Apartmanlı Türbe - Son Dakika
Güncel

Apartmanlı Türbe

Apartmanlı Türbe

Ağrı’da, Halife Şeyh Seyyid Abdurrezak türbesinin üzerine yapılan beş katlı apartman görenleri şaşkına çeviriyor.

11.12.2015 09:33

Ağrı'da, Halife Şeyh Seyyid Abdurrezak türbesinin üzerine yapılan beş katlı apartman görenleri şaşkına çeviriyor.

Ağrı'da Şeyh Seyyid Abdurrezzak hazretleri türbesinin üzerine 5 katlı bir apartman yapıldı. Türbe ve mezarların üzerine ev, apartman gibi binaların inşa edilmesinin uygun olmadığını belirten vatandaşlar, bu durum karşısında şaşkınlıklarını ifade etti. Vatandaşlar, türbenin üzerine inşa edilen bina ile bir banka binasının arka duvarları arasında kaldığını, bu durumun türbenin fark edilmesini engellediğini belirtti.

Şeyh Seyyid Abdurrezzak türbesi etrafında gelişen efsaneleri derleyen ve yayına hazırlayan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akif Arslan, Türkiye'nin her bölgesinde insanların yoğun bir biçimde ziyaret ettikleri türbelerin olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Arslan, türbelerin inşa edildikleri bölgelerde kültürel, sosyal, edebi mahiyette önemli görüldüğünü belirterek "Türbeler çeşitli tarihi yapıtlar gibi bulunduğu bölgenin kimliğini oluşturan unsurlardan biridir. Şehirler kimliklerini biraz da türbelerden alır. Bütün bunları düşündüğümüzde Şeyh Seyyid Abdurrezzak türbesi de Ağrı'nın kent kimliğini kazanmasında önemli bir rol oynayabilir" dedi.

Şehirlerin; edebi, kültürel, sosyolojik özellikleriyle de ön plana çıkmakta olduğuna değinen Doç. Dr. Arslan, "Şeyh Seyyid Abdurrezzak türbesi etrafında gelişen çeşitli menkıbelerin varlığı tespit edilmiştir. Bütün bunları bir arada düşündüğümüzde bu türbenin üstündeki ve etrafındaki yapıların bedellerinin hak sahiplerine ödenerek istimlak edilmesi ve türbe etrafında cami, şadırvan, kütüphane gibi mekanların oluşturulması ve yeşillendirme çalışmalarının da yapılarak bu türbenin şehrin inanç ve kültür turizmine kazandırılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Şeyh Seyyid Abdurrezzak hazretleri türbesinin Ağrı merkezinin tek türbesi olduğunu söyleyen Arslan, "Bu türbenin şehrin merkezinin tek türbesi olması ve kent merkezinde tarihi koklamamızı sağlayacak başka bir eserin olmaması bu gerekliliği elzem hale getirmektedir. Elbette bu yapının şehrin kültür ve inanç turizmine kazandırılması hususunda gerekli uzmanlardan da fikir alınmalıdır" diye konuştu. - AĞRI

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Apartmanlı Türbe - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement