1. Ulusal Havza Yönetimi Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

1. Ulusal Havza Yönetimi Sempozyumu

1. Ulusal Havza Yönetimi Sempozyumu

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Belen, "Toprağı uygun şekilde kullanamayıp, suyu uygun değerlendiremezseniz problemler büyür" dedi.

10.09.2014 17:33  Güncelleme: 09:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen, "Toprağı uygun şekilde kullanamayıp, suyu uygun değerlendiremezseniz problemler büyür" dedi.

Belen, Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından Rektörlük Toplantı Salonu'nda düzenlenen 1. Ulusal Havza Yönetimi Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, havza yönetiminin önemli olduğunu belirtti.

Yağmur suyunun havzada tutulmasının ve insanların hizmetine sunulmasının son derece zor olduğunu vurgulayan Belen, şöyle konuştu:

"Su probleminin çözümünün kaynağı havzadır. Genelde havza konusu insanlarımızın pek gündemine gelmiyor. Havzadan bahsettiğimizde orada yaşayan insanlar, canlılar, bitkiler bu havzanın paydaşları. Bir iş yaparken bütün bu durumları düşünmelisiniz. Mesela Kızlırımak, Çankırı'dan da geçiyor. Buranın her türlü iyiliğini, güzelliğini, toprağını, problemini ve kirliliğini taşıyor. Bu yüzden havzanın neler içerdiği de önemlidir."

Yağmur suyunun toprakla buluştuğu yerde tedbir alınması gerektiğini kaydeden Belen, "Yağmur düştüğü anda haznede duran mermi gibidir. Yağmur damlasını uygun şekilde depolamalısınız. Eğer yağmuru uygun şekilde ekosistemin hizmetine sunmazsanız, onun parçası haline getirmezseniz, o rahmet dediğimiz yağmur parçası afet olabiliyor. O yüzden selin de kirliliğin de çözümü havzadır. Toprağı uygun şekilde kullanamayıp, suyu uygun değerlendiremezseniz problemler büyür" ifadesini kullandı.

Çankırı Vali Vekili Ahmet Atılkan ise son dönemde doğadaki birçok türün yavaş yavaş yok olmaya başladığını dile getirdi.

İnsanın doğayı aşırı şekilde tükettiğini savunan Atılkan, "Su kaynaklarımız azalıyor. Topraklarımız kimyasal atıklarla kirleniyor, dünya üzerinde ısı hızla yükseliyor. Birçok bitki ve hayvan yok oluyor. Bununla birlikte teneffüs ettiğimiz hava kirleniyor. İnsanoğlunun buna dur demesi gerekiyor" dedi.

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı İrfan Dinç ve Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Sempozyum 12 Eylül Cuma günü sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 1. Ulusal Havza Yönetimi Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement