Merkel İçin Tehlike Çanları - Son Dakika
Güncel

Merkel İçin Tehlike Çanları

Merkel İçin Tehlike Çanları

Almanya'nın en kalabalık eyaletinde yapılan seçimlerde Angela Merkel'in partisinin oyları kan kaybına uğradı.

14.05.2012 12:04  Güncelleme: 12:19

Almanya'nın en kalabalık ve göçmenlerin en yoğun olduğu Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde yapılan ve federal seçimlerin provası olarak nitelendirilen seçimlerde de, Başbakan Angela Merkel'in partisi CDU 8,8 oy kaybına uğrarken, yüzde 25.8 oy oranında kaldı. Sosyal Demokrat Parti, yüzde 38,8 oy oranıyla zafer kazandı. Yeşiller Partisi yüzde 12, Hür Demokrat Parti ise yüzde 8.5 oranında da oy aldı. Korsanlar Partisi yüzde 7.5 oranındaki oyu ile önceki seçimlerdeki başarısını sürdürürken, yüzde 5 barajını aşamayan Sol Parti'nin oy oranı yüzde 2.5 oldu.

Almanya'nın nüfus bakımından en kalabalık eyaleti Kuzey Ren Vestfalya'da Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller Partisi bir azınlık hükümeti 2012 bütçesinin parlamentoda kabul edilmemesi üzerine dağılırken seçime gidilmesi kararlaştırıldı. Mülheim kentinde oyunu kullanan Eyalet Başbakanı Sosyal Demokrat Partili Hannelore Kraft, Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller Partisi için olumlu sonuç çıkarsa, bu federal seçimler için de önemli bir sinyal olacaktır dedi.

Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki seçim sonuçları, 2013 yılında yapılacak genel seçimler açısından da öneme sahip. Deutche Welle, sonuçların, iktidardaki koalisyon ortakları Hıristiyan Birlik partileri ve Hür Demokrat Parti üzerinde etkisi olabileceği tahmininde bulundu. Sosyal Demokrat Parti Genel Sekreteri Andrea Nahles, Yeşiller ve partisinin elde ettiği başarıyı önümüzdeki yıl yapılacak federal seçimler için olumlu sinyal olarak nitelendirdi. Nahles, seçimleri Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi ve Angela Merkel için büyük bir yenilgi olarak değerlendirdi. SPD Eyalet Teşkilatı Başkanı Hannelore Kraft ise insan odaklı bir seçim kampanyası ile bu sonuca ulaştıklarını belirterek, 'Çok güzel bir gün' dedi.

ASIL DARBE MERKEL'E

CDU Kuzey-Ren Vestfalya Eyalet Teşkilatı Başkanı Almanya Çevre Bakanı Norbert adaylığında seçimlere katılan Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi, eyalette bugüne kadarki en düşük düzeyde oy aldı. Röttgen, seçim sonuçları belli olduktan sonra partinin Kuzey Ren Vestfalya eyalet başkanlığından ayrıldığını belirterek, Bu sonuç, bir an önce eyalet teşkilatı yönetimini bırakmak gerektiğini gösteriyor dedi.

Geçen hafta Schleswig-Holstein eyaletindeki seçimlerde yüzde 6.9 oranında oy kaybederek büyük yenilgi alan Hür Demokrat Parti, Kuzey Ren Vestfalya'daki seçimlerden kısmen daha iyi durumda çıktı. Seçimlere katılım beklenenden düşük çıktı.

Bu sonuca göre, Eyalet Meclisi'nde SPD'nin 93, CDU'nun 62, Yeşiller Parti'nin 28, FDP'nin 20 ve Korsanlar Partisi'nin de 18 sandalye elde ediyor. Bu sonuçlara göre SPD, yüzde 12 oy alarak seçimi başarılı bir şekilde tamamlayan Yeşiller Partisi ile hükümeti kuracak çoğunluğu sağlamış oldu.

EYALETİN ANASI

Seçim sonuçlarını değerlendiren Kölner Stadt-Anzeiger gazetesi, sosyal demokratlar ile Yeşiller'in ikinci dönem koalisyonunun yolunu açan eyalet seçimine ilişkin, Görünen o ki, seçmenin çoğunluğu hamilik yapan ve gelişmelerin düzen içinde olmasını sağlayan devleti arzuluyor diye yazdı. Gazete, seçmenlerin, borçla, ekonomiyi zayıflatacak da olsa, halka pastadan pay dağıtan bir devlet istediğini, 'Sert bir politikacı' olarak nitelendirdiği sosyal demokratların adayı ve önceki eyalet hükümetinin başbakanı Hannelore Kraft'ın, 'Eyaletin anası' rolünü ustalıkla kullandığını aktarırken, Tüm bu gelişmelerin genel seçimlere de etkisi olacaktır. Birincisi, Hannelore Kraft, sosyal demokratların başbakan adayı olmaya namzettir. Onun seçmenin ruhunu okşayan seçim kampanyası 2013 genel seçimlerinde bir kez daha karşımıza çıkacaktır; zira onun bu kampanyası başarılı olmuştur diye devam etti.

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, son dönemlerdeki seçim yenilgileri ardından, 50 yıllık bir aradan sonra sosyal demokratlar yeniden geleceğe işaret eden önemli bir zafer kazanmış olduğunu vurguladı. Gazete, 1998 yılında Gerhard Schröder'in seçim zaferinden sonra bile Sosyal Demokrat Parti kendine Kuzey Ren Vestfalya'da son haftalarda olduğu kadar hiç inanmamıştı diye yazdı.

Süddeutsche Zeitung'un yorumunda Federal Başbakan Angela Merkel kabinesinde Federal Çevre Bakanı olarak görev yapan Hıristiyan Demokrat Birlik partisinin Kuzey Ren Vestfalya eyalet seçimindeki adayı Norbert Röttgen'in aslında modern, aydınlık ve partiye çevrecilik bilincini aşılamış bir kişilik olduğunu, ancak partinin eyalette hezimete uğramasından sonra şimdi parti içindeki muhafazakarların güçleneceği görüşünü savundu.

Frankfurter Rundschau gazetesi Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki sosyal demokratların başbakan adayı Hannelore Kraft'ın, devletin borçlanmasını engellemek isteyen Angela Merkel'in tersine, borçlanmanın kötü bir şey olmadığı görüşünü savunduğunu aktarırken iki kadın lideri şöyle kıyasladı

İkisinin de insani, anaç etkisi var, içinde bulunduğumuz güvensiz dönemde seçmenin huzurunu kaçırmıyor, ona güven telkin ediyorlar. Sert tartışmaları başkalarına bırakıp, kendileri de seçmeni kutuplaştırmıyorlar. Doğal yapısına bakıldığında, Hannelore Kraft için 'sosyal demokrat Merkel' denebilir. Bu nedenle Sosyal Demokrat Parti içerisindeki önemli erkek kadroların dikkatli olmaları tavsiye edilir.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Merkel İçin Tehlike Çanları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement