20 Ocak Şehitleri İstanbul'da Anıldı - Son Dakika
Güncel

20 Ocak Şehitleri İstanbul'da Anıldı

Azerbaycan Şehitleri, Kanlı Yanvar’ın (Ocak) 26. Yıldönümü Anadolu Aydınlar Ocağı tarafından düzenlenen programla anıldı.

19.01.2016 22:19

Azerbaycan Şehitleri, Kanlı Yanvar'ın (Ocak) 26. Yıldönümü Anadolu Aydınlar Ocağı tarafından düzenlenen programla anıldı. Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, "Burada yüzlerce insan şehit oldu, yüzlerce insan esir edildi, sakat kaldı ve sonunda Azerbaycan Türk istiklalini ilan etmiş oldu, bağımsızlığına kavuşmuş oldu" dedi.

Sovyetler Birliği askerlerinin 20 Ocak 1990 tarihinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye girerek yüzlerce masum insanı katletmesinin 26. yıldönümü İstanbul'da düzenlenen programla anıldı. Anadolu Aydınlar Ocağı tarafında düzenlenen anma programı Fenerbahçe TCDD Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi. Programa Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek ve Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Sefer Karakoyunlu'nun yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Tören öncesinde İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Başkan İbrahim Öztek, "Bugünkü toplantının konusu Azerbaycan istiklalinin, özgürlüğünün ortaya konduğu o büyük mücadelelerinin anma günlerinden biri olan 20 Ocak veya onların tabiriyle 20 Yanvar kanlı Ocak günü ile ilgili bir anma gecesi düzenlemiş oluyoruz" dedi.

Başkan Öztek, "19 Ocağı 20 Ocağa bağlayan 1990 yılında Ruslar 66 bin kişilik orduyla, kara kuvvetleriyle 35 bini Bakü'de olmak kaydıyla büyük bir işgal harekatına giriştiler. Tanklarıyla, toplarıyla hatta helikopter ve uçak desteğiyle Azerbaycan'ın her tarafına girdiler. Bir milyona varan Azerbaycanlı Türk o zaman Lenin Meydanı olarak isimlendirilen ve sonradan Azatlık Meydanı olan o yerde bir milyon insan toplandı. Onlar Ruslara karşı ayaklandılar. Göğüslerini tanklara gerdiler ve büyük bir mücadele başlattılar. ve orada toplanan bir milyon Türk, 'Ay Yıldızlı Bayrak Bir Defa Çekildiği Zaman Bir Daha İnmez' sloganıyla bayraklarını yükselttiler ve Ruslara karşı koydular. Burada yüzlerce insan şehit oldu, yüzlerce insan esir edildi, sakat kaldı ve sonunda Azerbaycan Türk istiklalini ilan etmiş oldu, bağımsızlığına kavuşmuş oldu" diye konuştu.

Başkan Öztek'in yaptığı konuşmanın ardından anma programına geçildi. Törende 20 Ocak olaylarını anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Program, daha sonra konuklara verilen akşam yemeği ile son buldu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 20 Ocak Şehitleri İstanbul'da Anıldı - Son Dakika


Advertisement