Pakistan'da Mehsud aşireti üyeleri evlerine dönmek istiyor - - Son Dakika
Güncel

Pakistan'da Mehsud aşireti üyeleri evlerine dönmek istiyor -

Pakistan'da 2009 yılında Güney Veziristan'a düzenlenen geniş çaplı askeri operasyon sonrasında evlerini terk etmek zorunda kalan öldürülen Pakistan Talibanı liderlerinden Hakimullah Mehsud'un aşiretinin üyeleri, yeniden doğup büyüdükleri yerlerde yaşamak istiyor.

11.02.2014 12:26

Pakistan'da 2009 yılında Güney Veziristan'a düzenlenen geniş çaplı askeri operasyon sonrasında evlerini terk etmek zorunda kalan öldürülen Pakistan Talibanı liderlerinden Hakimullah Mehsud'un aşiretinin üyeleri, yeniden doğup büyüdükleri yerlerde yaşamak istiyor.

Başkent İslamabad'daki Basın Kulübü önünde süresiz eylem başlatan bazı aşiret mensupları, operasyon sonrasında terk etmek zorunda kaldıkları Afganistan sınırındaki Güney Veziristan'a geri dönmelerine izin verilmesini talep ediyor.

Pakistan Talibanı'nın saldırılarının yüzde 80'nin bu bölgeden gelen militanlar tarafından kaynaklandığının tespit edilmesinin üzerine 2009'da önce hava akınları başlatılmıştı. 17 Ekim 2009 günü başlayan kara operasyonu öncesi bu hava saldırılarında amaç, kara operasyonunda olabilecek direnişi zayıflatmaktı. Operasyonlar sırasında binlerce kişi ülkenin dört bir yanına dağılmak zorunda kaldı.

Göç edenlerin çoğunu Pakistan Talibanı'nın ana unsuru olan Mehsud aşiretinin üyeleri oluştururken, operasyonun ardından bölge Taliban üyelerinden büyük oranda arındırıldı ancak sivillerin büyük çoğunluğu geride bıraktıkları köylerine dönemedi.

Pakistan'daki eğitim sistemine göre, aşiret bölgelerinden diğer yerlere göç edenler için okullarda belli sayıda kontenjan ayrıldı ancak bu kontenjanların 2009 göçü sonrası yetersiz kalması nedeniyle birçok ilk ve ortaöğretim öğrencisi eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı.

Aşiretler bölgesinin ilk siyasi partisi "Birleşik Aşiretler Partisi" Genel Başkan Yardımcısı Habib Nur Orakzai, aşiretler bölgesindeki halkın operasyon dönemimde zor zamanlar geçirdiğini belirtti. Orakzai, başlatılan eylem hakkında konuşurken, "Artık bu operasyonlara son verilsin. Bu aşiret kavmi, Pakistan'ın 1947 yılında kuruluşunda anahtar rolünü oynamıştı. İnsanlar bugün evlerine dönebilmek için buradalar. Burada seslerini duyurmaya çalışıyorlar ama kimse ilgilenmiyor" diye konuştu.

Mehsud aşiretinin Güney ve Kuzey Veziristan'da toplamda bir milyonu aşan üyesinin bulunduğunu ifade eden Orakzai, "Hükümet burayı terk edin size yardım edeceğiz demişti ama henüz 5 yıldır yardım yapılmadı. En azından eğitim konusunda yardım yapmalılar. Yardım yapılıyorsa bile bunlar bize ulaşmıyor" dedi.

Orakzai, devam eden barış müzakerelerinden umutlu olduklarını dile getirdi ve "Müzakereler için hükümet dört kişilik bir komite kurdu ama komitede aşiretler bölgesinden kimse yok. Hükümetten komiteye aşiretlerin büyüklerinden, cirgadan da katılım sağlamasını da talep ediyoruz. Çünkü bizde cirga sitemi çok güçlüdür. İnşallah bu müzakereler başarılı olur ve binlerce insanın evlerine dönmesine yönelik bir yol açılır" ifadesini kullandı.

- "Göçten dolayı eğitimim yarım kaldı, okuyamadım" -

Eylem yapanlar arasında bulunan 19 yaşındaki Canşır Muhammed Han da kontejan sorunu nedeniyle eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldığını söyledi.

Han, doğup büyüdükleri yerlere geri dönmek istediklerini belirterek, "Beş yıldır okuyamıyorum. Özel okullar çok pahalı. Biz aşiret bölgesinden olduğumuz için devlet okullarında da kontenjan sorunum oldu ve yer bulamadım. Çünkü devlet okullarında aşiret bölgelerinden gelen öğrenciler için sadece birkaç sandalye oluyor. Geleceğimiz mahvoldu. Halbuki, yüksek eğitim alarak iyi yerlerde çalışmak istiyordum" dedi.

Bir başka eylemci Kelimullah Mehsud ise devletten taleplerini şöyle sıraladı:

"Bize kendi bölgemiz, evlerimiz izzetli bir şekilde geri verilsin. Mehsud kabilesinin tamamına tazminatı ödensin. Mehsud kabilesinin geri dönüşü için geçen beş yıl boyunca ne kadar fon geldiyse hesaplansın ve geri verilsin. Tüm aşiretler bölgesindeki kabilelere diğer Pakistanlılar gibi tüm hakları tanınsın."

Avukatlık yaptığını belirten Şerpov Han ise haklarını alana kadar eylem yapmaya devam edeceklerini ifade ederek, "Artık sabrımız bitti. Hükümet yetkililerine sesleniyorum. Artık anavatanımıza dönmemize izin verilsin. Mehsud kabilesi derbeder oldu. Artık evlerimize dönmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Pakistan\'da Mehsud aşireti üyeleri evlerine dönmek istiyor -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Pakistan'da Mehsud aşireti üyeleri evlerine dönmek istiyor - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement