Uaea Yönetim Kurulu Olağanüstü Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Uaea Yönetim Kurulu Olağanüstü Toplantısı

Uaea Yönetim Kurulu Olağanüstü Toplantısı

UAEA Genel Direktörü Amano: "Olumlu gelişmeler oluyor ancak daha katedeceğimiz uzun bir yol var önümüzde" İran’da UAEA’nın geçici bir ofisini açacaklarını belirten Amano, denetim için 29 Ocak’ta ikinci bir ekibin İran’a gideceğini bildirdi.

24.01.2014 17:24

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Yukiya Amano, İran'ın 5+1 ülkeleriyle imzaladığı anlaşmanın uygulanmasında olumlu gelişmeler olduğunu ifade ederek, "Ancak daha katedeceğimiz uzun bir yol var önümüzde" dedi.

Kurumun Viyana'daki merkezinde bugün gerçekleşen yönetim kurulu olağanüstü toplantısında İran'ın nükleer programına ilişkin gelişmelerin ele alındığını anlatan Amano, kurum müfettişlerinin geçen hafta İran nükleer tesislerinde yaptıkları denetimlerde "olumlu sonuç aldıklarını" söyledi.

İkinci müfettiş ekibinin 29 Ocak'ta İran'a giderek hem nükleer tesislerdeki uranyum zenginleştirme faaliyetlerini denetleyeceklerini hem de 5+1 ülkeleriyle imzalanan anlaşmanın uygulanmasını gözetleyeceklerini ifade eden Amano, İran'a sık sık denetim için ekip gönderecekleri için Tahran'da geçici bir ofis açmayı planladıklarını bildirdi.

İran ile UAEA arasında bir yılı aşkın süredir yapılmakta olan "yapılandırılmış yaklaşım belgesi" konulu görüşmenin şubat başında gerçekleşeceğini belirten Amano, "bu müzakereden de olumlu sonuç almayı umut ettiğini" kaydetti.

İran'ın nükleer programındaki gelişmeleri izlemek ve özellikle 5+1 ülkeleriyle imzalanan anlaşmanın uygulanmasını gözetlemek üzere kurum müfettişlerinin ayda bir kez İran'a gideceklerini anlatan Amano, "denetim ve gözetleme çalışmaları için 6 milyon avroya ihtiyaç duyduklarını, bu miktarı yönetim kurulu üyesi ülkelerden talep ettiğini" söyledi.

İhtiyaç duyulan paranın 500 bin avrosunu kurumun kaynaklarından karşılayacaklarını belirten Amano, yönetim kurulu üyesi birçok ülkenin de geri kalan 5,5 milyon avroyu vermeyi taahhüt ettiklerini bildirdi.

İran'ın BM Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleriyle anlaşmaya varmış olmasının çok olumlu bir gelişme olduğunu ve "nükleer programına ilişkin kuşkuları giderebileceğini" ifade eden Amano, "UAEA'nın da yapacağı çalışmalarla bu önemli sorunun çözümüne katkı sağlayacağını umduğunu" belirtti.

Amano, gelecek yönetim kurulu olağan toplantısının 3-7 Mart'ta Viyana'da yapılacağını ifade ederek, toplantıya İran'ın nükleer programındaki gelişmeleri içeren kapsamlı bir rapor sunacağını kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uaea Yönetim Kurulu Olağanüstü Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement