Türkiye'den 5 Milyar Dolarlık Yatırım - Son Dakika
Güncel

Türkiye'den 5 Milyar Dolarlık Yatırım

Türkiye\'den 5 Milyar Dolarlık Yatırım

Vodafone Türkiye, 3G mobil iletişim teknolojisini Türkiye'nin 81 ilinde aynı anda hizmete soktuğu 30 Temmuz 2009'dan bu yana lisans bedeli dahil yaklaşık 5 milyar liralık yatırım yaptı.

30.07.2014 12:09

Vodafone Türkiye, 3G mobil iletişim teknolojisini Türkiye'nin 81 ilinde aynı anda hizmete soktuğu 30 Temmuz 2009'dan bu yana lisans bedeli dahil yaklaşık 5 milyar liralık yatırım gerçekleştirdi.

Vodafone açıklamasına göre, "Daha iyi bir gelecek için iletişim teknolojileri ile herkese ilham vermek" misyonu ile Dijital Dönüşüm Hareketi'ni başlatan şirket, üçüncü nesil mobil iletişimin faaliyete geçtiğinden bu yana 3G lisans bedeli dahil olmak üzere yaklaşık 5 milyar liralık yatırım yaptı.

Tüm il ve ilçe merkezlerini 3G teknolojisi ile kapsayarak abonelerine 43.2 Mbps'ye varan hızda 3G deneyimi sunan şirket, şimdi aynı performansı Vodafone Grubu'nun global gücünü de Türkiye'ye taşıyarak 4G'de de sürdürmeyi hedefliyor.

Vodafone Türkiye aboneleri arasında, 3G'nin devreye girmesiyle mobil internet kullanımı arttı. Son beş yılda data kullanımı 21 katına çıkarak 2013/14 mali yılında 33 bin Tbyte'a ulaştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2014 1. çeyrek verilerine göre mobil internet kullanım miktarının 52.359 Tbyte olarak gerçekleştiği göz önüne alındığında, Vodafone abonelerindeki 3G kullanımının önemli bir paya sahip olduğunun ortaya çıktığı kaydedildi.

Vodafone Türkiye 3G abone sayısı; 3G'nin başladığı 2009/10 mali yılsonu ile kıyaslandığında 2013/14 sonunda 4 katından fazlasına ulaştı. Temmuz 2010'da lanse ettiği Vodafone 840 ile Türkiye pazarını operatör markalı akıllı telefon kavramıyla tanıştıran ve teknolojiyi kolay ve anlaşılır kılarak öncü olan Vodafone Türkiye, Haziran 2014 sonu itibariyle abone bazındaki akıllı cihaz sahipliği oranını yüzde 36'lık seviyeye çıkardı. Böylelikle her 3 kişiden 1'i akıllı telefon sahibi oldu.

- Vodafone Smart Power 4 için düğmeye basıldı

Türkiye'nin ilk operatör markalı telefonu Vodafone 840'ı, 2010 yılında satışa sunan şirket bugüne kadar Vodafone markalı 15 telefonu ve 5 tableti tüketicilerle buluşturdu.

Şirket, 2012 yılında Akıllı Cihaz Akıllı İletişim Platformu ACAİP'i hayata geçirdi. Geçen yıl ise 319 liralık satış fiyatıyla Vodafone Smart Mini'yi tüketicilerin beğenisine sunan Vodafone Türkiye'nin, bu yılın ocak ayında da ilk yerli üretim akıllı telefonu Blade V raflardaki yerini aldı.

Türkiye'de üretilecek ilk 4G özellikli telefon olan Vodafone Smart Power 4 için de düğmeye basıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt, BTK'nın 2014 yılı birinci çeyrek raporuna göre Türkiye'de 51 milyon 3G abonesi varken, 3G hizmetiyle birlikte mobil bilgisayardan ve cepten internet hizmeti alan mobil genişbant abone sayısının da 26 milyon civarında olduğunu belirtti.

Söz konusu rapora göre mobil genişbant penetrasyon oranı Türkiye'de yüzde 34,5 iken, OECD ortalamasının yüzde 68,4 olduğunu aktaran Öğüt, şunları da kaydetti:

"Türkiye her ne kadar mobil internet kullanımını artırmış olsa da değişen dijital dünyaya daha hızlı ayak uydurabilmesi, mobil teknolojilerini daha da geliştirmesi gerekiyor. Vodafone Türkiye olarak biz de bu sene Türkiye'nin uçtan uca dijital kalkınmasına destek olmak hedefiyle teknoloji yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. 3G'nin devreye alındığı 2009 yılından bu yana toplam lisans bedeli dahil 5 milyar liraya yaklaşan yatırım gerçekleştirdik.

Vodafone olarak, önceki mobil iletişim teknolojilerinde olduğu gibi 4G'nin gelişimi konusunda da dünyada liderlik eden bir şirketiz. 4G teknolojisinin 'olmazsa olmaz'ı fiber altyapının etkin kullanımının ve yatırım ortamının geliştirilmesi için gerekli düzenlemelerin sağlanmasıyla da Türkiye'de öncü rolümüzü oynamaya hazırız. 3G sürecinde gösterdiğimiz başarılı performansı 4G hizmetinde de sunacağımız ülkemiz için değer yaratma vizyonumuz çerçevesinde Vodafone Grubu'ndan aldığımız destek ve cesaretle yatırımlarımızı artırarak sürdüreceğiz. Böylece teknolojinin küçük mucizelerini sunarak, 'Türkiye'nin iletişim teknolojileri ile dijitalleşmesinde, herkese ilham verme' misyonumuzu devam ettireceğiz."

-  VoLTE testi başarıyla gerçekleştirildi

Vodafone Türkiye, en ileri 4G teknolojisi için de çalışmalarına devam ediyor. Mayıs ayında tamamlanan proje ile İstanbul, Ankara ve İzmir'de tüm baz istasyonları SingleRAN teknolojisini içerecek şekilde yenilendi.

SingleRAN teknolojisine sahip baz istasyonları, küçük yenileme operasyonları ile 4G için de kullanılabilme özelliği taşıyor.

Diğer yandan 4G uluslararası dolaşım hizmetine başladıktan sonra, bu alanda cihaz erişilebilirliğini artırmak için de adım atıldı ve 4G özellikli, 5 inçlik ekran boyu ile Vodafone Smart Power 4 adlı akıllı telefonun Türkiye'de üretilmesi için düğmeye basıldı.

Şirket, fiber altyapı için yatırımlarını da artırdı. Bu kapsamda Vodafone Türkiye, fiber altyapı için 2013 Aralık ayında Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) ile toplamda 300 milyon liralık yatırım bedeline ulaşacak bir anlaşmaya imza attı.

Öte yandan 2010 yılından beri LTE teknolojisi BTK'dan alınan izinlerle test ediliyor.

Vodafone Türkiye, geçen yılın temmuz ayında LTE-Advanced testiyle tek modem kullanarak 300.1 Mbps ile en yüksek mobil hıza ulaşan operatör oldu. Ardından Aralık ayında Türkiye'de bir ilke imza atarak VoLTE testini başarıyla gerçekleştirdi.

Şirket, kısa süre önce duyurduğu ve 5 ülkeyi kapsayan 4G uluslararası dolaşım hizmetini Portekiz'in başkenti Lizbon'da tanıttı.

Vodafone Türkiye'nin SIM kartları ile LTE teknolojisinin sunduğu mobil internetin en yüksek hız seviyelerine ulaşıldı. Bu hizmet ile Türkiye, Vodafone ülkeleri içinde 4G lansmanı yapılmadan 4G uluslararası dolaşım hizmetini başlatan ilk ülke oldu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'den 5 Milyar Dolarlık Yatırım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement