Saldırı ve Sonrası Fotoğraf ile Görüntülerine Bakarken Dikkat Edilmeli - Son Dakika
Güncel

Saldırı ve Sonrası Fotoğraf ile Görüntülerine Bakarken Dikkat Edilmeli

Saldırı ve Sonrası Fotoğraf ile Görüntülerine Bakarken Dikkat Edilmeli

Türkiye Psikiyatri Derneği Örgütlenme Sekreteri Psikiyatrist Şahut Duran, son günlerde gördülen bombalı saldırılar başta olmak üzere terörün toplumda travmaya neden olduğunu, fiziksel ve ruhsal yaralar açtığını söyledi.

20.02.2016 10:34

Türkiye Psikiyatri Derneği Örgütlenme Sekreteri Psikiyatrist Şahut Duran, son günlerde gördülen bombalı saldırılar başta olmak üzere terörün toplumda travmaya neden olduğunu, fiziksel ve ruhsal yaralar açtığını söyledi. Duran, patlama anı, kayıp ve yaralıları gösteren görüntü ve fotoğraflara bakılmamasını istedi.

Türkiye Psikiyatri Derneği Örgütlenme Sekreteri Psikiyatrist Şahut Duran, son günlerde artan ölümlerle sonuçlanan terör saldırıları sonrası sokakta ve toplu alanlarda kaygı oluştuğunu söyledi. Duran, bu saldırılar ve ardından görülen şiddetin, birçok açıdan toplum ve bireye zarar vermeyi amaçladığını anlatırken, şöyle dedi:

"Toplumsal yaşamın temel dokusuna, temel güven duygusuna ve toplumu birbirine bağlayan bağlara zarar vermektedir. Bu saldırılar ve benzeri durumlardan, insanlar farklı şekillerde etkilenebilirler. Burada yaşanabilecek bazı deneyimler arasında; durumla baş etmekte zorlanma, yoğun bir korku, dehşet, çaresizlik, suçluluk, öfke duyguları sayılabilir. Pek çok yönden insana yönelik tehdit içeren bu tür olaylar sonucunda hayatın doğal akışının sürdürülmesini insan için zor hale getiren sorunlar yaşanabilir."

ÜSTESİNDEN GELMEK İÇİN ÖNERİLER

Olayların üstesinden gelmek için önerilerde bulunan Duran, şunları söyledi:

"Paylaşın, anlatın, başkalarıyla bir araya gelin. Patlama anını, kayıp ve yaralıları gösteren görüntü ve fotoğraflara bakmayın. Bakmamanın kayıp ve yaralılara saygının da gereği olduğunu unutmayın. İçkiden uzak durun, kahveyi azaltın, doktor önerisi dışında ilaç kullanmayın. İçki, unutturmak yerine uyuşukluk halinizi, zihninizdeki bulanıklığı artırabilir. Kahve kaygı ve korku ataklarını tetikleyebilir. İlaçlar her zaman yarar sağlamayabilir. Yanlış kullanıldığında yan etki ve benzeri diğer nedenlerle yakınmalarınızı çoğaltabilir. Kendinize dinlenmek, istirahat etmek için zaman ayırın. Sizi rahatlattığını bildiğiniz etkinlikleri yapmaya çalışın." - Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Saldırı ve Sonrası Fotoğraf ile Görüntülerine Bakarken Dikkat Edilmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement