Saz Teknesi Onun Ekmek Teknesi - Son Dakika
Güncel

Saz Teknesi Onun Ekmek Teknesi

Saz Teknesi Onun Ekmek Teknesi

Samsun'un Ayvacık ilçesinde yaşayan bir vatandaş, sayısı gittikçe azalan saz teknesi ustalarından biri.

27.04.2013 11:13

Samsun'un Ayvacık ilçesinde yaşayan bir vatandaş, sayısı gittikçe azalan saz teknesi ustalarından biri.

Yeşildere köyünde yaşayan Celal Kızılkan, köyde kurduğu eski usul atölyesinde oyma dut sazı teknesi imal ediyor. Eski tip aletlerle tamamen el emeği olarak ürettiği saz teknelerini ise Türkiye'nin her noktasındaki saz imalatçılarına hatta yurt dışına bile gönderiyor.

Ayvacık Kaymakamı Ufuk Akıl, köy gezisi sırasında Celal Kızılkan'ı atölyesinde ziyaret etti. Akıl, "Ayvacık'ta görev yaptığım süre içerisinde saz kültürüne merak olduğunu gördüm. Saz üretiminin yapıldığını da görmek bizleri mutlu etti" dedi.

Kaymakam Ufuk Akıl beraberindeki heyet ile Celal Kızılkan'ı çalışırken bir süre izleyerek işlemler hakkında bilgiler de aldı. "Saz teknesi benim ekmek teknem" diyen Kızılkan, "1983 yılından beri bu işi yapıyorum. Dayımlardan gördüm yaparken, heves ettim ben de başladım. Bu gün Karadeniz Bölgesi'nde tekim diyebilirim. Dut ağacından oyarak yapıyorum tekneleri. En iyi saz duttan olur. Dut ağacını da Maraş yöresinden getiriyoruz. 30 yıldır bu işten ekmek yiyoruz" diye konuştu.

Saz kültürünün geliştiğini ancak yaprak saz tekniğinin oyma sazı ciddi oranda engellediğini belirten Kızılkan, "Yaprak saz piyasayı kapladı. Yeni başlayanlar ve orta sınıf genelde yaprak sazı tercih ediyor. Oyma saz ise genelde işi bilenler tarafından, ustalardan ve eğiticilerden talep görmeye devam ediyor. Kültürümüzü yaşanmasına katkı sağlıyor olmam beni heveslendiriyor. Orhan Gencebay'ın kullandığı üç sazın teknesini de ben gönderdim. İşin bu yönü bana gurur veriyor" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Saz Teknesi Onun Ekmek Teknesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement