Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi

Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi

Türkiye Belediyeler Birliği Danışmanı Zekeriya Şarbak, Suriyeli sığınmacıların sorunlarının çözümüne ilişkin "Bu işin içinde olanlar, birebir ilgilenenler ve sıkıntısını çekenler belediyelerdir.

09.11.2016 20:00

Türkiye Belediyeler Birliği Danışmanı Zekeriya Şarbak, Suriyeli sığınmacıların sorunlarının çözümüne ilişkin "Bu işin içinde olanlar, birebir ilgilenenler ve sıkıntısını çekenler belediyelerdir. Belediyelere kulak verilmeli ve onların sıkıntılarına çözümler üretilmelidir." dedi.

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatınca (UCLG-MEWA), Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen "Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi"nin üçüncü gününde "Yerel Yönetimlerin Perspektifinde Suriyeliler" konusu ele alındı.

Türkiye Belediyeler Birliği Danışmanı Şarbak'ın oturum başkanlığı yaptığı sunumda Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan ve Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, sığınmacılarla ilgili çalışmalarını anlattı.

Suriyeli sığınmacılar konusunda en fazla yükü belediyelerin taşıdığını ifade eden Şarbak, "İşin önemli boyutunu yakalamak lazım. Herkes kendi penceresinden bakarsa bu konuyu tam anlamıyla kavrayamayız. Onun için bu işin içinde olanlar, birebir ilgilenenler ve sıkıntısını çekenler belediyelerdir. Belediyelere kulak verilmeli ve onların sıkıntılarına çözümler üretilmelidir." dedi.

Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara belediyelerin sığınmacıların sorunlarının çözümü için ciddi çalışma yürüttüğünü belirtti. İnsanların büyük küçük demeden katledildiğini ve yaşananlara tüm dünyanın seyirci kaldığını ifade eden Kara, "En büyük sıkıntılar bizlerde yaşanıyor. Onun dışında da kimse konuyu umursamıyor. Bir zamanlar çok iyi bir şekilde yaşamlarını sürdüren insanlar, şimdi kış gelmiş, evlerine yakacak alamaz duruma gelmişlerdir." diye konuştu.

"Arap baharı kavramı Müslümanları yaktı"

Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol da Suriye'deki iç savaşın 6. yılına girildiğine işaret etti.

"Arap Baharı"nın en fazla Müslümanlara zarar verdiğini ifade eden Demirkol, şunları söyledi:

"Şimdi yanı başımızda dünyaya egemen güçlerin ortaya attığı bir kavram ve bunun neticesinde gelişen bir ateş var. Arap Baharı diye bir kavram ortaya attılar ve bu kavram ne hikmetse Müslümanları yaktı. ve bu Arap Baharı hiç kendilerine gelmedi. Çeşitli hilelerle kendi içindeki teröristleri buraya gönderdiler ve cenaze masraflarından dahi kurtuldular. Bölgemizde bir ateş var ve bu ateş Müslümanların arasında. Müslümanların bu oyunların farkına varmaları gerekmektedir."

Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan da Suriyeli sığınmacılara her zaman kardeşin kardeşle ekmeğini paylaştığı gibi sarıldıklarını vurguladı.

Akçakale ilçesinde 100 bin sığınmacıya ev sahipliği yaptıklarını anlatan Ayhan, "Suriyelilerin yanı sıra Iraklı göçmenler de var. Onları kardeş gibi barındırıyoruz, kardeş gibi yaşıyoruz. 2011 yılından önce kamp kurulurken bir ay içinde savaş bitecek diye bekliyorduk ama 2011 yılından bu yana savaş giderek daha da kötü oldu. Savaşın bir an önce bitmesi ve Suriyeli kardeşlerimizin bir an önce vatanlarına dönmeleri konusunda temennide bulunuyoruz. Bunu zorluk içerisindeyiz diye değil, onların kendi vatanlarında yaşamlarını sürdürmeleri için istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Oturumun ardından Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, katılımcı belediye başkanlarına hediyeler verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement