"YEÇEP Mardin'in Çevre Anayasasıdır" - Son Dakika
Güncel

"YEÇEP Mardin'in Çevre Anayasasıdır"

"YEÇEP Mardin\'in Çevre Anayasasıdır"

Yerel Çevre Eylem Planı Paydaş Toplantılarının dördüncüsü Mardin'de yapıldı.

23.01.2012 12:51

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, YEÇEP'in Çevre konusunda Mardin'in ufkunu açarak bir bakış açısı kazandırdığını söyleyerek ; "YEÇEP Mardin'in çevre anayasasıdır."dedi.

Erdoba Babil Salonu'nda yapılan toplantıya Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Finansman Uzmanı Ogün Hakan Çiçek, Çevre ve Şehircilik il Müdürü Halil İbrahim Metin, Çevre ve Şehircilik Şube Müdürü Derviş Gönüller, Çevre ve Şehircilik Şube Müdürü Zeki Altunışık, Belediye Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Aziz Uncu, Temizlik İşleri Müdürü Kadri Toparlı, Yeçep Temsilcileri olarak Şehir Plancısı Nuran Talu ve Proje Yöneticisi Hande Özüt katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu; YEÇEP sürecini değerlendirmek için burada olduklarını söyleyerek; " Sit alanında, içme suyu ve kanalizasyon birbirine karışıyordu, şebeke yenileme projesi, Valilik tarafından finanse edilmesine karşın, Belediyenin çabalarıyla gerçekleştirilecek. 11milyon tutarında ki SİT alanı içme suyu şebekesi yenileme projesinde YEÇEP buna vesile olmuştur."dedi.

Söz konusu projeyi Mardin halkını borçlandırmadan yapacaklarını ifade eden Başkan Ayanoğlu; "Tarihi kent omurgasında İçme suyu, kanalizasyon, yağmur drenajı gibi çalışmalar Valilik ve Belediye tarafından halkımız borçlandırılmadan tamamlanması planlanıyor. Bu altyapı çalışmaları tarihi eserlerin sudan kaynaklı yıpranmasına da çözüm olacak. Ofis ve İstasyon Mahallelerinde kanalizasyon şebekeleri yoktu şebekeler döşendi.Yeni yerleşim alanlarında temiz ve atık su altyapıları mevcut Çöpler toplanıyor. Bütçe bulunabilirse, park yapılacak. AB bu yıl, IPA kapsamında ihaleye çıkıyor. Mardin su altyapısına ilişkin olarak bundan faydalanmak istiyoruz ve çabalarımız amacımıza ulaşmamızı sağlayacak."şeklinde konuştu.

Mardin'in acilen yeni bir çevre yoluna ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Ayanoğlu; ''Zınhar Vadisinden, yani yeni kentin kuzeyinden, geçen ve ağır tonajlı araç trafiğinin geçeceği bir çevre yolu yapımının acilen yapılması gerekiyor. İkinci olarak, Karayolları Genel Müdürlüğü, Artuklu Üniversitesi girişine bir yonca kavşak yapmayı planlıyor. SİT alanıyla ilgili ulaşım projesi de hazır. Bürokrasi de bekliyor. Müşavirlik, inşaat ve uygulama aşamalarının AB'den akreditasyon alması gerekiyor. Şu an İstanbul Teknik Üniversitesi 1. Cadde için olası ulaşım modelleri üzerinde çalışmaktalar. Vali Bey ise belli saatlerde caddenin tamamen trafiğe kapatılması ve vatandaşların küçük golf araçlarıyla belediye tarafından ücretsiz olarak taşınması üzerinde düşünüyor. 1950 yılında yol genişletilmesi adına pek çok bina yarıdan kesilmiştir. Yol genişletilememiş ve sadece inşaat artıklardan kaynaklı olarak cadde yükselmiştir. Dünya mirası olan böylesi bir alanda bir daha böyle bir hataya düşülmemelidir. YEÇEP, Mardin'in çevre anayasasıdır ''dedi.

Şehir Plancısı Nuran Talu konuşmasında; Bir ufuk projesi olan YEÇEP, Mardin'i mevcut altyapısıyla değerlendirmenin yanı sıra geleceğe yönelik bütün yatırımlara da gebe olduğunu göstermiştir.Mardin, bu plana sahipliğiyle Güneydoğu Anadolu'daki diğer kentlere de örnek olmuştur diyerek Eylem Paketi Başlıklarının olduğu bir sunumla anlatıma devam etti.

Finansman Uzmanı Ogün Hakan Çiçek ise, amaçlarının Mardin'in bölgedeki çekiciliğinin artırılmasına yönelik bir Katı atık fuarı olduğunu dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'YEÇEP Mardin'in Çevre Anayasasıdır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement