Türkiye'nin İlk Deprem Köyü Burdur'da Kuruldu - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin İlk Deprem Köyü Burdur'da Kuruldu

Türkiye\'nin İlk Deprem Köyü Burdur\'da Kuruldu

Deprem Haftası kapsamında Burdur İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Yazıköy ve Yarıköy’de ’Deprem Bilinci’ yürüyüşü düzenlendi.

02.03.2015 16:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Deprem Haftası kapsamında Burdur İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Yazıköy ve Yarıköy'de 'Deprem Bilinci' yürüyüşü düzenlendi. Programda ayrıca Türkiye'nin ilk, dünyanın ise ikinci deprem köyü kuruldu. Programa Burdur Valisi Hasan Kürklü, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya, AFAD İl Müdürü Mehmet Oral, Daire Müdürleri, AFAD Ekipleri, BAKUT ve üniversite öğrencileri katıldı.

AFAD İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Deprem Yürüyüşü kapsamında Burdur Valisi Hasan Kürklü, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz başta olmak üzere protokol mensupları öğrenciler ile birlikte Büyük Burdur Depremi'nin yaşandığı Yarıköy Köyü'nden Yazıköy köyüne yürüyüş yaptı. 1977 yılında meydana gelen Büyük Burdur depremi hakkında bilgi veren AFAD İl Müdürü Mehmet Oral, depremin 6.2 şiddetinde olduğunda ve 59 insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı. Oral, "Depremde 24 kişi Burdur merkezde, 13 kişi Yazıköy köyünde, 12 kişi de Yarıköy köyünde yaşamını yitirdi. Biz bu durum içinde burada sizinle beraber, deprem için farklılık yaratmak için burada toplandık. Şu anda iki köyün ortasındayız. Buradan 200 metre ileride yıkıntılar var, hemen arkamızda da yıkıntılar var ve iç kesimlerde yıkıntılar var. Evlerin önünde yıkıntı olan yerlerde kimler yaşamış, tabelalar koyduk. Kimler yaşamış, hangi evde kaç cenaze olmuş, bunları göreceğiz" dedi.

Türkiye'nin ilk, dünyanın ise ikinci Deprem Köyü'nün Burdur'da kurulduğunu dile getiren AFAD Müdürü Oral, köyün Türiye'deki ilk derem köyü olduğunu belirterek, "Böyle bir köyün kalıntılarının korunması ile eşine az rastlanan bir yerde bulunuyoruz. Burayı Deprem Köyü olarak tanıtmak istiyoruz. Deprem Köyü'nü de ileride tanıtarak, öğrencilerimizi getirip gezdirmek istiyoruz. Burası eşi benzeri az bulunan bir yerdir" diye konuştu. Deprem bilincinin artırılması konusunda düşüncelerini aktaran Vali Hasan Kürklü ise Ahmet Işıkara'nın 'Deprem değil, binalar öldürür' sözünü hatırlatarak, "Hakikaten ona alışmamız lazımdır. Ülkemiz deprem bölgesi, depremle yaşamaya alışmamız lazım. Bunun başında da binaları sağlam yapmaktan ve eğitimden geçiyor. Bu da güzel bir eğitim çalışmasıdır. Tebrik ediyoruz. İnşallah umduğumuz gibi bir farkındalık oluşturulur, insanlarımı depreme hazırlama yönünde çünkü fay hattını taşıma kararımız yok Belediye Meclisi kararında yok dolayısıyla bununla yaşamak zorundayız, binaları sağlam yapmak lazım, bilinçlenmek lazım" şeklinde konuştu.

Büyük Burdur Depremi'nde enkaz altında kalarak yaşamını yitiren vatandaşların isimlerini, AFAD ekipleri tarafından tabelalara yazıldı. AFAD İl Müdürü Mehmet Oral, yıkılmış evler ve evlerde yaşanan can kaybına ilişkin bilgiler verdi. Yürüyüşte ayrıca 1971 Depremi'nde yıkılan Yarıköy Köyü Cami'si de incelendi. Deprem haftası kapsamında düzenlenen etkinlik Yazıköy Köyünde devam etti. Programda Büyük Burdur Depremi'nin resimlerinin bulunduğu sergi gezildi. Program Yassıgüme köyünde deprem sonucu kayan ortaya çıkan fay hattı yansımalarının incelenmesi ile sona erdi. - BURDUR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin İlk Deprem Köyü Burdur'da Kuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement