Türkiye Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Demir Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Türkiye Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Demir Açıklaması

Türkiye Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Demir Açıklaması

Türkiye Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, 'Cami ve Cem Evi' projesinin aldatmaca olduğunu söyledi.

16.01.2014 09:38

Türkiye Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, 'Cami ve Cem Evi' projesinin aldatmaca olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde dernek ziyaretlerini sürdüren Doğan Demir, Bursa İnegöl Alevi Kültür Derneği yönetimini ziyaret etti. Demir'i, dernek merkezinde İnegöl Alevi Kültür Derneği Başkanı Zeynel Baltürk ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı.

Ziyarette konuşan Türkiye Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, "Genel merkez olarak Türkiye'yi dolaşıyoruz. Kurumları yerinde ziyaret ederek, sorunları tespit ediyoruz. Yapabileceğimiz ne varsa onları paylaşıyoruz. Alevi Kültür Dernekleri, Türkiye'de 120 şubesi, 60 bine yakın üyesi ile Türkiye'nin en büyük alevi örgütüdür. Hemen hemen her ilinde, ilçesinde temsilcimiz var. 22 yıllık bir kuruluşuz. Anadolu'dan göç ederek Türkiye'nin değer yargılarını, yaşam koşullarını, inançlarının birlikte yaşayabileceği alanlara anlatmak adına, Türkiye'nin bir çok yerinde örgütleniyoruz. Her geçen gün Türkiye'de örgütlenerek topluma hizmet etmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken cem evlerimizin yasal statüde olmayışı bizi gerçekten üzüyor. 21. Yüzyılda maalesef 20 milyona yakın alevinin kendi ibadet yerlerini maalesef yasa boşluğundan kaynaklı inanç merkezi olarak görmüyorlar. Ama biz aleviler her şeye rağmen bütün sistem, hükümetlerin tavrı, devletin yapısı, Alevilerin üzerindeki asimilasyonu yok saymalarına rağmen, inanç merkezlerimizde, birileri görmese bile biz oralarda ibadet etmeye devam ediyoruz. İnegöl'de de böyle bir sıkıntımız var. Yerel yöneticiler, belediye başkanlarımız bu kentte yaşayan insanlarımıza cem evi tesis etmesi gerekiyor. Biz bu ülkenin vatandaşlarıyız, bu ülkenin asli unsurlarından biriyiz. Dolayısıyla bu ülkede yaşam ve inanç hakkımızın devlet tarafından karşılanması gerekiyor" dedi.

Her platform da, "inanç özgürlüğünün olmadığı yerde barış olmaz" dediklerini anımsatan Demir, "Hele ki Alevilerin diğer adının barış olduğu bir ülkede, barış sürecinin içerisinde Alevilerin olmayışı, bizi gerçekten sıkıntıya sokuyor. Biz barış sürecine katkı sağlamıştık. Biz bu işin altına elimizi değil gövdemizi, başımızı koymaya hazır olduğumuzu söyledik. 76 milyonun kardeş olduğunu biz biliyoruz. Büyük bir aile olduğumuzu biliyoruz" diye konuştu.

BU ÜLKENİN ALTINA DİNAMİT KOYMAYA ÇALIŞIYORLAR

Cem Evi projesinin gündemde olan bir madde olduğuna dikkat çeken Demir, "Çalıştaylar sonucunda Alevilere Cami-Cem Evi projesi çıkmıştı. Biz aslında camilere karşı bir toplum değiliz. Camilerin kutsal olduğunu, inanç merkezleri olduğunu biliyoruz. Cem evleri bizim için nasıl kutsalsa, camilerin de o kadar kutsal olduğunu biliyoruz. Alevileri asimile etmek, yok etmek, sistemin içine çekebilmek adına Cami ve Cem Evi projesi ön plana çıktı. Cami ve cem evlerinin farklı yerlerde yapılması çok doğru olur. Devlet olarak cem evini kabul etmeyeceksiniz, yasal statüdeki boşluğu kaldırmayacaksınız, Alevileri inkar edeceksiniz, ama cami ve cem evi projesini bir arada yapacaksınız. Bizim kaygımız, bu ülke de cuma namazından çıkıp Alevileri katleden insanları gördük. Yarın ortak proje de çıkabilecek herhangi bir olayın, ne biz ne de bir başkası önüne geçebilir. Dolayısıyla Cami ve Cem Evi projelerinin bir arada olmasından dolayı sıkıntı yaşarız. Ayrı ayrı olması gerekiyor. Bu ülke de Alevi ve Sünniler kardeştir. Dosttur, ailedir. Alevilerin sistemle, devletle, işleyişle, bu ülkeyi yönetenlerle ilgili sorunu vardır. Hiçbir Alevinin hiçbir Sünni ile asla ve asla düşmanlığı olmaz. Et ve tırnak gibiyiz. Bizim cami ve cem evi projesiyle kardeş olacağımızı söyleyenler, kendilerini yanıltıyor. Bu ülkenin altına dinamit koymaya çalışıyorlar. Her şeye rağmen, kimse bizim kardeşliğimizi bozamaz" dedi.

TÜRKİYE'NİN AYDINLANMASINI İSTİYORUZ

Ülke gündemi ile alakalı da açıklamalar yapan Demir, "Son dönemlerde yolsuzluklar aldı başını gidiyor. Biz, bu ülkede yaşanan bütün sıkıntıların topluma mal olduğunu biliyoruz. Bunun acısını bizimde çektiğimizi biliyoruz. O anlam da barışı, huzuru, sevgiyi, kardeşliği isterken bu ülkenin milli servetinin çar çur edilmemesi, bu ülkeyi yönetenlerin Alevice düşündüğümüz de, 'eline beline diline' sahip olan insanlardan oluşması lazım. Bu ülkeyi yönetenlerin hırsızlık, yolsuzluk, ahlaksızlık, yetim hakkı yemeyiz, yedirtmeyiz diyen insanların gerçekten bu ülkeyi yönetmesini istiyoruz. Bu işle ilgili de bir an önce Türkiye'nin aydınlanmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

ALEVİLER, ATATÜRK İLKELERİNDEN YANA OLAN PARTİLERE OY VERİRLER

"Aleviler, yerel seçimlerde hangi partiyi destekleyecek?" sorusuna yanıt veren Demir, "Alevi kültür dernekleri olarak siyasete mümkün olduğu kadar müdahale etmemeye çalışıyoruz. Çünkü, biz siyasetin kendi mecrasında, biz de kurumsal anlam da hem inançsal hem kurumsal anlamda çalışmalarımızı kendi açımızdan yapmayı daha çok yeğliyoruz. Ama Türkiye'nin hiçbir yerinde 'şu partiye oy verin' diye hiçbir canımıza asla ve asla etki yapmıyoruz. Alevilerin bu ülkede hak etmediği yerde olduğunu biliyoruz. Alevilerin, arka bahçe olarak kullanıldığını biliyoruz. Alevileri oy deposu olarak görenleri de biliyoruz. Her şeye rağmen, bu ülkede Aleviler çoğunlukla demokrasiden, barıştan, cumhuriyetten, Atatürk'ün ilkelerinden yana olan partilere oy verirler" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Demir Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement