Sağlık Bakanlığı'nın Bütçesi 18 Bin 647 Milyon TL - Son Dakika
Güncel

Sağlık Bakanlığı'nın Bütçesi 18 Bin 647 Milyon TL

Sağlık Bakanlığı\'nın Bütçesi 18 Bin 647 Milyon TL

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2014 Merkezi Yönetim Bütçesi'nin yüzde 10,4 artışla 18 bin 647 milyon TL olarak belirlendiğini söyledi.

20.11.2013 11:14  Güncelleme: 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2014 Merkezi Yönetim Bütçesi'nin yüzde 10,4 artışla 18 bin 647 milyon TL olarak belirlendiğini söyledi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı'nın 2014 yılı bütçesi görüşülüyor. Komisyonda, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun bütçeleri görüşülecek.

Bakan Müezzinoğlu, Bakanlığının 2014 yılı bütçe sunuş konuşmasını yaptı. Sağlık Bakanlığı 2013 bütçesinin 16 bin 894 milyon TL olduğunu hatırlatan Müezzinoğlu, 2014 Merkezi Yönetim Bütçesi'nin yüzde 10,4 artışla 18 bin 647 milyon TL olarak belirlendiğini söyledi.

-"İLK SEZARYENİN GEREKSİZ YAPILMASINI ÖNLEME KARARLILIĞINDAYIZ"-

Türkiye'de doğumların yarıya yakınının sezaryenle yapıldığını dile getiren Müezzinoğlu, "Sezaryen ile doğum, sonraki doğumlarsa sezaryen ihtiyacını arttırıyor. Primer sezaryen olarak adlandırılan ilk sezaryenin kadının sağlığını riske sokacak şekilde gereksiz yere yapılmasını önleme kararlılığındayız" dedi.

Aile hekimi sayısının 2013 yılında 21 bin 200'e ulaştığını vurgulayan Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Aile hekimi başına düşen nüfusu 2017 yılına kadar 3 binin altına düşürmeyi hedefliyoruz. Aile hekimliğinde yaşa özel periyodik muayeneleri başlatıyoruz. Aile hekimliği hizmetlerinin aile hekimliği uzmanlarınca verilmesi için uzmanlık eğitimini teşvik ediyoruz. Aile hekimlerini diyetisyen, psikolog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimcisi gibi personelle desteklemeyi planlıyoruz. 2017 yılına kadar obez nüfus oranını yüzde 25'e, egzersiz yapmayan nüfus oranını yüzde 50'ye indirmeyi hedefliyoruz. Ekmekte kepek oranının daha da arttırılması ve tam buğday ekmeğinin yaygınlaştırılması için çalışıyoruz. Hazır gıdalarda trans yağların kullanılmasını engellemeyi planlıyoruz. Toplu yemek tüketilen yerlerde sağlıklı menü uygulamalarını yaygınlaştırıyoruz. Yüksek enerjili gıdaların tüketiminin azaltılması için çalışıyoruz."

-"MEME KANSERİ TARAMASI İÇİN MOBİL ARAÇLARLA VATANDAŞLARIMIZIN AYAĞINA GİDİYORUZ"-

Müezzinoğlu, Kalp ve Damar Hastalıkları ile Kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme ve Kontrol programlarını sürdürdüklerine dikkat çekti. Sağlıklı yaşlanma ve yaşlılık sürecinin en verimli şekilde geçirilmesi için de programlara devam ettiklerini bildiren Müezzinoğlu, şunları ifade etti:

"Otizmin erken teşhisi için programlar geliştiriyoruz. Çocuğa yönelik istismarla etkin mücadelenin bir parçası olan Çocuk İzleme Merkezlerini aktif olarak kullanmaya devam ediyoruz. En sık görülen 3 kanser türüne (meme, rahim ağzı, kalın bağırsak) karşı yaygın taramalara başlıyoruz. Meme kanseri taraması için mobil araçlarla vatandaşlarımızın ayağına gidiyoruz. Uluslararası önemi olan halk sağlığı risklerinin ülkemize girmesini önlemek amacıyla uluslararası giriş noktalarında gerekli her türlü sağlık önlemini alıyoruz. Yurtdışına giden kişilere seyahat sağlığı kapsamında tüm yurtdışı aşılama hizmetlerini veriyoruz. "Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı 2013-2017'yi hazırladık. Reçete Bilgi Sistemi'ni geliştirerek uygulamaya koyduk. Hizmet kalitesini arttırmak ve maliyeti etkin sağlık hizmeti dengesini kurabilmek amacıyla inşasına başladığımız şehir hastanelerini ülkenin dört bir tarafına yaygınlaştıracağız. 17 projenin sözleşmesini imzaladık. 3 proje ihale aşamasında, 48 projenin çalışmaları devam etmektedir. Toplam 51 bin 774 yatak kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Sağlık Bakanlığı'nın Bütçesi 18 Bin 647 Milyon TL - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement