Mersin'de Fukuşima'ya Anma - Son Dakika
Güncel

Mersin'de Fukuşima'ya Anma

Mersin\'de Fukuşima\'ya Anma

Mersin'de Fukuşima'ya anmaMERSİN'de 'Büyük Felaket' olarak adlandırılan Japonya'daki Fukuşima Nükleer Santrali faciasının 5'nci yıldönümünde bir araya gelen çevreciler, hükümetin Akkuyu Nükleer Güç Santralin yapımından vazgeçmesini istedi.

11.03.2016 16:07

Mersin'de Fukuşima'ya anma

MERSİN'de 'Büyük Felaket' olarak adlandırılan Japonya'daki Fukuşima Nükleer Santrali faciasının 5'nci yıldönümünde bir araya gelen çevreciler, hükümetin Akkuyu Nükleer Güç Santralin yapımından vazgeçmesini istedi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyesi yaklaşık 50 kişi, Akkuyu Nükleer Güç Santrali Bilgilendirme Merkezi önünde bir araya geldi. Burada 'Nükleersiz dünya' dövizleri açın grup adına konuşan Mersin NKP Dönem Sözcüsü Erkan Demir, 5 yıl önce bugün Japonya'da yaşanan deprem ve depremin yarattığı tsunaminin Fukuşima Nükleer Santralini vurduğunu söyledi. Oluşan hasarın Çernobil faciasından sonraki en büyük nükleer felaketi meydana getirdiğini belirten Demir, santraldeki patlamanın Hiroşima'ya atılan atom bombasının yaydığı radyasyonun 168 katı kadar radyasyonun çevreye yayılmasına sebep olduğunu dile getirdi.

Felaketten ders alanların nükleer santrallerini kapatmayı ve nükleer santrallerden vazgeçmeyi hayata geçirirken Fukuşima'dan 3 yıl sonra Japon Hükümeti ile Türkiye'nin nükleer santral kurulması için anlaştığını ifade eden Demir, "Nükleer silahlanmanın ambalajının nükleer santraller olduğunu biliyoruz. Türkiye ile Japonya arasında yapılan nükleer anlaşmada Türkiye'nin nükleer santralin atıklarından plütonyum üretebileceği yazmaktadır. Şu soruyu sormak gerekiyor. Gerçek amaç nükleer santrallerden enerji üretmek midir yoksa nükleer silah yapmak mıdır? Eğer enerji üretmekse şu iyi bilinmelidir, ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi sürdürülebilir temiz ve risksiz başka kaynaklardan temin etmek mümkündür ve bu adım doğaya, insana yaşam hakkına sahip çıkmaktır. Pahalı, kirli ve tehlikeli nükleer enerji santrallerindeki bu ısrarın nedenini anlamakta zorlanıyoruz. AK Partinin yanlış enerji politikaları bizleri bir felakete sürüklüyor. Mersin, Sinop ve İğne adada kurulmak istenen nükleer santraller Fukuşima ve Çernobil gibi nükleer felaketlere adeta davetiye çıkarıyor" dedi.

Dünyanın dev sanayi ülkeleri, büyük ekonomileri, yollarına nükleer enerjisiz devam ettiğini kaydeden Demir, "Türkiye'nin dışa bağımlı nükleer enerji santrallerine 'yeşil ışık' yakmasının mantıklı bir açıklaması yok. Birileri ceplerini dolduracak diye ülkemizin radyasyona boğulmasına izin vermeyeceğiz. Nükleer Karşıtı Platform ülkemizi bu nükleer beladan kurtarmak için sonuna kadar mücadele edecektir. Ölüm saçan nükleer santralleri istemiyoruz" diye konuştu.

Açıklamanın ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mersin'de Fukuşima'ya Anma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement