Soğuk Savaştan Sonra Yapılan En Büyük Casus Takası - Son Dakika
Güncel

Soğuk Savaştan Sonra Yapılan En Büyük Casus Takası

Soğuk Savaştan Sonra Yapılan En Büyük Casus Takası

Amerika?da, Yakalanan ve Rusya Hesabına Casusluk Suçlamasıyla Mahkeme Önüne Çıkarılan 10 Sanığın ABD'den Sınır Dışı Edilmesine Karar Verilirken Moskova da Batılı Ülkeler İçin İstihbarat Faaliyetinde Bulunduğunu Açıkladığı 4 Rus Vatandaşını Affettiğini Bildirdi.

10.07.2010 10:34

Amerika?da, yakalanan ve Rusya hesabına casusluk suçlamasıyla mahkeme önüne çıkarılan 10 sanığın ABD'den sınır dışı edilmesine karar verilirken Moskova da Batılı ülkeler için istihbarat faaliyetinde bulunduğunu açıkladığı 4 Rus vatandaşını affettiğini bildirdi.

Rusya adına casusluk yapmakla suçlanan 10 kişi suçlu bulundukları davanın tamamlanmasından hemen sonra Moskova'ya giden bir uçakla New York'tan ayrıldı. Viyana Uluslararası Havaalanı'nda öğle saatlerinde gözlerden uzak bir pistte burun-kuyruğa park eden iki uçak, alanda yaklaşık 1.5 saat kalırken casuslar yere ayak basmadan iki uçak arasında takas edildi..

ABD'deki 10 Rus casusunun ile Rusya'da Batılı istihbarat servisleriyle ilişkileri olduğu ve vatana ihanet ettikleri suçlamasıyla mahkum edilen 4 Rus vatandaşı ile takas edilmesi konusunda Washington ve Moskova arasında anlaşmaya varırken bu değiş- tokuş ?Soğuk Savaş sonrası en büyük casus takası? olarak nitelendirildi.

Amerikalı yetkililer, geçen hafta yakalanan 10 kişide sahte pasaportlar bulunduğunu ve bunların çevrelerinde sıradan çift gibi tanınarak hayatlarını sürdüklerini, gizli kod kelimeler, takma isimler, görünmez mürekkep ve şifreli radyo yayınları kullandığını açıklarken emlakçı, muhasebeci, gazeteci gibi mesleklerde çalıştıklarını dile getirmişti.

Yakalanan casusların Rusya'ya ne bilgiler sızdıkları bilinmiyor. New York Manhattan'da görülen davada suçlu bulunanların kamuoyu tarafından en çok tanınanı Anna Chapman'ın avukatı Robert Baum, duruşmadan sonra, 'casusluk sürecinde Rusya'ya verildiği iddia edilen bilgiler' konusuna dikkati çekerek, müvekkili veya diğer casusların Rusya'ya verdiği ileri sürülen bilgilerin zaten internetten bulunabildiğini vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev', 'Batılı istihbarat kurumlarıyla ilişkiye geçmeleri nedeniyle vatana ihanet etmekten ceza alan 4 Rus vatandaşı' için af kararnamesi imzaladı. Kararname doğrultusunda Rus vatandaşı Alexander Zaporozhsky, Gennady Vasilenko, Sergei Skripal ve Igor Sutyagin affedildi.

ABD tarafından gözaltına alınan ve Rusya için bilgi topladığını kabul eden 10 Rus ajanı New York'taki La Guardia Havaalanı'ndan sınır dışı edilerek, Vision Airlines uçağı ile Avusturya'nın başkenti Viyana'ya gönderildi. Rusya Cumhurbaşkanı Dmitri Medvedev de Rusya aleyhine casusluk yapan ve hapiste tutulan 4 ajanı 'casus olduklarını itiraf etmeleri' üzerine, affettiğini açıkladı. Tüm bunların ardından, dün sabah saatlerinde Rusya'dan kalkan Olağanüstü Hal Bakanlığı'na ait bir uçak ile ABD'den gelen uçak aynı dakikalarda Viyana'ya ulaştı.

Viyana Uluslararası Havaalanı'nda öğle saatlerinde gözlerden uzak bir pistte burun-kuyruğa park eden iki uçak, alanda yaklaşık 1.5 saat kaldı. Uçaklar, ajanları değiştirdikten sonra, geldikleri yerlere döndü. Takasta, 'ajanların Avusturya topraklarına ayak basmamasına' dikkat edildi. Viyana, Soğuk Savaş döneminde birçok entrikaya tanıklık ederken ABD ve Sovyet Rusya arasındaki gerilimleri azaltmaya yönelik anlaşmalarda tarafsızlığıyla iki tarafın da tercihi olmuştu. 19. yüzyıldan bu yana ajanların uğrak noktası olan Viyana, Orson Welles'in rol aldığı ve 2. Dünya Savaşı sonrasında geçen 'Üçüncü Adam' filmine de ev sahipliği yapmıştı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Soğuk Savaştan Sonra Yapılan En Büyük Casus Takası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement