Nevşehir 2kanser Konutlarına Borç Çıkarılınca Yolu Kapattı - Son Dakika
Güncel

Nevşehir 2kanser Konutlarına Borç Çıkarılınca Yolu Kapattı

Nevşehir 2kanser Konutlarına Borç Çıkarılınca Yolu Kapattı

Nevşehir'in Gülşehir ilçesi'ne bağlı, 'kanserli köy' olarak bilinen Tuzköy'de afet bölgesi kapsamında yaptırılan konutlardan 8 yıl sonra para istenmesine aileler büyük tepki gösterdi.

04.01.2015 17:50

Nevşehir'in Gülşehir ilçesi'ne bağlı, 'kanserli köy' olarak bilinen Tuzköy'de afet bölgesi kapsamında yaptırılan konutlardan 8 yıl sonra para istenmesine aileler büyük tepki gösterdi. Kendilerine borç tebligatı ulaşanlar, mahalle sınırları içerisinde bulunan Tuzköy Havalimanı önünde toplanarak yolu kapattı. Devletin kendilerine haksız şekilde borç tebligatı yaptığını söyleyen kalabalık uzun sure yolu ulaşıma kapattı, havalimanının giriş çıkış yapan araçlardakiler zorluk yaşadı. Gülşehir Kaymakamı Murat Ertekin'in olay yerine gelmesi ve vatandaşlardan bir heyet oluşturarak yazılı biçimde sorunlarını iletmesini istemesi üzerine eylemi son erdirildi.

Gülşehir'in Tuzköy mahallesinde bulunan eski yapı evlerin taşlarında kanserojen madde olan eronoit bulunduğunun tespit edilmesi sonrasında önceden köy olan mahalle 'kanserli köy' olarak adlandırılmıştı. Tuzköy'de Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) 8 yıl önce konutlar yaptırılmış ve hak sahiplerine eski evlerine karşılık olarak verilmişti. Şimdi ev verilen 240 kişiye borç tebligatı gönderildi. Tuzköy'e 3 kilometre uzaklıktaki Evrenin Etekleri mevkisine yaptırılan konutlarla ilgili bankalardan gönderilen borç tebligatında 20 gün içinde 9 bin 500 lira ödeme yapılmadığı takdirde icra takibine başlanacağı belirtiliyor.

Bu gelişme sonrasında şok olan vatandaşlar Nevşehir- Tuzköy karayolu üzerinde bulunan Kapadokya Tuzköy Havalimanı önünde toplanarak karayolunu kapatma eylemi yaptı. Vatandaşlar devlet yetkililerinin seslerini duyarak, borç takibini sona erdirmesini istediklerini belirtti.

Havalimanı yolunu kapatan kalabalık adına konuşan bir kişi şunları söyledi:

"Yolu ulaşıma kapatıyoruz. Devletten hakkımızı istiyoruz. Uçakları kaldırtmayacağız. Devlet vatandaşın hakkını gaspetti. Devlet, burada hastalık nedeniyle evini boşalttırdı, sonra da proje değiştirdi. Hastalıktan boşaltılan evlerin şimdi projesini değiştirerek hasarlı olduğu için boşaltıldığını belirtiyorlar. Bizim evlerimiz hasarlı değildi. Devlet, hiçbir evimize değer tespiti yapmadı, malımıza bedel ödemedi. Önce devlet bize borçludur. Evlerimiz kanser yaptığı için kaldırıldı. Biz, TOKİ'ye kar veya lüks olsun diye ev yaptırmadık. Sağlımız için evlerimiz değiştirildi. Yaşam riski bulunuyordu. Devlet büyükleri bunu görsün. Burada 13 yıldır AKP büyük fark atarak birinci parti oldu. Bir lira ödeyecek durumumuz bulunmuyor. Ev değiştirip 'kanserden kurtardık' diyorlar. Şimdi, başımıza borç çıkardılar, sıkıntıdan öleceğiz. Kanser yapıcı özelliği olduğu için yaşam riski oluşturduğu belirtilerek afet bölgesi olarak projeye başlandı. Sonradan borçlandırma yapmak için projeyi değiştirdiler. Vatandaşa da hasarlı ev olarak imza attırdılar. Şimdi de haciz tutanaklarını gönderdiler. Bizim akrabalarımız, dedelerimiz kanserden öldü. Bizim de kanser olup olmadığımız belli değil. Biz doğudakiler gibi yol kesip yakıp yıkmıyoruz. Sadece hakkımızı arıyoruz. Madem devlet alacaklı, niye 8 yıl sonra alacağını istiyor. Şimdi, iki yıl ödemesiz, üçüncü yıldan sonra ödemeli deniyor. Üçüncü yıl niye bin 600 lira öde demiyorda, 8 yıl durup toplu 9 bin 500 lira istiyor." Gülşehir Kaymakamı Murat Ertekin ise vatandaşların aralarında seçecekleri temsilcilerin isteklerini ve sorunlarını içeren bir yazı ile birlikte yarın kendisine gelmesini istedi. Sorunları kendisinin takip edeceğini, kanunlar çerçevesinde çözmeye gayret edeceğini kaydeden Ertekin, "Burada basın mensupları çekim yapıyor. Sesinizi tüm Türkiye duyacak. Ben size yol göstermek istiyorum. Pazartesi günü bir heyet oluşturup, bütün sıkıntılarınızı anlatan yazılı bir belgeyle bana gelin. Ben de kanunen yapılabilecekleri araştırayım. İlgili yerlerle görüşme yapayım. Kanun çerçevesinde çözülebilecek konuları çözüme kavuşturalım. Yol kesmeyle, toplanmayla olmaz. Kanunlar içerisinde yapılabilecek ne varsa yapmaya hazırım. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız, Vali Bey ve ben yeni yapılan konutları gezdik. Sorunların ne olduğunu sorduk. Bakanımız ilettiğiniz sorunlarla bizzat ilgileneceğini söylediler" dedi.

Vatandaşlar ise ilettikleri sorunların çözümünün bir türlü yapılmadığını, aylardır sokak lambalarının bile yanmadığını söyledi.

Gülşehir kaymakamı Murat Ertekin'in heyetle görüşme yapma önerisi sonrasında vatandaşlar olaysız dağıldı

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Nevşehir 2kanser Konutlarına Borç Çıkarılınca Yolu Kapattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement