2. Uluslararası Türk ve Dünya Edebiyatları Arasında Etkileşimler Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

2. Uluslararası Türk ve Dünya Edebiyatları Arasında Etkileşimler Sempozyumu

“2. Uluslararası Türk ve Dünya Edebiyatları Arasında Etkileşimler” konulu sempozyum Bülent Ecevit Üniversitesi Prof. Dr. Arif Amirov Konferans salonunda başladı.

08.05.2014 12:57

"2. Uluslararası Türk ve Dünya Edebiyatları Arasında Etkileşimler" konulu sempozyum Bülent Ecevit Üniversitesi Prof. Dr. Arif Amirov Konferans salonunda başladı.

Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen "2. Uluslararası Türk ve Dünya Edebiyatları Arasında Etkileşimler" sempozyumu, iki gün sürecek. 8-10 Mayıs 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan sempozyuma, 28'i yurtiçi 7'si yurtdışı olmak üzere 35 bilim insanı katılacak.

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunduğu programa, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, Zonguldak Vali Vekili Ahmet Mailoğlu, BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Uzun ile davetliler katıldı.

Programın açılış konuşmasını BEÜ FEF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Musa Demir yaptı. Aynı zamanda organizasyonun kurul başkanı olan Demir, Edebiyatın önemine dikkat çekti. Demir, "Uluslararası alanda taçlanan Türk Edebiyatı, tarihsel süreç içerisinde, farklı medeniyet ve kültür coğrafyalarıyla hep etkileşim halinde olmuştur. Türk Edebiyatı'nın geride bıraktığımız yaklaşık iki asırlık dönemde batı dünyasıyla girdiği etkileşim sürecinin tarihi, bir başka ifadeyle Moder Türk Edebiyatı'nın tarihi aynı zamanda Türk Modernleşmesi'nin de tarihi olarak kabul edilmektedir" diye konuştu.

Ardından konuşan BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Uzun ise "Uluslararası bir katılımla ikinci kez gerçekleştirilen sempozyuma yurt içi ve yurt dışından Zonguldak'a ve üniversitemize gelerek katılım gösteren siz değerli bilim insanlarını Bülent Ecevit Üniversitesi olarak en güzel şekilde ağırlamak öncelikli arzumuzdur. Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ile ortak bir işe imza atmış olmanın mutluluk ve sorumluluğu ile hareket eden sempozyum düzenleme kurulumuz ciddi bir çalışma yürüttüler. Bu hassasiyetin güzel neticelerle karşılık bulacağına olan inancımızı ifade etmek istiyorum. Türk Dili Edebiyatı bölümümüz oldukça genç bir bölümümüzdür. Bu genç yaşında üst üste iki önemli etkinliği başarıyla gerçekleştiriyor olması bizler için gurur vesilesi haline gelmiştir. Sempozyumun sürekliliğini sağlamayı başararak kurumsal bir marka oluşturmanın gayreti içerisinde olmuştur. Bir gelenek haline gelme yolunda olan sempozyuma Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı'nın ortaklık ediyor olması, bu başarının bir tescili olarak değerlendiriyor ve bu vesile ile kurum başkanı Prof. Dr. Turan Karataş beye şahsım, bölümümüz ve üniversitemiz adına teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş ise " Türkiye'nin adeta zihinsel birikimi olan çok değerli insanları burada bir araya getiren Bülent Ecevit Üniversitesi'ne teşekkür ediyorum. Burada okuyan arkadaşlarım hiç abartısız kendilerini şanslı saymalılar. Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, buradaki hocalarımın bir kısmı tarafından biliniyor. Fakat ben bir yıldır orada görev yapıyorum. Gittiğim bir çok yerde kurumumuzun yeterince tanınmadığını gördüm. Atatürk Kültür Merkezi başkanlığı Başbakanlığa bağlı tüzel kişilik olan bir kurum. Ama daha çok Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun çatısı altında anılan dört kurumla beraber Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi ve Atatürk Araştırmaları Merkezi diye dört kurumdan birisidir. Tabii keşke adı Atatürk Kültür Kurumu olsaydı. Biz Türkiye'nin kültürünü araştıran, Türk Kültürü üzerine araştırmalar yapan, yaptıran ve bu hususta bütün etkinlikleri destekleyen bir kurumuz. Bilim insanlarından oluşan bilim kurullarımız, yayın komisyonlarımız var. Şu anda 430 civarında yayınlanmış kitabımız, özgün çalışmaların kitaplaşmış hali var. Hakemli bir dergi çıkartıyoruz. Geleneksel el sanatlarını konu alan bir dergi çıkartıyoruz. Bunların yanında bir de üniversitelerle paydaş olup böyle kültürel etkinlikleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Zonguldak Vali Vekili Ahmet Mailoğlu da "Türk Edebiyatı'nın olduğu yıllarda bu gün Batı Edebiyatı'nın hakim olduğu bu yüzyılda Batı Edebiyatı yoktu bile. Yeterince araştırmacı çıkaramadığı için hala pek çok değerimiz gibi edebiyatımız da üzeri tozlanmış bir vaziyette siz değerli araştırmacıların ortaya çıkaracağı günü bekleyen unsurlara sahip" dedi.

Protokol konuşmalarının ardından AKM Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş başkanlığında sempozyumun ilk oturumu gerçekleştirildi. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 2. Uluslararası Türk ve Dünya Edebiyatları Arasında Etkileşimler Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement