15 Milyarlık Borç 2.6 Milyon Vatandaşı Batağa Sürükledi - Son Dakika
Ekonomi

15 Milyarlık Borç 2.6 Milyon Vatandaşı Batağa Sürükledi

15 Milyarlık Borç 2.6 Milyon Vatandaşı Batağa Sürükledi

Yasal takibe alınan 2.6 milyon vatandaşın batıktaki kredi ve kredi kartı borcu 15 milyar TL'yi aştı. Sadece bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 9 ayda yüzde 10 arttı.

10.11.2015 09:08  Güncelleme: 09:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vatandaşın yasal takibe alınan bireysel kredi ve bireysel kredi kartı borçları katlanarak artıyor. Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı geçen yılın ilk dokuz ayına göre yüzde 4 arttı. Yılbaşından bu yana 1 milyonu aşkın kişinin kredi veya kredi kartlarından dolayı yasal takibe alınmasıyla birlikte halen yasal takibi devam edenlerin sayısı da 2 milyon 647 bin 623'e ulaştı. BDDK verilerine göre, takipteki bireysel kredi ve bireysel kredi kartı borcu ise 15 milyar 253 milyon TL'yi buldu. Bu tutar yılbaşı itibarıyla 11 milyar 966 milyon TL idi. Yılbaşında bu yana borçtaki artış yüzde 27.4 oldu.

BORÇLAR 16 MİLYARI AŞTI

Sadece bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe alınmış kişi sayısı geçen yılın ilk dokuz ayına göre yüzde 10 oranında artarak 558 bin kişi oldu. Bu artışla birlikte bireysel kredilerde yasal takibi halen devam eden kişi sayısı da 1 milyon 606 bine ulaştı. Bu kişilerin batık borcu ise yılbaşından bu yana yüzde 32.3 oranında artışla 8.6 milyar liraya ulaştı. Bireysel kredilere konut, taşıt ve tüketici kredileri ile kredi kartları da eklenince takibe düşen tutar yılbaşından bu yana yüzde 25.6 oranında artarak 16 milyar lirayı aştı.

BATIK KREDİDE REKOR

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin açıkladığı eylül ayı verilerine göre, aynı yıl içinde birden fazla kaydı bulunan kişilerin bir kez sayılmasıyla elde edilen veriler dikkate alındığında; bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı geçen yılın ilk dokuz ayına göre yüzde 10 oranında artarak, 2015 yılının ilk dokuz ayında 558 bin kişi oldu. Böylede halen bireysel kredi borcu takibe düşenlerin sayısı 1 milyon 606 bin 597'ye ulaştı.

Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde yüzde 1 oranında azalarak 788 bin kişi oldu. Ancak kişi sayısındaki azalmaya rağmen, yılbaşında 5 milyar 411 milyon TL olan takibe düşen bireysel kredi kartı borçlarının eylül ayına gelindiğinde yüzde 21.5 oranında artarak 6 milyar 576 milyon TL'ye ulaştığı görülüyor.

TAKİBE DÖNÜŞÜM ARTIYOR

Borçlardaki bu artışlar takibe dönüşüm oranını da yükseltti. Yılbaşından bu yana toplam tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarının takibe dönüşüm oranı yüzde 18 arttı. Yılbaşında 358 milyar 530 milyon TL olan toplam tüketici kredisi ve bireysel kredi kartı tutarının takibe dönüşüm oranı yüzde 3.58 iken aradan geçen dokuz ayda yüzde 4.24'e çıktı. Eylül ayı itibarıyla oluşan toplam 380 milyar 579 milyon TL'lik tüketici kredisi ve bireysel kredi kartı borcunun 16 milyar 140 milyon TL'sinin takibe düştüğü görülüyor.

ARTIŞIN SÜRMESİ CİDDİ RİSK YARATIYOR

Gedik Yatırım Bankacılık Analisti Erol Gürcan, Takipteki tüketici kredileri ve bireysel kredilerin artmış olmasının hem hanehalkı görünümünde hem de bankaların varlık kalitesi açısından negatif bir gelişme olduğunu belirtti. Gürcan şu değerlendirmeyi yaptı:

"BDDK tarafından yayınlanan aylık olarak yayınlanan bankacılık sektörü raporundan derlenen verilere göre 2015 yılı başından bu yana takipteki tüketici kredileri ve takipteki bireysel kredi kartı borçlarının tüketici kredileri içindeki payının artış gösterdiği görülüyor."

Yasal takibe düşen kişi sayısının artmaya devam etmesinin gelecek dönemlerde ciddi bir risk unsuruna dönüşebileceğini belirten Gürcan, "Bu da diğer birçok konuda olduğu gibi işsizlik-büyüme-enflasyon tarafındaki sıkıntıların kalıcı olarak çözülmesi, dolayısıyla da hane halkının gelir yapısı ve alım gücünün iyileşmesi açısından yapısal reformlara olan ihtiyacı akla getirmektedir" dedi.

Son Dakika Ekonomi 15 Milyarlık Borç 2.6 Milyon Vatandaşı Batağa Sürükledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (20)

  • FATIH: En ucuz ev kirası 600,bide faturalar,yeme içme çoluk çocuğun masrafı,insanların aldığı 1000-1500 lira napsın,çaresizlik,Allah kimseyi çaresizlikle sınamasın... 19 0 Yanıtla
  • Son mohikan: Bu parelelin uydurmasıdır yok öyle bir şey milletin keyfi yerinde milli gelir patlamış işsizlik neredeyse sıfır noktasında parayı koymaya yer bulamıyor vatandaş:))) 9 4 Yanıtla
  • Murat aga: Oy veren fakir daha beter olunnçy 3 7 Yanıtla
  • Hamdolsun: Ohhhhh. Alın size istikrar. Bu bataklar olurken kim iktidardı. %49.5 size soruyorum. 5 4 Yanıtla
  • cem: İçlerinde bu düzene destek verenler varsa beter olsunlar,acimam. 8 1 Yanıtla
  • memocan: Benimde bankaya şu an ana para olarak 20 bin üzeri borcum var bu borcun oluşmasının ilk nedeni bankalar sonrada AKP dir. ben 1250 maaş alırken bir uyandım kartımın limiti 9600 TL olmuş bu bir bankanın. Artık siz düşünün ha AKp neden suçlu bu oluşumlara neden olması ve aldığımız maaşın erimesi 3 5 Yanıtla
    adam: gerizekalı mısın 9600 olunca hepsini harcaman mı gerekiyorr. 6 0
  • coşkun: kimse borcunu odemesin arkadaslar avukatların hapisle korkutmasınada kanmayın.alamıyorlar içeri artık,haciz yasasıda zaten belli.çekin krediyi yiyin için bi güzel 7 1 Yanıtla
  • ilim adami: beter oln 3 4 Yanıtla
  • cemo: Güzel bi haber.akparti kurtarir onlari 6 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement