Toz Kırmızı Biber El Değmeden Hazırlanacak - Son Dakika
Güncel

Toz Kırmızı Biber El Değmeden Hazırlanacak

Toz Kırmızı Biber El Değmeden Hazırlanacak

Bursa İl özel İdaresi tarafından Mustafakemalpaşa ilçesinin Ovaazatlı beldesine kırmızı toz biber üretim tesisi kuruluyor.

13.10.2012 13:15

Toz Kırmızı Biber Ovaazatlı'da El Değmeden Hazırlanacak

Bursa İl özel İdaresi tarafından Mustafakemalpaşa ilçesinin Ovaazatlı beldesine kırmızı toz biber üretim tesisi kuruluyor, yaklaşık 3.5 Milyon TL mal olacak tesisin 5 ay sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Dünyada taze (sofralık) ve farklı işleme şekillerine uygun sanayi biber çeşitleri geniş alanlarda yetiştirilirken, Türkiye'nin dünyada biber üretiminde üçüncü sırada yer aldığını açıklayan yetkililer Türkiye'de Mustafakemalpaşa'da üretilen kırmızı toz biber ise yeni yapılacak tesisle el değmeden hazırlanacak ve üretimde yılda bin tonla birinci sırada yerini alacaktır dediler. Türkiye'nin toz kırmızı biber üretiminde el değmeden üretilecek ve hijyenik olarak ise ülkeye örnek olacak tesisin ihalesi Ekim 2012 tarihi itibarıyla gerçekleştirilecek ve inşasının 5 ayda içinde tamamlanması hedefleniyor.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut, Ovazatlı Belde Belediye Başkanı İlhan Gürkaş, İl Özel İdaresi Tarım ve Köy İşleri Daire Başkanı İsmail Aksoy ve İmar ve Yapı İşleri Daire Başkanı Yusuf Şeremet tesisin yapılacağı alanda inlemelerde bulundu.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan İl özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik Ovaazatlı Beldemiz öteden beri hep biber ile özdeşleşmiş, toz biberin Türkiye'deki önemli merkezlerinden bir tanesi. Bu merkez yeni belde olması dolayısıyla bizden öteden beri talep etmekte olduğu biber kurutma tesisinin bugün yerini görmek için geldik. Şu anda ihale tarihi de belli yakında ihalesi yapılacak. Bu bakımdan buraların uygun olup olmadığını ve alınması gereken herhangi bir tedbir varsa yerinde görmek istedik. Tabi bu tesisleri biz yapıyoruz ama asıl bu tesisleri çalıştıracak olan bu beldenin halkı, Belediye Başkanı, Kooperatif Başkanı ve Kaymakam Bey'in liderliğinde, önderliğinde bu işi yapacaklar. Burada elde edecekleri son derece sağlıklı, hijyenik ve sanayiye çok uygun biberlerin kalitesiyle zaten önce öteden beri bütünleşerek bu hijyen ile de birleşecek ve çok daha kaliteli biberler olacak. Belde halkına çok daha fazla gelir ve kazanç sağlamasını temenni ediyorum dedi.

Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut Mustafakemalpaşa hakikaten geniş, çok verimli ovalara sahip ve özellikle Ovaazatlı'nın kırmızı biberi artık dünyaca meşhur olmuş durumda. Şu anda bizim en önemli ihtiyaç duyduğumuz tesis soğutma ve kurutma üniteleriydi.

bugün ihale aşamasına geldiğini öğrenmiş olduğumuz kurutma tesisinin yapımına başlayacağının müjdesini öğrenmiş bulunuyoruz bizim için, çok güzel bir müjde. İnşallah soğutma tesislerimizi ilerde açabilirsek Mustafakemalpaşalı çiftçilerimizin ürünleri en iyi şekilde değerlendirilecek gerek yurt dışında gerek ihracatta Milli ekonomimize kazandırmış olacağız dedi.

Ovazatlı Belediye Başkanı İlhan Gürkaş bu kurutma bize çiftçinin yüksek gelir elde etmesini sağlayacak, yağışlı havalarda kuruması çok zor olduğu için bu kurutma fabrikasında çıkan biber çok güzel ve antafoksin olmadığından dolayı çok iyi bir biber bu kurutmada çıkacaktır açıklamasında bulundu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Toz Kırmızı Biber El Değmeden Hazırlanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement