Tarihe Tanıklık Eden Mezar Kitabeleri İlgi Odağı Oluyor - Son Dakika
Güncel

Tarihe Tanıklık Eden Mezar Kitabeleri İlgi Odağı Oluyor

Tarihe Tanıklık Eden Mezar Kitabeleri İlgi Odağı Oluyor

Torul ilçesine bağlı Altınpınar beldesindeki Merkez Mezarlığı'nda, en eskisi 1771 yılına ait kitabeler, turistlerin ilgisini çekiyor Altınpınar Belediye Başkanı Tokel: "Mezarlık, geleneksel mezar mimarisi ve taş süslemeciliğiyle Türk sanat tarihi açısından büyük önem taşıyor"

15.09.2013 13:29

İBRAHİM ÖZDEMİR - Torul ilçesine bağlı Altınpınar beldesindeki Merkez Mezarlığı'nda bulunan ve bir kısmı Rus işgali sırasında tahrip edilen kitabeler, ilgi odağı oluyor.

Altınpınar Belediye Başkanı Tevfik Tokel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belde merkezindeki mezarlıkta en eski kitabenin 1771 tarihini taşıdığını ve Es-Seyyid Hacı Yakup Ağa'ya ait olduğunu belirtti.

Bu kitabenin Rus işgali zamanında açılan ateş sonucu kısmen tahrip olduğunu ifade eden Tokel, "Kitabe başı sarıklı, küfeki taşı üzerine sülüsle yazılı. Diğer bir kitabe ise 168 yıllık ve Üçüncü-Zade Hüseyin Süleyman Bey'e ait" dedi.

Tokel, mezarlığın, geleneksel mezar mimarisi ve taş süslemeciliğiyle Türk sanat tarihi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, mezarlıktaki kitabelerin tamamen duygulu, ölüye karşı duyulan hissiyatı yansıtan, Fatiha ve dua dileyen dini anlamlar yüklü kelime ve ifadelerden oluştuğunu söyledi.

Çok sayıda kitabenin bulunduğu Altınpınar Merkez Mezarlığı'nın belediye tarafından korunduğunu dile getiren Tokel, şunları kaydetti:

"Mezar kitabelerini birer tarihi vesika olarak görüyoruz. Gerek yapılışları, gerekse üzerinde bulunan yazıları ile bizlere önemli mesajlar veriyor. Bu nedenle mezarlığımızı imar planı dahilinde koruma alanı olarak belirledik ve çevre düzenlemesini yaptık. Yılda birkaç kez temizliğini yaptırıyoruz. İlimize gelen yerli ve yabancı turistler, kitabelere ilgi gösteriyor. Mezarlığı gezen ve kitabeleri inceleyen turistler, tarihe tanıklık eden mezarlığımızda en çok kurşunla tahrip olmuş kitabeyle ilgileniyor."

Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden gelen bir ekibin mezarlıkta incelemede bulunduğunu anlatan Tokel, ekibin inceleme sonucu hazırlayacağı raporu merakla beklediklerini de sözlerine ekledi. - Gümüşhane

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tarihe Tanıklık Eden Mezar Kitabeleri İlgi Odağı Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement