Su Kaynaklarındaki Kimyasallar İncelenecek - Son Dakika
Güncel

Su Kaynaklarındaki Kimyasallar İncelenecek

Su Kaynaklarındaki Kimyasallar İncelenecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığının, su kaynaklarındaki kimyasalların seviyelerinin inceleneceği ve arıtma teknolojilerinin de araştırılacağı "Endokrin Bozucu Kimyasallar ve Arıtma Teknolojilerinin Araştırılması Projesi" tanıtıldı.

03.11.2016 13:15

Orman ve Su İşleri Bakanlığının, su kaynaklarındaki kimyasalların seviyelerinin inceleneceği ve arıtma teknolojilerinin de araştırılacağı "Endokrin Bozucu Kimyasallar ve Arıtma Teknolojilerinin Araştırılması Projesi" tanıtıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün, İstanbul Teknik Üniversitesince desteklenen "Endokrin Bozucu Kimyasallar ve Arıtma Teknolojilerinin Araştırılması Projesi"nin tanıtım toplantısında konuşan Müsteşar Akif Özkaldı, suyun bütün canlılar için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Yeryüzünde canlı hayatının devamının sağlanması için su kaynaklarının sürdürülebilir bir yaklaşımla korunması ve yönetilmesi gerektiğine dikkati çeken Özkaldı, miktar kadar kaliteyi de esas alan, havza bazında planlamaya dayanan, bütüncül bir yaklaşımla su yönetimini ele aldıklarını belirtti.

Akif Özkaldı şunları kaydetti:

"Bakanlıklarımızın 2011 yılında yeniden yapılanmasının ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı çatısı altında bu yaklaşıma uygun bir altyapı oluşturduk. Daha etkin su yönetimi için, su kaynaklarının geliştirilmesi alanında 1954 yılından beri hizmet vermekte olan DSİ'nin yanı sıra, merkezde Su Yönetimi Genel Müdürlüğünü kurarak, su yönetiminde kurumlar arası koordinasyonun sağlanması ve işbirliğinin artırılmasını hedefledik. Suyla alakalı bütün Bakanlıkların iştirakleriyle Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu'nu kurarak, su yönetiminin etkin biçimde yürütülmesi için önemli bir adım attık. Yeniden yapılanmamızın en önemli ürünlerinden biri yeni Su Kanunu çalışmamız oldu. 86 yıldır yürürlükte olan Su Kanunumuzu tamamen yeniliyoruz."

Yeni kanunla su yönetiminde çok başlılığın önüne geçilecek

Yayımlanması için Başbakanlığa gönderdikleri Su Kanunu taslağının, su kaynakları için kapsamlı bir koruma sistemi getireceğine dikkati çeken Özkaldı, "Bu kanunun hayata geçmesiyle su yönetiminde çok başlılığın önüne geçilmesi, su havzaları bazında yönetilmesi, sektörel ihtiyaçlara göre havza bazında planlı su tahsisi yapılması sağlanacak. Su kaynakları 'planlama-uygulama-izleme-denetim' sistemi ile korunurken, 'kullanan ve kirleten öder' prensibi etkin olarak uygulanacak ve su kaynaklarına zarar verenlere de ciddi yaptırımlar getirilecek." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakanlığı zamanında verdiği talimat doğrultusunda başlatılan ve kendisinin de yakından takip ettiği, "Şafak Harekatı" olarak adlandırılan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nı 2011 yılında uygulamaya başladıklarını anımsatan Özkaldı, bu eylem planı ile havzada su kalitesinde önemli seviyede iyileşme gördüklerini vurguladı.

"Heyecan verici bir çalışma olduğunu düşünüyorum"

Tanıtım toplantısını yaptıkları projeyle, insan sağlığına ve ekosisteme etkileri birçok çalışmayla ortaya konulmuş ve tehlikeli maddeler içerisinde ayrı bir grup olan endokrin bozucu kimyasalların ele alınacağını ifade eden Özkaldı, çalışmanın insan sağlığı açısından çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Özkaldı, "Biz de bu proje ile bu kimyasalların kaynaklarını belirleyecek ve su kaynaklarımızdaki seviyelerini inceleyeceğiz. Ayrıca, bu maddeler için su kaynaklarında aşılmaması gereken limit değerleri belirleyerek mevzuata aktaracağız. Bu bakımdan projenin, halk sağlığının korunmasına doğrudan katkı sağlayacak, bir nevi koruyucu hekimlik niteliği taşıyan, oldukça heyecan verici bir çalışma olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Projenin her safhasında, bakanlıkların, üniversitelerin ve sanayicilerin desteğine ihtiyaç duyduklarını aktaran Özkaldı, proje çıktılarının mevzuat olarak yayımlanmasıyla, endokrin bozucuların yönetimine ilişkin yasal boşluğun doldurulmasında da ilk adımın atılmış olacağını söyledi.

Çevreye yapılan yatırımın insana, sağlığa, turizme yapılan yatırım olduğuna dikkati çeken Özkaldı, bu alanların zincir halkaları gibi birbirine bağlı ve çevreye bağımlı olduğunu kaydetti.

Bakanlığın yaptığı çalışmalarla Sağlık Bakanlığına bir nevi koruyucu hekimlikte yardımcı olduklarını belirten Özkaldı, "Böylece sağlık harcamaları azalmaktadır. Temiz bir çevre, sağlıklı insanlar demektir. Gayemiz gelecek nesillere çok daha güzel bir ülke hazırlamaktır." dedi.

Özkaldı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, vefat eden Prof. Dr. Mehmet Rahmi Bilge'nin cenaze merasimine katılmak için İstanbul'a gittiğini ve bu nedenle programa katılamadığını belirtti.

Tanıtım toplantısında Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da konuşma yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Su Kaynaklarındaki Kimyasallar İncelenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement