1temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı - Son Dakika
Güncel

1temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

Bayram, İstanbul'da çeşitli etkinliklerle kutladı.

01.07.2014 13:49

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, çeşitli etkinlik ve törenlerle kutlandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve İstanbul Valiliği tarafından düzenlenen resmi tören, Beşiktaş Meydanı'nda gerçekleşti.

Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Türk denizciliğinin bağımsızlığı ve geleceği açısından büyük önemi  bulunan Kabotaj Kanunu'nun, 88 yıl önce 1 Temmuz'da yürürlüğe girdiğini söyledi.

Kabotaj Bayramı'nın her yıl ülkede coşkuyla kutlandığını belirten Şevli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kabotaj Kanunu ile 'Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk vatandaşları ve Türk bayrağı taşıyan gemilere yapılır' hükmüne yer verildi. Böylece daha önce bu faaliyetlerden yararlanan devletler saf dışı bırakılarak, söz konusu faaliyetlerden yararlanma hakları, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilmiştir. Köklü geleneği ve büyük tarihi geçmişi olan denizciliğimiz, Kabotaj Kanunu ile ekonomik özgürlüğüne kavuşarak, uluslararası alanda saygınlık kazanmaya başladı. Bu yüzden denizlerimiz 88 yıldır daha mavi ve coşkuludur."

Törende, İstanbul Vali Yardımcısı Emin Çolak şefer defterini imzaladı, Beşiktaş Belediyesi Bando Takımı konser verdi.

Deniz araçları ile İTÜ Denizcilik Fakültesi Trampet Takımı'nın gösteri yaptığı törene, vatandaşların ilgisi büyük oldu.

Deniz üstünde Türk bayraklı su balesi

Beşiktaş Belediyesi tarafından da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri çerçevesinde, Ortaköy Ortur İskelesi önünde etkinlik düzenledi.

Bayraklarla donatılan 200 balıkçı teknesinin denize açılmasıyla başlayan etkinlik kapsamında, denizen üstünda kurulan platformda su altı ve su üstü bale gösterisi sunuldu. Gösterilerin sonunda denizden Türk bayrağı çıkarıldı. Bayrakların çıkmasıyla birlikte teknelerden fırlatılan gaz boyalarla denizde rengarenk bir görüntü oluştu.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Kabotaj ve Denizcilik Bayramı çerçevesinde etkinlikler düzenlediğini belirterek, "8 bin 33 kilometre sahiliyle dünyanın en mukaddes ve güzel ülkelerinden birinde yaşıyoruz. Son yıllarda armatör ve tersanecilik de iyi bir noktaya gelindi. Bugün de balıkçı kardeşlerimizle Denizcilik Bayramı'nı kutluyoruz" dedi.

Bir gazetecinin "Etkinlik kapsamında Türk bayrağı deniz dibinden çıkarıldı. Son dünemde Türk bayrağının indirilmesine şahit oluyoruz. Bu konuyu nasıl değerlendiriyrosunuz?" soru üzerine Hazinedar, şunları söyledi:

"Hiç bir ulusal bayrak ayaklar altına alınmasın. Alınmamalı. Milli hassasiyetin yüksek olduğu günlerde yaşıyoruz. Ama sonuçta bu topraklarda her etnik gruptan insanlarla birlikte yaşamak durumundayıoz. Milli duygulara ihtiyaç var. Milli bayramlar da bu nedenle önemli. Denizcilik Bayramı da ulusal bayramımız gibi güçlü bir şekilde kutlansın." - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement