Obama: Ukrayna ile IMF'nin Anlaşması Önemli - Son Dakika
Güncel

Obama: Ukrayna ile IMF'nin Anlaşması Önemli

Obama: Ukrayna ile IMF\'nin Anlaşması Önemli

İki gece kaldığı Roma ziyareti sırasında üst düzey tedbirlerle korunan Barack Obama, 16 Benediktus'un görevinden feragat etmesinin ardından seçilmesinden bu yana ilk kez Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco ile bir araya geldi.

28.03.2014 05:16

İki gece kaldığı Roma ziyareti sırasında üst düzey tedbirlerle korunan Barack Obama, 16 Benediktus'un görevinden feragat etmesinin ardından seçilmesinden bu yana ilk kez Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco ile bir araya geldi. Obama, Vatikan'da 1 saate yakın süren görüşmenin ardından İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile öğlen yemeği yedi. ABD Başkanı, daha sonra çiçeği burnunda Başbakan Matteo Renzi ile devlet konukevi Villa Madama'da bir araya geldi.

Liderler, ülkeler arası ilişkilerin yanı sıra Ukrayna başta olmak üzere uluslararası konuların ele alındığı ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

UKRAYNA İLE IMF'NİN ANLAŞMASI ÖNEMLİ

Obama, Avrupa gezisine damga vuran Ukrayna meselesine ilişkin sorulara cevap verdi. Başkan, hem ekonomik istikrar hem de seçimlere öngörüldüğü gibi gidilmesi için Ukrayna'yı desteklemek konusunda ABD olarak ne yapılabilirse onu yapacaklarını belirtti. Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Ukrayna'nın 14 ile 18 milyar dolarlık kredi programı anlaşmasını önemli ve ileriye dönük bir adım olarak gördüğünü söyleyen Obama, "Bu dünyanın, zor zamanlarda zor tercihler yapmak zorunda olan Ukrayna'nın yanında durduğuna ilişkin somut bir işarettir. Ekonomik anlamda destek oluşturacak bu paket, Ukraynalıların ihtiyacına cevap verecektir" ifadelerini kullanarak, yapısal reformlara ihtiyacı olan Ukrayna'nın, örnek alması durumunda komşusu Polonya gibi iyi bir büyüme elde edebileceğini öne sürdü.

Obama ayrıca ABD Kongresi'ne, tartışılmakta olan Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık yardım yapılmasına ilişkin tasarıyı bir an önce onaylayıp, bu ülkeye desteğini göstermesi çağrısında bulundu.

"Rusya'daki ekonomik yaptırımlar, ABD'li ve Avrupalı şirketleri nasıl etkiler" sorusuna ise Obama, "Bu, Amerika ve İtalyan şirketlerini minimum seviyede etkileyecekken, Rusya'yı daha çok etkileyecek boyutta olacak. Rusya'nın, Ukrayna krizinin çözümünde barışçıl tavır almasını umuyorum" diye cevap verdi.

İtalyan lider Renzi ise, Ukrayna ve Rusya meselelerinde ülkesinin tavrının, ekonomik hesaplar çerçevesinde çizilmediğini anlatarak, bir enerji krizi yaşamaları durumunda bununla yüzleşebilecek kaynaklarının olduğunu belirtti.

PAPA GÖRÜŞMESİ BASIN TOPLANTISINA DAMGA VURDU

Vatikan'ı en son 5 yıl önce eşi Michelle Obama ile birlikte ziyaret ederek, dönemin Papası 16. Benediktus ile bir araya gelmiş olan Obama'ya, basın toplantısında özellikle Papa Francesco ile yaptığı görüşmeye ilişkin sorular soruldu. Başkan Obama, Papa ile yoksullar ve dışlanmışlar ile ilgili sorumluluklarını konuşma fırsatı yakaladığı için minnettar olduğunu ifade etti.

İkilinin, açlık, yoksulluk, Vatikan ve ABD arasındaki ikili ilişkiler, sosyal eşitsizlik, din özgürlüğü, vicdani retçi doktorlar ile göçmenlik reformu gibi konuları ele aldıkları kaydedildi.

Vatikan'dan yapılan açıklamada ise ikilinin, güncel bazı uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunduğu, çatışma yaşanan bölgelerde, insan hakları ve uluslararası hukuka saygılı çözümler bulunması konusunda temennilerini dile getirdiği kaydedildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Obama: Ukrayna ile IMF'nin Anlaşması Önemli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement