, encümen de bizim adımıza, meclis adına bir yerde bu yetkilerini kullanıyor. Daha sonra büyük bir ihtimalle eğer büyük değişiklik olursa, bu yetkinin dışında bir uygulama söz konusu olursa bizim onayımıza sunulması ve meclisin bilgilendirilmesi zorunludur" ifadelerini kullandı.

'ÜÇ, DÖRT TALEP İÇ İÇE'

Konuyu anlatmakta zorlandığını belirten Cin, "Şu anda üç, dört talep iç içe veriliyor. Neyin yetkisini veriyoruz? Bize desinler ki, 'biz buraya kat karşılığında müteahhitte veriyoruz.' Yüzde 30 veya yüzde 40. Bu yetkiyi verelim. Ama hayır biz arsa olarak satmak istiyoruz. Bu yetkiyi de verilim. Şu anda ne yetkisi vereceğimiz konusunda bir netlik yok. Muğlaklık var. O açıdan bunun öğrenilmesi lazım. Siz 10 tane maddeyi sayıyorsunuz. O yasanın genel anlamda kapsadığı işlerdir. Siz yasanın tümünü sayıyorsunuz. Ama şu anda böyle bir arsamız var. Bu kimin? Belediyenin arsası. Bu arsaya talipliler varsa parselleyip, parseller şeklinde satışa sunabilir ihale yoluyla. Ancak şu anda bizden istenen yetki o değil. Ben yetkiyi anlamadım, hangi yetkiyi vereceğiz?" diye sitem etti. Uzun tartışmanın ardından yetki oy çokluğuyla kabul edildi. Söz konusu yetkiye Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Grubu ve Saadet Partisi Meclis Üyesi Yusuf Aktaşoğlu karşı yönde oy verdi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Meclis Ucu Açık Yetki Verdi! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement